КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Пчелите и пчелното семейство / Bees and colony /

      За да добием ясна представа какви лечебни свойства има меда, какво е пчелно млечице и  как се получават други пчелни продукти ,  важно е според мен да имаме познания относно диференциацията на пчелите в пчелното семейство.
   Обикновената медоносна пчела / Apis mellifera / живее в многохилядни, високоорганизирани семейства.Между членовете на семейството е настъпила диференциация, като са се обособили различни по устройство индивиди, изпълняващи определена функция.
  Всеки кошер се обитава само от едно пчелно семейство, състоящо се от една пчела - майка, няколкостотин търтеи и няколко десетки хиляди пчели - работнички.Всяка пчела извършва точно определен вид работа, която е от полза за цялото семейство.
    Пчелата майка е два пъти по - голяма от пчелите - работнички.Нейната биологична функция е възпроизводството на поколението.Тя снася ежедневно по 1000 - 2000 яйца, живее 4 - 8 години, като с напредване на възрастта плодовитостта и постепенно намалява.
Биологичното предназначение на търтеите е да оплодят майката.Те не могат сами да се грижат за своята прехрана, а се хранят с прашец и мед, донесен от пчелите - работнички.Животът им продължава около 3 месеца.
   Пчелите - работнички са диференцирани в своите задължения според възрастта си - до тридневна възраст те поддържат чистота в кошера, след четвъртия ден хранят личинките и извършват ориентировъчни полети около кошера, от седмия ден започват да функционират горночелюстните им жлези, отделящи пчелно млечице, а към 12 - 18 - я ден секретират вече и восъчните им жлези т.е. те са в състояние да строят пити.По това време те изпълняват и охраняващата функция - приемат нектара и прашеца от пчелите - събирачки, преработват ги, поддържат топлина и вентилация около разплода т.е. осигуряват нормални условия за живот в кошера.Едва след 17 - 18 - я ден започват полети с цел събиране и донасяне на пчелни продукти.Пчелите живеят през активния сезон 45 дни, като непрекъснато се трудят, а презимуващите - 6 - 8 месеца при минимално приемане на храна и минимално изразходване на енергия.
   Координацията в дейността на отделните членове на семейството се регулира от феромоните - биологично активни вещества, секретиращи се от жлезите на насекомите и отдавани в обкръжаващата среда.Те влияят върху физиологичното състояние и поведение на индивиди от същия вид.Феромоните на пчелата - майка / т.нар. майчино вещество /, освен че привличат търтеите по време на брачния полет имат и регулиращо влияние върху пчелите работнички.Майчиното вещество се секретира от горночелюстните жлези на майката.То потиска развитието на яйчниците и по този начин се ограничава отглеждането на нови майки в кошера и се регулира роенето.
Броят на членовете на семейството се увеличава чрез снасяне на яйца, а броят на пчелните семейства - чрез роене.
    Майката - пчела снася 2 вида яйца : оплодени, от които се развиват пчелите - работнички и неоплодени, от които се излюпват търтеи.Процесът на снасяне на едни или други яйца се командва от феромоните, отделящи се от пчелите работнички, заобиколили като свита майката.За един сезон една добре развита майка снася около 200 000 яйца.Всеки 20 - 30 минути снасянето се спира и пчелата - майка приема от пчелите - кърмачки пчелно млечице.След окончателното преустановяване на яйцеснасянето пчелата - майка започва сама да се храни с мед и пчелен прашец.
   Процесът на развитие на яйцето до пчела - работничка трае 21 дни - първите 3 дни / ембрион /, 6 дни / личинка /, 12 / стадий на запечатано пило / - личинката преминава през стадий на какавида и се оформя като пчела.
Развитието на търтея продължава 24 дни - 3 дни / яйце /, 7 дни / личинка / и 14 дни / какавида /.Пчелата - майка се развива за 15 - 17 дни - 3 дни като яйце, 6 - 7 дни личинка и 7 дни какавида.В стадия на личинка тя получава 350 мг. обогатено специално за нея млечице и достига тегло 359 мг.Майката също се развива от оплодено яйце.
Пчелата - работничка приема само 3 дни млечице в живота си, като в последствие се храни с мед и прашец.Пчелата - майка приема млечице както в зародишното си развитие, така и през целия си живот.
    В кошера цари идеална чистота и подходяща температура - при разплод - 34 - 35 градуса и при липсата му - 13 - 18 градуса.
Животът на пчелното семейство продължава и през зимата , макар и с намалена активност.Пчелите се събират в средата на кошера, формирайки т. нар. зимно кълбо.Повърхностният слой на кълбото се състои от слабоактивни, неподвижни пчели, почти в състояние на анабиоза, плътно прилепнали една до друга.Колкото времето е по - студено, толкова този слой е по - дебел.Пчелите от външния слой образуват живата кора на кълбото.Във вътрешността температурата е 28 - 32 градуса, а към периферията - 8 градуса.Пчелите от външния слой се сменят с тези от вътрешния, за да могат да консумират мед от намиращите се в съседство пити.Пчелите могат да съществуват зиме само в пределите на кълбото.Всяка отронила се от него пчела умира.
     Охраната на пчелното семейство се осъществява от пчелите - работнички. При ужилване жилото се откъсва заедно с последното членче от тялото им.
   Попадналите вътре в кошера врагове / мишки , жаби и др. / биват убивани чрез ужилване.За да се предпазят от неприятните последствия от разлагането на трупа, пчелите го облепят с прополис и по този начин го балсамират.Така трупът остава в кошера без опасност за семейството.Пчелите измазват с прополис и пчелните килийки, където пчелата - майка ще разположи яйцата за бъдещото поколение.Това се извършва с цел дезинфекция - унищожаване на бактериите, вирусите и гъбичките, които биха могли да увредят и прекратят възпроизводството на поколението.
   Тялото на пчелата за разлика от всички насекоми в природата е с напълно стерилна повърхност.Антибиотичните вещества от повърхността на тялото и унищожават в 100 % микроорганизмите и не предизвикват резистентни форми.Пчелата разполага със 7 различни антибиотика, намиращи се по тялото и, меда, восъка пчелното млечице, прашеца, пчелната отрова и прополиса.Това е естествена, жизнена необходимост за защита.

8 коментара:

  1. Прекрасна статия, Ели! Слънчев и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    само от тази статия може да се разбере каква строга организация на живот имат пчелите и какви свойства има прополисът.Затова трябва човек добре да се запознае с всеки продукт преди напълно да го отрича.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Еха, винаги съм се възхищавала на тези трудолюбиви пчелички, а не съм и помисляла за какво изобщо става на въпрос. Дето се казва респект! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, колко интересно инфо, не бях попадала...

    ОтговорИзтриване
  5. Медът е наистина голямо богатство! Благодаря и аз за споделеното Ели, определено е полезно!
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
  6. Мили момичета,
    много хора нямат никаква представа или просто не са обръщали внимание, не са проучвали свойствата на пчелните продукти.Баща ми от дълги години е пчелар, много чете и имам натрупана информация по този повод.
    Днес много хора са склонни с лека ръка да откажат една или друга храна.Има куп книги по тези теми.А медът е даден от Бога продукт за здраве на хората.Лично аз имам и книги, чиито автори отричат употребата на мед.Трябва ли да се лишим от тези дарове на земята нека всеки сам прецени за себе си, предварително запознавайки се с живота на пчелите, тяхната перфектна организация в кошера и тяхните продукти - мед, пчелен прашец, прополис, пчелна отрова, пчелно млечице.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за полезната информация, Ели.
    Беше ми много интересно да прочета за цялата тази организация.
    Поздрав,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или,
      добре дошла в блога ми.Радвам се,че нещичко от моите публикации ти харесва.Наистина пчелите имат великолепна и много строга организация и поддържат идеална чистота в кошера.
      Леки пости ! Поздрави !

      Изтриване