КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 25 ноември 2015 г.

Две салати с поници от слънчоглед / Two salads with sunflower seedlings /





    Пониците и кълновете от слънчоглед са много полезни и лесни за приготвяне.През зимния сезон най - евтини поници и кълнове могат да се приготвят от слънчогледа.Пониците са прекрасни като добавка към различни салати.
Днешните ми предложения са 2 салати с фенхел  / финокио /  и поници от слънчоглед.Добавих към всяка салата и други зеленчуци като червено цвекло, броколи, целина.
Как се приготвят поници от слънчоглед ?
Слънчогледът трябва да е пресен и небелен.Заливат се определеното количество семена с вода докато ги покрие.Така престояват 12 часа.След това водата се отлива и семената се промиват с вода два пъти дневно - сутрин и вечер.На стайна температура се оставят докато се появят кълнове.Така промивката на семената продължава около 1 седмица докато се получат поници с дължина 10 - 12 - 15 см.Стръскват се пониците за да падне външната люспа на слънчогледа.Така могат да се съхранят няколко дни и в хладилник като се промиват задължително веднъж дневно.
ЗА  САЛАТАТА  С  БРОКОЛИ  СА  НЕОБХОДИМИ  : 
няколко цветчета броколи, 1/2 фенхел, 1/2 вр. копър, няколко стъбла целина, 1 шепа поници  от слънчоглед.
   В средата на салатиера се поставят пониците от слънчоглед.Около тях в кръг се поставят овкусените зеленчуци - нарязани броколи, лентички фенхел / почистен от кочанчето /, ситно нарязан копър и целина.
Всичко се овкусява с растителна мазнина, лимонов сок и щипка хималайска сол и се поднася веднага.
       Приятен апетит !















ЗА  САЛАТАТА  С  ЧЕРВЕНО  ЦВЕКЛО  СА  НЕОБХОДИМИ  :
парче червено цвекло, 1/2 фенхел, 1 шепа поници от слънчоглед, щипка хималайска сол, 1 - 2 с.л. ябълков оцет или лимонов сок, зехтин.
Червеното цвекло се настъргва на едро ренде, добавя се нарязаният на лентички фенхел / фенхелът се почиства от кочанчето и се реже на тънки лентички /.В салатиера се разбъркват всички продукти за салатата, овкусява се и се разбърква.Поднася се веднага.
Приятен апетит !




4 коментара:

  1. Много цветни и интересни салати, Ели! Харесвам слънчогледови кълнове, но поници не съм приготвяла. Трябва да опитам! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      използвам редовно и поници, и кълнове от слънчоглед в салати.Много лесно се приготвят и са витаминозна храна за цяла зима.Сега дойде ред да покажа и пониците, който иска да си направи и да използва в салати.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Не разбрах кое е поници и кое е кълнове, много сложно ми се струва приготвянето им, вси си мисля, че ще мухлясат или нещо подобно, а салатките звучат много вкусно с тях....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      кълновете се получават след накисване на дедено семе или зърно във вода за 12 часа, отливане на водата и промиване 1 - 2 дни, а след това като се появи кълн и се получават покълнали семена или зърна.Пониците се получават като от самото зърно израстне стъблото на растението до 10 - 12 - 15 см.Това става като продължаваме да промиваме с вода сутрин и вечер семената или зърната за по - дълъг период от време - 7 - 10 дни.
      Без памук, само с промивка на семената през цедка се получават идеални кълнове, стига семената и зърната да са пресни.Пробвай със слънчоглед , лимец.Те са вкусни и много питателни.Така ще се научиш да правиш и поници, и кълнове.И ги добавяй в салати през зимата.Няма да чувстваш пролетна умора след това.
      Поздрави !

      Изтриване