КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 22 април 2015 г.

Суров зелен сос от спанак, глухарче, овчарска торбичка, маслини и сусам / Raw green souse of spinach, dandelion, shepherd " s purse, olives and sesame



   Пролетния сезон е подходящо време за консумация на прясна зеленина.Всички ядливи треви могат да бъдат използвани както в салати, така и в сурови зелени сосове.Много хора не са в състояние да консумират пресни зелени растения под форма на салати по различни здравословни причини.За тях са подходящи именно тези зелени, пресни сосове, които ще ги снабдят с витамини, ензими и ферменти, съдържащи се в пресните билки.
ЗА  ТОЗИ  ЗЕЛЕН  СОС  СА  НЕОБХОДИМИ  : 1 купа пресен, нарязан на ивички спанак, 1 шепа пресни, млади, набрани от по - влажни места листа от глухарчета, 1 шепа пресни стръкчета и листа от овчарска торбичка, около 400 грама маслини без костилка, 4 с.л. смляно в кафемелачка сусамово семе, сок от 2 лимона, зехтин, хималайска сол, 2 - 3 стръка пресен чесън.
Нарежете пресният чесън много ситно и го поставете в отделен съд.Прясната зеленина - измита и нарязана заедно с маслините, сока от лимоните и малко вода поставете в блендера и смелете докато получите фино пюре.Прехвърлете пюрето в стъклена купа, добавете хималайската сол, чесъна, сусама, зехтин на вкус.Разбъркайте.
  Сервирайте готовото пюре към различни ястия с кълнове, гарнирайте салатата си или добавете към ястие по ваш избор.
   Да ви е сладко !

Пресни стръкчета от глухарче и овчарска торбичка

Пресен  спанак






6 коментара:

  1. Интересно предложение и наистина добър вариант, за тези, които не могат да консумират зеленолистните в натурален вид. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    много хора не могат да консумират пролетни салати от зеленолистни, лук и чесън.Този вариант на много добро смилане ще им помогне да разрешат този проблем.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересен и полезен блог. Не съм и предполагала, че има толкова ядливи треви и разстения. Истинско предизвикателство е включването им в менюто на градския човек, но това не е оправдание. Благодаря, че споделяш с нас тези интересни салати и сосове. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Теди,
    в България има толкова много ядливи треви и билки.Но много от нас не ги познават или ги употребяват само когато са болни под формата на чай.Но включването на тези диви не хибридни и непръскани с препарати растения може да ни осигури чудесно здраве.Стига да знаем как да ги използваме.От почти всички билки можем да приготвим песто, сладко, суров сос, мариноване на цветовете и много други приложения да намерим в домашната ни кухня.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубава и полезна идея, Елена,
    както всичките ти предложения...
    Благодаря, поздрави за теб и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка,
    дано все повече хора не изключват приема на сурови, зелени растения, а напротив - включват ги в менюто под форма на пюрета, смути или песто.Така много бързо се усвояват без никакви проблеми.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване