КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 18 ноември 2015 г.

Пчелен клей / прополис / / Propolis /



    Терминът прополис е гръцки . В превод означава про - пред и полис - град, крепост т.е. защита на града, защита на крепостта.Прополисът играе важна роля в живота на пчелното семейство.Той служи като строително дезинфекционно вещество, с което пчелите запълват пукнатините, фиксират питите, дезинфекцират и полират килийките в тях и намаляват входа на кошера за по - сигурно предпазване от евентуални неприятели.Когато в кошера проникне неприятел, пчелите го убиват чрез ужилване и ако не са в състояние да го изхвърлят навън, го балсамират и запазват от разлагане.Прополисът се събира от пчелите през лятото, средно по 100 - 150 грама от всеки кошер.
    Съществуват две теории за произхода на прополиса.Според първата теория прополисът е продукт от жизнедеятелността на пчелите -  смолист остатък от преработката на пчелния прашец, обогатен с различни ферменти и биопродукти от стомашния сок на пчелите.Според втората теория пчелите - събирачки на прополис го вземат от пъпките, повърхността на плодовете и кората на растенията.Тази т.нар. мъзга, слуз или пъпков секрет служи за защита на растението и бъдещото му потомство от микроскопичните му врагове и при травми.Съвременното схващане обединява двете теории - основната част от прополиса идва от растенията, а допълнителната - от самите пчели.
   Пчелите - събирачки на прополис го предават на други пчели, които го използват по предназначение.
  Прополисът е смолисто вещество с блестящ тъмножълт до кафявозеленикъв оттенък.Прясно изваденият от кошера прополис е мека, лепкава маса.При стайна температура той се втвърдява.Има приятен мирис на растителни пъпки, мед, восък и ванилия, възгорчив вкус, лепкав е при пипане и потъмнява при по - продължително съхраняване.При горене отделя приятна миризма на смола.В затоплена среда бързо омеква, става пластичен и удобен за фина обработка.Прополисът е разтворим в мазнини, масла и вазелин.Разтваря се също в гореща вода и в етилов алкохол.
  Прополисът има сложен химичен състав.Съдържа около 55 % растителни смоли, 30 % восък, 10 % ефирни масла, 5 % цветен прашец, дъбилни вещества, механични примеси и др.
СВОЙСТВА  НА   ПРОПОЛИСА 
- бактериостатично и бактерицидно действие / спира размножаването и убива бактериите / - добре проучено и потвърдено действие по отношение на 19 вида патогенни бактерии и 74 микробни щама.Прополисът има едно много важно качество - бактериите не се адаптират към него.Не е токсичен, не уврежда нормалната чревна флора и няма дисбактериоза.Увеличава противомикробната активност на някои антибиотици - пеницилин, тетрациклин и др.Прополисът и спиртният му екстракт запазват антибактерийната си активност 3 - 4 години.
- антимикотично действие - притежава такова действие по отношение на различни видове низши гъби - причинители на заболявания на кожата и окосмените части на тялото на човека.
- антивирусно действие - положителни резултати при инфлуенца и херпес.
- лъчезащитно действие при лъчеви и рентгенови увреждания.
- противораково и противотуморно действие - за външно приложение локално върху кожата и за вътрешно приложение - с екстракт от прополис.
Прополисът все още се проучва в много страни и препоръчва за лечение на над 40 вида заболявания.
ПОКАЗАНИЯ  И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ  ЗА  ЛЕЧЕНИЕ С  ПРОПОЛИС :
  Пчелният клей намира приложение при лечението на :
- дихателни заболявания - остри и хронични - ринити, синуити, тонзилити, фарингити, бронхити, ларингити, трахеити, леки форми на бронхоектазии, белодробна туберкулоза ;
- заболявания на периферната нервна система - радикулити, ишиас, плексити, невралгии, неврити ;
- кожни заболявания - невродермити, микотични заболявания, мазоли, екземи, наранявания на кожата, гнойни и трудно зарастващи рани, изгаряния, алопеция и др.
- заболявания на храносмилателната система - афти, стоматити, гастрит, язва, колит, диспепсии и др.
- гинекологични заболявания - колпити, ерозия на шийката на матката, ставни заболявания, рагади и др.
- лъчеви увреждания, пародонтоза, зъбобол, гингивит, пулпит.
Всички, които имат непоносимост / алергия / към прополиса следва да избягват лечение с него.
Това е само ориентировъчна кратка информация за прополиса в най - общи линии.
Използвана литература :
" Пчелните продукти в медицината " - Павлина Починкова
" Лечение с пчелни продукти "  - Д - р Стоймир Младенов, инж.Миленко Радосавович
" Медолечение " - КОЛХИДА  София, Поля Димитрова




Няма коментари:

Публикуване на коментар