КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 27 септември 2015 г.

Варено просо с кокосово масло / Millet boiled with coconut oil /



    Кашата от просо с кокосово масло е ежедневна храна на хората от планинските райони на Тибет.Тя всеки ден се приготвя по един и същи начин като разнообразието е само в подправките.В България почти във всички големи търговски вериги има белено просо, което може да замени част от другите зърнени култури - ориз, булгур, елда.В магазините за здравословни храни може да се намери и брашно от просо, което е чудесно за приготвяне на каша.
Аз имах белено просо затова приготвих варено просо с кокосово масло.Получи се чудесно и много здравословно ястие.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  :
1 ч.ч. белено просо
3 ч.ч. вода
щипка хималайска сол
1 - 2 с.л. кокосово масло
Поставете водата с щипка сол в тенджера на котлон и оставете да заври.Измийте просото, изсипете го в кипящата вода и когато отново заври намалете огъня на най - слабо.Оставете така леко да къкри 10 - 15 минути.Просото трябва добре да се свари и да поеме всичката вода.От време на време разбърквайте.Когато просото все още не е поело всичката вода изключете котлона и оставете така под капак докато добре се задуши.
Сервирайте просото в чиния, гартирано с кокосовото масло.Когато маслото се разтопи от топлината разбъркайте добре и поднесете.По желание към ястието могат да се добавят и подправки по желание.
Просото е елексир за всички болни, балсам за стомаха и червата.Кокосовото масло също е един много здравословен продукт, използвайте го за приготвяне на ястия винаги, когато имате тази възможност.
         Приятен  апетит !







2 коментара:

  1. Страхотен жълт цвят има кашата! Не съм приготвяла, но се изкушавам. Използвала съм просо само за сгъстяване на супи. А кокосовото масло си го хапвам с лъжицата ;). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    аз нямах просено брашно и приготвих варено просо с кокосово масло.Но се получи прекрасно ястие.По същия начин от просено брашно може да се приготви каша.Преди години си спомням моите баба и дядо.Често приготвяха каша - постна или с месо.Това беше почти ежедневна храна.Днес кашата почти е забравена.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване