КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 16 март 2015 г.

Салата от спанак, зелен лук, орехи и прясна иглика / Salad of spinach, green onions, walnuts and fresh primrose /



        Пролетта вече е на прага и тук - там са наболи пресни стръкчета от жълта иглика.Те са прекрасни като добавка към салати - цветчетата и листата.А ето и нещо повече за лечебната иглика - http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2015/03/blog-post_48.html
   ЗА ТАЗИ  МНОГО ВКУСНА САЛАТА СА НЕОБХОДИМИ : 1 купа пресен, млад спанак, 5 стръка почистен зелен лук, 10 - 15 маслини, 1/2 ч.ч. едро смлени орехи, 1 краставица, пресни стръкчета иглика - листа и цвят, 1 връзка магданоз, зехтин, хималайска сол, сок от лимон или ябълков оцет.
Измийте и нарежете на тънки ивички спанака или го накъсайте с ръце.Добавяйте към салатата и младите нарязани коренчета.Добавете ситно нарязания зелен лук, смлените орехи , маслините , краставицата - нарязана на полумесеци, нарязаните листа от иглика и магданоз. .Овкусете готовата салата със зехтин, хималайска сол и лимонов сок или ябълков оцет - на вкус.Разбъркайте и поднесете веднага след приготвянето.
     Да ви е сладко !






















12 коментара:

  1. Ех, че хубава комбинация, провокираш ме да я направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусна стана Жани тази пролетна салата.Ще заредиш с витамини цялото семейство ако пробваш да я направиш.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Моят баща някога много правеше салата с листа от иглика и по-късно - с листа от глухарче. Ще трябва да потърся в околността иглика. С орехите и маслините ще е чудна салата!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,
      помня и аз навремето как хората познаваха много диви растения и ги употребяваха в кухнята.Дори много растения използваха за лечение и не ходеха по лекари.Днес малко хора използват дивите растения.Като че ли хората свикнаха да употребяват повече хранителни добавки от аптеката, отколкото диви растения от поляната.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Ха така, Елена, накара ме да опитам листа от репички (харесаха ми и на салата, и на супа), сега ако и иглика ме накараш да нарежа в салатата - ще ме изгонят от къщи:)) моите консервативни люде:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      моето семейство също понякога е изненадано от приготвената от мен храна.Но тази салата много се хареса от всички, които я опитаха.Видяха цветчетата от иглика и тогава ме попитаха какво има в салатата.Но ако използвах само зелени листа от иглика никой нямаше да разбере какво яде.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Отново в стихията си, Елена с разкошни нови предложения -
    много красиви, апетитни, свежи, иновативни и полезни...
    Благодаря ти, комплименти за теб и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за чудесния коментар Дианка.През пролетта и лятото, живот и здраве ще покажа още много позабравени растения, които навсякъде са разпространени по поляните.Игликата е едно от тях.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  5. Идея си нямах, че игликата става за ядене, а дворът ще се напълни, като изчезне снегът. Благодаря за хубавата идея, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за чудесния коментар Мъхче.Старите хора по селата берат иглика и я използват в кухнята.Но днешните хора по градовете, в забързаното си ежедневие са позабравили контакта с живата природа и не познават много диворастящи растения.А те са чудесни добавки към традиционните ястия.
      Поздрави !

      Изтриване
  6. Оле, не знаех, че игликата е ядлива. Колко добра идея и как краси салатката! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      игликата е ядливо растение в малки количества.Много добър стимулант на сърцето и чудесен очистител на белия дроб.Затова е добре хората, които имат такива проблеми да я употребяват рано на пролет в прясно състояние.Употребата и е задължителна при рак на белия дроб.Сърцето е единственият орган, който не боледува от рак, поради по - различното устройство на сърдечната тъкан от всички други тъкани в тялото.
      Поздрави !

      Изтриване