КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 20 април 2015 г.

Кюфтета от овесени кълнове / Meatballs oat sprouts /

  

   Кълновете от овес са много полезни и хранителни, усвояват се лесно и могат да бъдат приложени дори при много тежко болни.Овесът за да може да покълне и да бъде консумиран трябва да бъде освободен от най - външната твърда люспа.Това става като зърната се белят със специални машини, така както се бели и житото.Много често обаче, овесът, който се продава в магазините за диетични храни не покълва може би защото зърната са по - стари от една година.Хубав овес за покълване се продава по пазарите, там където се продава храна за животните.Обикновено овесът не е белен, но може да се намери тук - там и белен овес за храна на хората.
Овесът, който използвах не покълна, затова го накиснах и след като омекнаха зърната ги смлях.Накисването обикновено става за 12 часа.Количеството на зърната е според предпочитанията - 100 - 300 - 400 грама сухи зърна.
Смелете накиснатите зърна на машинка за мелене на месо.Овкусете по вкус с хималайска сол, чубрица, кимион, червен пипер, сминдух, зехтин, риган, мащерка .Могат да се добавят и други подправки според вкуса и желанието.Разбъркайте сместа много добре и оставете 2 - 3 часа в хладилник за да поеме от аромата на подправките и да се овкуси добре.С натопени във вода ръце се приготвят средни по големина топки, сплескват се като кюфтета и се поставят в чиния.По желание могат да се наръсят с подправки , да се доовкусят с лют червен пипер или маслини.
   Да ви е сладко !

Накиснат във вода белен овес











2 коментара:

  1. Все още не съм сигурна, че съм готова да ям сурова храна във форма, различна от салата, но вървя натам. И си записвам всичко, Ели. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Мъхче,
    обикновено хората използват само хлебното тесто за хляб.Овесът е малко позабравено растение, макар, че в миналото е бил широко употребяван в кухнята.Накиснатите и непокълнали зърна могат да се добавят дори към тестото за хляб.Но суровите кълнове от ръж, овес, лимец, жито, тритикале са много вкусни дори за хората , употребяващи готвена храна.Предимството в сравнение с употребата на бялото брашно са много - няма тежест, няма болка в стомаха, няма покачване на теглото.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване