КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 30 юли 2014 г.

Салата с прясна бамя / Salad with fresh okra /


     Днес, когато се връщах от работа видях да продават в близкия магазин прясна бамя.Тя беше перфектна на вид -крехка и дребна.Някои хора подценяват този зеленчук, защото в готвено състояние той отделя лигава течност.Но суровата бамя е много вкусна и може дори да се консумира самостоятелно.Реших да приготвя салата с нея.
  Ето и необходимите продукти : 1  голям розов домат - гигант, 1 червена пиперка -капия, пастет от черни маслини -около 200 - 300 грама, 1 краставица, 1 малка глава кромид лук, 1 морков, около 100 - 150 грама прясна бамя, цели орехови ядки, зехтин, балсамов или ябълнов оцет или лимонов сок.
     Нарежете лукът на ситно,а домата и  краставицата - на парчета.Обелете и нарежете моркова на тънки филийки, а червената пиперка - на кръгове с дебелина 1-2 см.Нарежете бамята на ситни кръгчета и разбъркайте всички зеленчуци, без пиперката.Върху готовата салата поставете кръговете пиперка и ги напълнете с пастета от маслини.Украсете пастета с цели ядки орехи.Залейте с дресинг от течните съставки.Аз правя дресинга с повече лимонов сок и много малко зехтин.Пастета от маслини е достатъчно солен, затова не ползвах никаква сол.
    Приятен апетит !


Нарязаните   зеленчуци, без  пиперката


Кръгче  червена пиперка , с пълнеж от пастет маслини и украса от орехи

Салатата , в готов за  сервиране вид


Как да консумираме сурова храна при проблеми със стомашно - чревния тракт ? / How to eat raw food for problems with gastrointestinal tract ? /

      Поводът да напиша тази публикация са проблемите, които имат почти всички хора при консумация на сурови храни - плодове, зеленчуци, ядки, семена и зърна.Някои хора казват : " Аз не мога да се храня така, защото всичко сурово дразни стомаха ми." Същото се отнася и за червата или зъбите.Аз самата преодолявам това, тъй като имам болен стомах.Справянето с този проблем ми посочи практиката, за около година спрях да консумирам зелени растения.Но чувствах някаква слабост,нещо, което не е на ред.Изхода ми посочи Виктория Бутенко и нейните зелени смутита .Благодарение на тях се чувствам чудесно.
     Истината е, че хората са много болни, имат проблеми със зъбите, стомаха и червата.И поради тази причина не усвояват суровата храна , тя дразни органите им.Но това не означава, че кълновете,плодовете, ядките, зелените растения са вредни, когато са сурови.Това значи,че болестният процес е в напреднала фаза.Преди години динята никога не е дразнила стомаха ми ,но баба ми я ядеше с хляб или със сирене, защото имаше гастрит.Сега започна лека болка в стомаха при нейната консумация.Но аз започнах да я смилам в блендера на сок и така нямам никакви проблеми.
     Много хора имат проблеми в ранна пролет или наесен,когато се обострят всички заболявания, свързани със стомашно - чревния тракт.Запомнете добре,че тези проблеми са свързани също с климата и силната емоция - силно притеснение или тревога.Когато бях в Израел забравих, че имам болен стомах.Сухият климат действаше перфектно не само на стомаха ,но и на екземата, която имам.
    Смилайте всичко сурово, когато имате проблем с червата, стомаха или зъбите.Но го употребявайте сурово, необработено, натурално.Много храни с етикет "био " са обработени  - овесени ядки , овес, кафява елда и други.Това се отнася и за студено пресованите масла, които имат трайност най -много месец.По рафтовете на магазините стоят хиляди обработени храни, дори и билковите чайове имат "Е- та".А иначе как ще печели хранителната индустрия, ако не създава продукти с голяма трайност.
    Това обаче е вредно за хората. Наблюдавайте животните, как се хранят и как се лекуват.Аз имам котка и куче и те когато са болни спират да се хранят.
    Използвайте периодите на поста в Православната църква за провеждане на разтоварващи режими - само на плодове, само на сокове или само на вода.За тези,които желаят мога да дам допълнителна информация в лична кореспонденция .Моят адрес е : Elidimitrova@abv.bg
   Консумирайте ядките накиснати във вода и смлени в блендера.Всички зеленолистни смилайте в блендера и употребявайте под форма на сурови мусове.А кълновете смилайте по два - три пъти в електрическа машинка за мелене на месо.Запомнете ,че доматите никога не трябва да се обработват топлинно, имат в обработен вид силно киселинен ефект.Но могат да се сушат на слънце.По - голяма част от зелените растения , това важи най -вече за киселеца,спанака и лапада след топлинна обработка образуват в организма оксалатни камъни / в бъбреците /.Спанака в готвен вид е много вреден при язва на стомаха и дванадесетопръстника.
    Изходът при лечението на всяка болест ще покаже личният ви опит.Използвайте го и експериментирайте." Търсете и ще намерите " - казва Христос.Има една стара поговорка, която казва : "Не питай старило,а питай патило и не само по книги учило."
    Аз лично съм питала лекар - гастроентеролог каква диета да спазвам.Как да използвам зелените растения ? Но всеки лекар ми казваше, че язвата е лечима и се лекува много лесно и бързо.Е, след като е така, защо болниците са пълни пролет и есен с язваджии ? Една от причините според мен е неправилното комбиниране на храните, друга е силното и обострено състояние на органа в тези периоди.Имайте в предвид следното : движението на течностите в организма се влияе силно от движението на Слънцето и Луната, така както е при приливите и отливите.Аз например всяка пролет и есен спазвам стриктно правилното хранене- без употреба на сол, избягвам консумация дори на безсолни маслини и когато дойде денят на пролетното равноденствие сякаш някой ми излива една чаша киселина в стомаха.Затова преди и по време на този период се храня със смлени плодове.
   Използвайте смлян живовляк, босилек, жълт кантарион, сок от суров картоф при всякакви проблеми на храносмилателния тракт.При силна парадонтоза втрийте във венците естракт от прополис.Много добър ефект има жабуркането с 1 с. л.   слънчогледово олио при болка и зачервяване на венците.ОЛИОТО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЕ ГЪЛТА.То се жабурка, така че да минава между зъбите и когато стане гъста,бяла течност се изплюва.
    Използвайте в кухнята си всички ядливи зелени растения и билки под формата  на мусове, пюрета и зелени смутита.Така тяхните лечебни сокове ще достигат директно до болния орган.Всички ядливи диви растения са най - полезни при лечението, защото не са обработени с никакви химикали срещу вредители и не са хибриди т. е. засяват се от собствените си семена.Те обаче трябва да се събират от чисти места, в планините, там ,където е все още девствена природата.
     Запомнете добре, че ферментацията , предизвикана от неправилното съчетаване и топлинна обработка на храната е причина за повечето проблеми със стомашно -чревния тракт.

вторник, 29 юли 2014 г.

Свежа плодова салата / Fresh fruit salad /


      Плодовете, като най- чистата храна на планетата трябва да присъстват в нашето меню ежедневно и то в суров вид.Всички плодове могат да бъдат комбинирани по между си, но не и с други продукти.Динята и пъпеша обаче трябва винаги да бъдат консумирани самостоятелно.Плодовете съдържат в себе си чиста дестилирана вода и преминават през стомаха по -бързо от която и да е друга храна.Затова те трябва да се консумират винаги на празен стомах.Консумирайте плодовете до обяд, под форма на плодови салати или самостоятелно, а след това започнете обяда с друга концентрирана храна.Всяка храна, която не е плод или зеленчук е концентрирана.За смилането на плодовете е необходима по-малко енергия, отколкото за смилане на която и да е друга храна.Попаднали вътре в тялото всички плодове реагират алкално / като основи /, стига да бъдат комбинирани правилно.Те имат уникалното свойство да неутрализират възникналите в тялото киселини.Всяка топлинна обработка на плодовете влошава тяхните хранителни свойства и увеличава киселинността на тялото.Сушените плодове могат да се консумират само накиснати във вода, докато омекнат.
     За тази плодова салата могат да се използват различни по вид плодове.Аз използвах праскови, круши,сливи, сушени боровинки.Количествата са произволни в зависимост от броя на порциите.Нарежете плодовете, добавете боровинките и разбъркайте в купа.Овкусете със сок от един лимон и мед.
      Да ви е сладко !





Свежа салата с кълнове от боб - мот / Fresh salad with bean sprouts ILO /


      За тази салата могат да се използват разнообразни зеленчуци, в зависимост от избора ви.Аз използвах моркови, краставици, червен лук и домати.Количествата са произволни в зависимост от броя на порциите.Всички продукти се нарязват и разбъркват с кълновете от боб - мот.Готовата салата се овкусява с хималайска сол, зехтин и балсамов оцет - на вкус.Аз добавих зелени мариновани в зехтин и риган маслини със зелена чушка / не съм добавяла сол/.
      Приятен  апетит !

Мазнините - кога и как да ги употребяваме ? / Fat - when and how to use them ? /

Темата за мазнините е много обширна и за тях може да се пише много.Има обаче няколко принципа, които трябва да се спазват.За да изясним употребата на мазнини в нашето меню трябва да проучим храненето на българина в миналото, както и храненето на някои други народи, отличаващи се с висока продължителност на живота.По правило всички храни съдържат мазнини,белтъчини, въглехидрати, соли и витамини  в определени съотношения.Обаче няма животно, което да полива храната си с мазнина , преди нейната консумация.В миналото българина е използвал животинските мазнини за готвене / свинска мас, патешка или пилешка мазнина /.Тези мазнини при висока температура изгарят по - трудно, затова и приготвянето на храната с тях е по-полезно за организма / ако се използват животински продукти /.Растителните масла, които по изкуствен начин са екстрахирани от различни растения / маслина,сусам,лен,рапица,соя,слънчоглед / са нетрайни и изгарят при много по - ниска температура в сравнение с животинските мазнини.Преди години си закупувах от едно предприятие за производство на слънчогледово олио т.н. шарлан.Това е слънчогледово олио преди неговото рафиниране.Трябваше да го оползотворя за 2-3 седмици, защото иначе започва да гранясва / тъй като е запазен зародиша на слънчогледовото семе /.Това олио е много вкусно,но имаше много силна миризма на слънчоглед.И естествено в такъв вид не можеше да се използва за готвене.
     Според мен всички т.н. студено - пресовани масла са рафинирани /в една или друга степен /, дори и зехтина.Иначе са нетрайни и трябва бързо да се консумират.Миризмата на всяко растително масло трябва да отговаря на продукта,от който е извлечено.Например зехтина трябва да има миризма на маслини,а сусамовото масло - на сусам.
     Ето няколко основни принципа при употребата на мазнините, които са важни и трябва да се спазват :
    1.Употребявайте мазнините в техния натурален вид,без да ги загрявате - под форма на смлени сурови ядки, паста от маслини , паста от авокадо, паста от слънчогледови семки, паста от сусам,лен ,бадеми ,кайсиеви ядки, лешници  или други ядки по избор .Употребявайте ядките накиснати във вода и смлени или приготвяйте млека от тях.
   2.Употребявайте кравето масло винаги в суров вид, добавено в края на готвенето.Не смесвайте растителна и животинска мазнина в едно ястие - например краве масло и зехтин или олио и свинска мас.
   3.Печете зеленчуците с кората, без мазнина.Мазнината добавяйте накрая.
   4.Ако използвате животински продукти,задушавайте ги в собствената им мазнина и сокове или ги обработвайте на пара / риба, крехко пилешко месо /.
    Екстрахираните мазнини ,отделени от останалите съставки на храната ,от която са извлечени са мощен дестабилизатор на организма.Тумурната клетка съдържа 4 пъти повече мазнини ,в сравнение с нормалната клетка.Мазнините образуват при термична обработка изключително отровни вещества - акролеини, алдехиди, кетони .Растителните мазнини са много по - лабилни от животинските и стават при загряване по - токсични от тях.Поради това загрятото рафинирано олио е по - вредно от загряти животински мазнини .
 

понеделник, 28 юли 2014 г.

Свежи морковени бургери, гарнирани с кълнове от боб - мот / Fresh carrot burgers topped with bean sprouts - ILO /



Тези бургери приготвих от следните продукти : 1 голям, настърган на ситно ренде морков,1 червена пиперка капия,1 много малък обелен домат или 1 чери доматче, 1 шепа смлени орехови ядки, хималайска сол - по желание,зехтин ; за гарниране - индийски боб -мот -кълнове,кръгчета краставичка ;
    Кълновете от боб - мот са едни чудесни и вкусни кълнове, които приготвих от закупен от индийски магазин боб.Това са много дребни зърна от кафеникав на цвят боб, които са едни от най -вкусните в суров вид.Използвах ги за гарниране на  бургерите, заедно с кръгчета краставичка.
    Отцедете сока от настъргания морков, прибавете смлените ядки, пасираната пиперка и пасирания  домат.Добавете хималайска сол на вкус, ако желаете и 1 с.л. зехтин ако сместа има нормална гъстота.Аз не добавих зехтин.Оформете големи бургери, полейте с малко зехтин и гарнирайте с кълнове от боб- мот и кръгчета краставички.
       Приятен апетит!

Боб  -мот  - сухи  зърна


Кълнове  от боб - мот


Готовите  зеленчукови  бургери
Боб -  мот в близък  план 

Кошнички от зелена салата с мус от тученица и смлени ядки / Baskets of green salad with purslane mousse and crushed nuts /



   Тученицата, тази много полезна и киселичка на вкус зеленина се използва в гръцката и някои други кухни за приготвяне на вкусни сосове, супи, мусове,както и служи като плънка в банични кори.Реших да покажа един ядков мус,използвайки тученица,която е много полезна за всички диабетици, тъй като има свойството да намалява кръвната захар.
 За тази салата са необходими : 1 зелена салата, зеленчуци по избор -пресни тиквички,домати,краставици,пресни пиперки,лук - резанец ; за муса от тученица са необходими : прясна тученица - 1 връзка, 100 грама суров бразилски орех,1 ч.ч. накиснати и отцедени от водата белени тиквени семки, хималайска сол / по желание, сок от 1 лимон;
    Смелете най- напред ядките, а после с тученицата ги миксирайте със 100 ml. вода във блендера, прибавете хималайска сол ако желаете и лимоновия сок.
   Вземете три листа от зелената салата,подредете ги така ,че да се застъпват.Върху тях подредете нарязаните зеленчуци и 1-2 с.л. от ядковия мус.Вземете няколко стръка от лука -резанец и завържете салатките, така че да се получи кошничка,Украсете отгоре с перцата от лука.
         Приятен  апетит !
   

Смлени  белени  тиквени  семки

Ядки от суров бразилски  орех

Готовият мус от смлените ядки и  тученицата


Зелен лук - резанец -перцата му са крехки и се режат с ножица

Подготвените за кошничката листа от зелена салата.

Листата  заедно с пълнежа -  зеленчуци и мус

Готовите кошнички гарнирани с лука - резанец
Прясно  набрана тученица

Как да си приготвим сладка царевица за зимата / How to prepare sweet corn for the winter /

   Сладката царевица е много полезен продукт и за да бъде запазена за зимния период е необходимо :
1.Да се замрази във фризера заедно с обелките, като се обвие в стреч -фолио.Обелките след размразяване на целия кочан могат да се използват за приготвяне с различни пълнежи,както сарми.Такава царевица може да се консумира сурова и печена,пече се целия кочан с или без обелката.
2.Да се изрежат зърната с остър нож по дължината на кочана.Зърната се поставят в найлонови торбички заедно с отделената златиста коса.След размразяване се използва по предназначение.      Когато подбирате сладка царевица винаги опитвайте вкуса на зърната.Има сортове,които са много сладки и са чудесни за консумация в суров вид.Преди години бяхме засяли в нашата градина толкова вкусна в суров вид царевица,че я консумираха дори насекомите и птиците.Днес за жалост не намирам толкова сладки сортове,защото сигурно не ги внасят за засяване.Но въпреки всичко всеки сорт сладка царевица е чудесен за салати.Сладката  царевица има много по -едри зърна от фуражната и по този признак много лесно може да се разпознае.Консумирайте царевицата заедно със златистата коса,която е много полезна за пречистване на бъбреците, когато е в суров вид.
                 Приятен апетит !

Сорт  сладка царевица - зърната са по едри от фуражните сортове

Изрязване на зърната по дължината на кочана  и запазване на отделената златиста коса

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Орехово мляко / Walnut milk /

Всички ядки могат да се консумират и са по -лесно смилаеми, когато са накиснати във вода.Аз обаче често приготвям мляко от тях като смилам ядките в блендера с вода.
     В тази рецепта използвах 2 шепи смлени ядки / орехи / и 200 ml. вода.Тази смес може да се консумира в сладък или в солен вариант.Аз добавих 1 с.л. течен мед , сушени лимонови корички и смляно ленено семе./ за наръсване само отгоре /
    Приятен  апетит !



Млякото , наръсено с ленено семе и сушени лимонови  корички.


Смлените орехи разбити в блендера с водата.





Млякото в готов за сервиране вид

сряда, 23 юли 2014 г.

Здравословни начини на готвене / преходна диета / / Healthy Cooking - transitional diet /

Ето няколко начина  за топлинна обработка на храната, които могат да се използват при преходни диети към чисто суровоядство или преход между готвена и по-голямо количество сурова храна.
     Суровата храна трябва да заема 50%-60% от дневното меню / в най - лошия случай /, за да може организма редовно да се снабдява с всички необходими за нормалното му функциониране витамини, ензими,микроелементи.
1.БЪРЗО  ПЪРЖЕНЕ  В  УОК  ТИГАН - дълбокият тиган е произлязъл от Изтока и се използва от векове.Пърженето в дълбок тиган за кратко време на силен огън запазва повечето витамини и минерали.
2.ЗАДУШАВАНЕ  НА ПАРА И  ПЕЧЕНЕ - новите фурни използват циркулиращ горещ въздух за задушаване и печене.По този начин могат да се приготвят бързи здравословни ястия.
3.ГОТВЕНЕ  ВЪВ  ФУРНА В ЗАКРИТ  СЪД - при този бърз метод се използва много малко вода 1-2 с.л. и 1/2 - 1 с.л.зехтин,соев сос,подправки.Зеленчуците са настъргани или нарязани на дребни кубчета.Готвенето е на бавен или умерен огън.
4. ГОТВЕНЕ  В  ТЕНДЖЕРА  ПОД  НАЛЯГАНЕ - в тенджерата под налягане можем успешно да задушаваме продуктите в малко вода и мазнина, както и да варим сарми или други ястия,използвайки решетка за пара.В този тип тенджери могат да се приготвят трудно сваряемите бобови култури,както и ястия от леко задушени зеленолистни зеленчуци.
    След като вентила започне да изпуска пара, температурата се намалява и се засичат минутите,необходими за приготвяне на ястието.Когато всичко е готово,махаме тенджерата от огъня и оставяме да изпусне парата.В случаите, когато има опасност от високото налягане тенджерата да избухне / да започне изтичане на течност от приготвеното ястие / веднага я охладете под течаща вода,за да спадне налягането.
5.ВАРЕНЕ  НА  ПАРА   - по този начин могат да се приготвят зеленчуци,плодове,зърнени храни,риба.Използва се специална тенджера за варене на пара.Тя представлява няколко емайлирани или пластмасови съда с дупки по дъното за проникване на парата.В най-долният отдел на тенджерата има отделение за водата.Някои тенджери са снабдени с таймер за посочване на минутите за приготвяне на ястието.
    При липса на такава тенджера може да се използва емайлирана решетка или гевгир,които се поставят в обикновена тенджера.Има една старинна технология за варене на пара.Поставете няколко гладки речни камъка в чугунена или друга тенджера с дебело дъно.Върху тях поставете дървена поставка или дъно от плетена кошница.Налейте вода до нивото на камъните и поставете продуктите в кошницата.
   Зеленчуците могат да се оставят леко хрупкави,а плодовете само леко да омекнат.
6. ГОТВЕНЕ В ЧУГУНЕНА  ТЕНДЖЕРА - чугунената тенджера е много удобна за приготвяне на различни ястия,тъй като идеално запазва топлината.Тя се почиства лесно, обикновено веднъж седмично.За да я подготвите за работа, покрийте дъното и с плоски камъни или решетка,за да не изгарят продуктите.
   Зеленчуците внимателно се почистват с четка от естествен косъм, кората им трябва да се запази.Времето за печене е различно.Ако са тънко нарязани зеленчуците са готови за 8 минути.Едри глави цвекло,картофи,моркови,сладки картофи са готови за 1 час.Ябълки,тиква,пащърнак,зелен боб,царевица с кочана,земна ябълка - за 1/2 час.
ВАЖНИ   СЪВЕТИ  ПРИ  ПРИГОТВЯНЕ  НА ЗЕЛЕНЧУЦИ :
1.Зеленчуците винаги трябва да се приготвят с най-малко количество вода, за да се запазят защитните им елементи.Готвенето на пара,пърженето за кратко в уок -тиган на силен огън,печенето за кратко са за предпочитане.
2.Не махайте капака на съда ,докато се готвят зеленчуците.Ако отворите капака,парата се загубва,а тя съдържа витамини и минерали.Водата в зеленчуците се изпарява.
3.Консумирайте зеленчуците леко хрупкави.
4.Не използвайте сода за запазване цвета на зеленчуците,тя разрушава някои от витамините.
5.Нарязвайте зеленчуците малко преди готвенето,тъй като губят бързо витамин С.
6.Не оставяйте нарязаните зеленчуци във вода,бързо се разтварят и загубват минералите.
7.Използвайте тенджера,направена от тежка,неръждаема стомана, емайлирана,стъклена или желязна, с плътно прилепващ капак.Използвайте  кошничка от неръждаема стомана,която се слага в тенджерата за готвене на пара.
8.Използвайте за готвене на тих огън глинени съдове.В тях храната се готви вкусно и здравословно.
9.При нужда използвайте чугунени съдове.Те бързо се загряват и бавно отдават натрупаната топлина.Можете да използвате такива съдове за варене на ястия от зеленчуци,ориз и бързо задушаване в малко вода.
10.Приемайте най -много по 2 различни зеленчука на едно хранене,охладени.

вторник, 22 юли 2014 г.

Песто от босилек, орехови ядки и маслини / Pesto of basil, walnuts and olives /

  Тази година е раят за зеленолистните ,поради многото дъждове се наблюдава буен растеж на всички билки и зелени растения.
     Предлагам на вниманието Ви песто от италиански босилек,който расте в изобилие в моята градина.Количеството на продуктите е произволно в зависимост от това кой продукт искате да преобладава.Аз винаги давам превес на босилека, след това на ядките и най- накрая  на маслините.Така ,че съотношението между тях е : 3 : 2 :1.По желание може да се добавят хималайска сол и чесън на вкус.Аз използвам домашен чесън от моята градина , много го обичам ,особено когато е пресен.Но вие ако ползвате от китайския добавете на вкус,тъй като той е по -лют.В тази рецепта използвах зелени маслини без костилка,но могат да се използват различни видове според вкуса.


   Най - напред смелете ядките.Измийте листата на босилека,добавете чесъна,ядките и маслините.Добавете най -напред малко вода -около 100 ml.Миксирайте в блендера, трябва да получите гъста смес, подобна на песто.Ако е необходимо добавете още вода.
      Аз сервирах пестото със салата от домати и замразена млечна царевица.
  Измийте с гореща вода 450 гр. замразена царевица,овкусете я със зехтин,хималайска сол и прясна култивирана мащерка / нарязана с кухненска ножица /.Украсете с резенчета пресни домати.
      Приятен  апетит!

Пресен  италиански босилек

Прясна  култивирана  мащерка

Смлени  орехови ядки

Пестото в готов вид

Салатата, сервирана заедно с пестото


   

понеделник, 21 юли 2014 г.

Есейски хляб / Essene bread /

      "Учителю /става въпрос за Христос /,как ние трябва да печем без огън нашия ежедневен хляб?"
   " Нека Божиите ангели да приготвят хляба ви.Намокрете житото си,за да могат ангелите на водата да влязат в него.След това го оставете на открито,за да могат ангелите на въздуха да го обгърнат.Сложете го на слънце от сутринта до здрач,за да могат ангелите на слънцето да слязат върху него.И благословиите на трите ангела скоро ще накарат зародиша на живота да покълне във вашето жито.После натрошете зърната и направете тънки палачинки,както са правили вашите праотци,когато са напуснали Египет - дома на робството.Сложете ги отново под слънцето в мига на появяването му и когато се издигне най-висоно в небесата, ги обърнете от другата страна, за да могат също да бъдат обгърнати от ангела на слънцето ; оставете ги там, докато слънцето залезе.Тъй като ангелите на водата и въздуха и слънцето са хранили житото на полето и са му помогнали да узрее, те също така трябва да приготвят и вашия хляб.И същото слънце, което с огъня на живота е карало житото да расте и да зрее, трябва да изпече вашия хляб със същия огън.Защото огънят на слънцето дава живот на житото, хляба и тялото.Но огънят на смъртта убива житото, хляба и тялото.А живите ангели на живия Бог служат единствено на живите хора Защото Богът е Бог на живите,а не Бог на мъртвите. "
/ "Евангелие на мира",Шекли,Е.,Б., ръкопис от  трети век /
   
Останки  от  старинен  град  в  месността  Кумран, Израел  2012 година

Кумран - аквадукта

Месността  Кумран, Израел  2012 година

Част от  старинен град  в Кумран

Месността  Кумран

Част от  останките

Табела,обозначаваща старинна къпалня

Старинни  останки в Кумран
Глинените  гърнета,в които са били  съхранени  ръкописите
Този хляб е приготвян от т.н.есеи,съвременниците на Христос.Те са живяли в областта Кумран,която имах щастието да посетя,когато бях в Израел.
    Най-старото евангелие - "Евангелието на мира" ,което в момента се съхранява във Ватиканската библиотека е намерено именно в Кумран.Това са най-старите ръкописи в света ,намерени от 2 овчарчета - бедуини, в глинени гърнета.
    Тук, в тази старинна месност е приготвян най- старият хляб в света от есейското братство.Есеите стопанисват главно земята и имат обширна наука за житните растения.Наследници са на персийската астрономия и египетското лечебно изкуство.Живеят един прост,порядъчен живот,облечени в бели дрехи.Баните в студена вода  за тях са един ритуал,опитни са в употребата на лечебните билки.След тяхната ежедневна работа на полето се настройват за безмълвно ядене, което започват и завършват с молитва.Вечерята за тях е начало на деня -техния Сабат /събота/.
Есейският хляб е приготвен от счукани покълнали пшенични зърна.Изпечен  е на слънце / върху камък /, във формата на тънка палачинка.
     Аз приготвих подобен хляб,като използвах смлян с машинка за месо покълнал лимец /най-старото жито в света ,с много ниско съдържание на глутен /.Тестото направих на тънка питка,която оставих на слънце /не много силно/,за да остане повече влага в зърната.Овкусих с хималайска сол,чесън,смесена подправка от диви чубрици,червен пипер,зехтин.  Поставих  палачинката в глинен сач.Може също да се използва плоча или гладък камък.В краен случай - обикновена тавичка.Преди да поставите тестото в съда го навлажнете с вода / дъното и стените /.
      Този хляб може да се гарнира със зеленчуци,сушени плодове,маслини или ядки по ваш избор.


Старинните ръкописи,съхраняващи се в музея на  Кумран


Тестото престояло на слънце
Тестото  гарнирано с кръгчета домати,краставици,магданоз и ситно нарязан лук

Музеят в месността Кумран
"Евангелието  на мира" съществува в 2 версии -на арамейски  - в архивите на  Ватикана и на  старославянски  - в царските архиви на хабсбургите /днес притежание на австрийското управление/