КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Суровоядството - строга периодична диета или диета до края на живота / Raw diet - a strict diet or regular diet for life /


    Поради възникнали въпроси относно лечението на различните заболявания, строгият суров режим и различните диетични режими публикувам тази информация, касаеща моят опит и разбирания по отношение на топлинно - обработена и сурова храна.
Много хора днес изпробвали строгият суров режим за определен период от време непрекъснато си задават въпроса - могат ли чрез суровоядна диета да излекуват определен вид заболявания ? Моят опит показва, че отговорът на този въпрос е НЕ.Няма смисъл да се заблуждават тези хора,че суровоядството и неговото приложение е в състояние да излекува напълно дадено заболяване.Има заболявания, които се повлияват на 100 % от суровата храна, други се повлияват частично, а трети за жалост въобще не се влияят от суровата храна и остават нелечими.
В много книги от американски автори непрекъснато се публикува различна информация по отношение на тежките заболявания - предимно автоимунни.И навсякъде се твърди,че отказът от една или друга храна ще доведе до изцеление.В някои книги авторите твърдят колко вредна и опасна храна е рибата, в други - колко вредни са млечните продукти, в трети - колко вредно е житото като храна, защото съдържа много глутен.За жалост и много суровоядци са отказали приема не само на животински , но и на някои  растителни храни и непрекъснато проучват коя храна е необходима и важна за възвръщане на тяхното здраве.
Непрекъснато сред суровоядците се коментира коя храна трябва да се консумира, коя  - не, какви изследвания  трябва да се направят  през определен период от време, касаещи всеки отказал се от животинска храна.
Лично за мен мога да кажа, че суровата храна ми е помогнала в много отношения за прочистване на организма.Но по време на обостряне на всички стомашни заболявания / пролет и есен / суровата храна може да създаде сериозни проблеми.
Трябва ли да консумираме животински продукти като сурови жълтъци, риба, млечни продукти като извара, сирене от сурово мляко, кисело мляко, мед ?
Нека всеки сам прецени за себе си.Не се доверявайте сляпо на написаното в книгите.Днес масово се отричат млечните продукти, а животни са отглеждани от векове.Още от времето на кн.Битие са отглеждани много стада за прехрана на населението.
Рибата - вредна или полезна храна е тя ? Още от времето на Христос се е използвала риба за храна.Сам Иисус нахрани 5000 човека с хляб и риба.Апостолите са били рибари.Св.Йоан Кръстител е консумирал акриди / скакалци, рожкови според друг превод / като строг постник.
Свидетел съм на факта как някои суровоядци съветват други и им показват колко голяма грешка са направили консумирайки една или друга храна.Или колко грешки правят тези, които не изцеляват заболяванията си , защото консумират и малък процент готвена храна.
Такива хора за мен са изпаднали в заблуда, считайки храната като основен фактор за изцеление на дадено заболяване.
Отговор на всички тези въпроси трябва да се търси в творенията на Св.отци.Там ясно е посочено какви болести има, кои са причините за тях и какво е лечението.
Здравето е дар Божий.За него трябва да се полагат усилия, но изпадането в крайности по отношение употребата на една или друга храна може също да доведе до болест.
В първите години преминавайки постепенно на сурова храна някои хора ми даваха съвети да откажа напълно употребата на топлинно обработени картофи.Не съм ги отказала и до днес.Счетох,че те ми помагат в периодите на обостряне на стомашните болки.Суровоядството, приложено от сравнително здрави хора не създава проблеми.Но обикновено на строг суров режим преминават хора с по - тежки и нелечими заболявания.Никой така лесно не се отказва от готвена храна, освен ако има някаква сериозна причина да го направи.
А тези, които се откажат могат да имат проблеми с приема и на суровата храна - зеленолистни, кълнове и ядки.Някои растителни храни също са по - трудно смилаеми и не могат да бъдат приети от всеки.Такива са кълновете от соя, кълновете от различните видове грах, рукулата , орехите и др. ядки, всички зеленолистни обикновено създават проблеми на много хора.
Някои хора твърдят,че употребата на зехтин и други извлечени по различен начин масла също е вредна.Зехтин употребяват в Средиземноморските страни от хиляди години, в съчетание с лимонов сок и това е т.нар.Средиземноморска диета.Има и различни разбирания по отношение употребата на кравето масло и т.нар. гхи / масло поставено на бавен огън за извличане на чистата мазнина, употребявано главно в индийската кухня /.
Някои автори твърдят,че трябва да се употребяват задушени зеленчуци, но без картофи.Картофите, топлинно обработени имат висок гликемичен индекс / повишават кръвната захар / и не бива да се употребяват при много от заболяванията на половите органи.
Какво може и какво не може да употребявате решете Вие ? Какви разбирания има всеки автор написал дадена книга за мен не е толкова важно.Важен е опита и способността на всеки организъм да преработи определен вид храна.
Наскоро в една книга прочетох интересен факт - употребата на риба е много полезна за човека, защото рибата има по - ниска телесна температура от човешката.А всички животни, чиято температура е по - висока от човешката не бива да се използват за храна.За сведение кокошката има телесна температура 42 градуса, а човека - 36 градуса.

4 коментара:

  1. Много си права, Ели, някои хора сякаш прекалено залитат по здравословните храни, за мен количеството е от значение, аз съм на принципа от всичко по малко. В условията на непрекъснат стрес, в които живеем, в условията на толкова вредна околна среда не мисля, че най-важното е храненето, в частност пък и на определени храни. Когато се налага - да търсят се варианти, самата аз от известно време, ти знаеш се опитвам да реша здравословен проблем, който сама създадох, прекалявайки с количеството на поеманата храна, особено късно вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      залитането в една или друга крайност по отношение на употребената храна наблюдавам от години.Но не е важна само храната.Важен е начинът на живот с чисто сърце и чиста съвест.Така,човек дори и с простичка, готвена храна може да се излекува.Спазвайки принципа - живот в помощ на ближния.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Ели, винаги полезна и аз съм безкрайно съгласна с теб. Крайностите и насилственото отказван еот неща, които ти носят удоволствие,, едва ли помагат много.
    А сега понеже виждам, че имаш опит и то личен, да попитам:
    От известно време имам стомашни проблеми. Вече се чудя как да хапвам зеленчуци....Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте,
      много хора имат проблем с целият храносмилателен тракт, не само със стомаха.Зависи за какво става въпрос - получаваш ли киселини, или имаш тъпи болки и т.н.В началото могат да се вземат бланширани, задушени или зеленчуци на пара.А после морковен и ябълков сок.Ако няма проблем тогава се започва със суров зеленчук - ситно настърган.Не не със зеленолистни.Те създават голям проблем.Също трябва да се изключат недозрели плодове, домати, да се премахват люспи и семки задължително, защото са дразнител..Доматите да се ползват само добре узрели и задължително само сурови.Тези обработени домати - сосове, кетчупи, лютеници създават страхотни проблеми и болки.И никакви майонези ! Това е само в общи линии, суровият картофен сок / може в комбинация с ябълка, морков / също много помага.
      Поздрави !

      Изтриване