КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 27 октомври 2015 г.

Домашно ядково мляко със сусам и коприва / Core domestic milk with sesame and nettle /







    Есента е сезонът , в който трябва да наберем много коприва за зимата.През почивните дни посветих много време на това занимание - бране на коприва.Извадете и корените и, няма никаква опасност, коприва има в цяла България.Корените са също много полезни и за чай, и за ястия, и за измиване на косата.Сушената , стрита коприва е много полезна като добавка, заедно с листата от сушени моркови към шарената сол.От сушена коприва се приготвят чудесни ястия и супи.
Когато имате коприва в двора подрязвайте редовно стръковете, за да получавате ежедневно млади стръкчета за използване в кухнята.Така можете целогодишно да имате прясна коприва.
   Считам копривата за едно от най - полезните растения - за болки в ставите и костите, за опадване на косата, за болки по цялото тяло, анемии, засилване на организма след тежко боледуване, възпалени нерви и тежки невралгии.А коприва има навсякъде, разходете се и наберете, запасете се за зимата.
   Това мляко от пресни орехи и сусам реших да разнообразя с прясна коприва.Може да се приготви и с други ядки  в сладък или солен вариант.Към сладкия вариант добавете круша, а към соления - чесън.Прекрасни млека с добавки ще получите.Много, много вкусни.
Количеството на продуктите е според броя на порциите .
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  : 
орехи ;
коприва ;
сусам ;
чесън / за солен / и круша / за сладък / вариант ;
вода ;
  Смелете ядките в пасатор, копривата също.Сусамът смелете в кафемелачка.Всички продукти смесете и добавете вода.Разбъркайте до получаване на хомогенно ядково мляко.Добавете желан от вас продукт - чесън или круша, в зависимост от това солен или сладък вариант желаете да получите.
   Да ви е сладко !










2 коментара:

  1. Поредната интересна и лесна идея, Ели. Обичам да ме предизвикваш;)

    ОтговорИзтриване
  2. Мъхче,
    бързо и много лесно се приготвя това мляко, а е много полезно.Стана много вкусно, пробвай !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване