КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 20 март 2015 г.

Как да постъпим при тежки кризи, свързани с проблеми по целия храносмилателен тракт ? / How to proceed in case of severe crises related problems throughout the digestive tract ? /

  Дълго се чудех дали да публикувам тази информация, свързана с моя опит относно лечението на различните проблеми, свързани със стомаха и червата.
Когато преди година имах заведение за хранене се убедих  колко много хора страдат от различни проблеми , свързани с нормалното усвояване на храната.Всеки втори човек ме питаше как е приготвена храната, има ли подправки, пържена ли е, панирана ли е и все неща от този род.Срещнах хора, оперирани за язва или с различни операции на червата, които продължаваха с проблемите си.Затова винаги в моето заведение приготвях както сурови салати, така и зеленчуци - задушени на пара, в тенджера под налягане, задушени в уок - тиган.
Имала съм в течение на годините много тежки кризи, свързани с язвата.В началото пиех лекарства без никакъв ефект.Проблемите, свързани с червата и стомаха могат да бъдат различни , причините за тях също са различни.Общото обаче е, че при правилен начин на хранене, прилагане на различни природни средства за лечение се избягват остри кризи, силни болки, престой в болница, тежки операции.Много хора нямат никаква представа какво е лека храна , коя храна е тежка, как се усвоява храната.За съжаление ми се е случвало дори и на лекар - гастроентеролог да обяснявам що е то лека и тежка храна.
КАК   ДА  ПОСТЪПИМ  ПРИ СИЛНИ БОЛКИ В СТОМАХА ИЛИ  ЧЕРВАТА ?
1.Спиране приемането на храна.Това е първото условие при тежест, леки болки, киселини, подуване на стомаха.
2.Приемане на суров картофен сок, сок от прясно зеле, чайове от билките - живовляк, червен и жълт кантарион, синя жлъчка, босилек, студен извлек от блатен аир, салвия, лайка, мента.Може да се приема топла вода, за да се отмие настъпило замърсяване или да се пие глина / медицински въглен / за прочистване.От пресни билки - салвия, живовляк, босилек, невен може да се приемат домашно направени сокове в сокоизтисквачка.
3.Приемат се сокове от морков, спанак, ябълка, картофи, червено цвекло, мляко от кокос, сок от пшенични поници.Те трябва допълнително да се прецеждат през двойна марля, за  да няма остатъци от твърди частици, които дразнят и стомаха и червата.Когато приемането на различни течности / вода ,сокове / е възпрепятствано или предизвиква повръщане 24 часа се спира приемането на вода и храна / тример /.
4.При киселини се взема картофен сок и сок от лук.
5.Ако има болки се преминава на сокове от плодове или зеленчуци, които допълнително могат да се прецеждат през двойна марля.Соковете могат да се разнообразят като се включват добре узрелите, сезонни зарзавати, които имат сладък вкус.Недобре узрели плодове се избягват.
6.Може да се пие водата, получена от сваряването на картофи или овес / 1 кг. овес се вари в 3 литра вода, докато остане 1.5 литра .Тази вода се изпива за 1 ден /.
7.Не правете в никакъв случай гладувания на вода в стадий на обостряне и силни болки.Това обикновено се отнася в най - голяма степен за пролетния и есенния сезон.
8.При силни болки най - добре е да се спре на първо време отделянето на киселини, понякога и отделянето на горчива течност при повръщане.Силното отделяне на киселини предизвиква много силни болки, изгаря хранопровода и венците.Пиенето всеки ден на сок от лук и сок от картофи помага много в тази посока.
9.След няколко дневно приемане на сокове и чай, ако болките утихнат може да се направи крем - супа от картофи, без сол, с добавка на лимонов сок, да се приемат пасирани банани, манго, ябълки, много ситно настъргани моркови.Всичко се приема в малки количества като се започва с 1 - 2 - 3 с.л.
10.Приемането  на ядки се спира за известен период.Включват се само ако болките напълно са спрели и то под формата на мляко от ядки.Млякото за по голяма сигурност и липса на някакви несмлени частици може да се прецеди през двойна марля.
11.Първоначалното захранване с друга храна трябва да стане като се започне с млека от кълнове, зелени смутита, топлинно - обработени крем - супи от зеленчуци и постепенно да се включат всички растителни храни, но много добре смлени, без семки и твърди люспи.Всичко се приема в малки количества, внимава се как реагира организма .
12.Суровите жълтъци, овесените ядки, кафявата елда, солените храни / сирене, маслини / , майонезата, топлинно - обработените домати в различни форми / кетчуп, лютеница, домати в различни ястия /, белия боб , месото, рибата, яйцата, млечните храни, бялата захар, брашната от различен вид, житото  / варено или кълнове от високоглутенни сортове /, тофуто / соевото сирене / - всичко това е източник на отделяне на повишено количество киселини.
Диетата характерна за гастрити и язви е същата при колит и различни по - тежки увреждания на червата.
13.Солта се включва на етап пълна липса на болки и проведено правилно захранване с растителна храна.Тя може да бъде изключена за по - дълъг период / 2 - 3 месеца /докато състоянието на болния се подобри.Лимоновия сок може да бъде приеман, има алкална реакция, спира силните болки и чудесно действа при посочените проблеми.

4 коментара:

  1. Преминала съм през този период, така че повечето неща са ми познати, но има и нови, за която ценна информация ти благодаря!
    Поздрави, Елена!

    ОтговорИзтриване
  2. Изключително ценна, полезна и практична публикация, Елена,
    освен богатството на разнообразни кулинарни предложения ме впечатлява и разделът ти за лечение ...
    Благодаря ти, радвам се,че си се решила да споделиш с нас.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, че сподели тази информация! Толкова добре си събрала всичко на едно място, написала си го по приемлив и разбираем начин, дано повече хора прочетат, защото наистина доста хора имат здравословни проблеми. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Тили, Дианка, Катя,
    споделих тази информация, защото мисля, че всички проблеми със здравето идват най - напред от лошото усвояване на храната.По такъв начин организма губи ценни минерали, витамини, ензими.И т.к. много хора, изпаднали в ситуация на силни болки от едно или друго заболяване се чудят какво точно да правят, коя храна да приемат , точно за тях споделих това.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване