КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 6 ноември 2015 г.

Растителни източници на минерали в тъканите 1 / Plant sources of minerals in the tissues /

     Голама част от хората се интересуват как да си набавят едни или други минерали, микроелементи или соли в тялото.Затова тема на тази публикация ще бъде как да набавим от растителните източници определените за тялото ни минерали.
КАЛЦИЙ 
Алкалообразуващ.
ХРАНИТЕЛНИ  ИЗТОЧНИЦИ :  келп, сусамово семе, тъмнозелени листни зеленчуци, моркови, портокали, бадеми, броколи, папая, слънчогледово семе, орехи, кашу, бразилски орех, тофу, кафяв ориз и повечето плодове и зеленчуци.
Кафето, газираните напитки, прекалената употреба на сол, цигарите, рафинираната захар, алкохола, химически препарати с диуретично действие възпрепятстват използването на калция или го извличат от костите и тъканите.
УПОТРЕБА  В  ТЯЛОТО :
Калцият е минералът, който присъства в най - голямо количество в тялото.Необходим за здравината на костите, хрущялите , сухожилията и съединителната тъкан.Стимулира много ензими, включително панкреатичните.99 % от калция в тялото се намира в костите и зъбитеУчаства в съсирването на кръвта.Един от многото клетъчни преносвачи.
ДЕФИЦИТ :
Важна роля за дефицит на калций играе непълноценното му усвояване.За правилното му използване са необходими хормони от щитовидната / паращитовидните жлези и алкализация.
КРАТКОСРОЧЕН   ДЕФИЦИТ  И  РАЗЛИЧНИТЕ  ЗАБОЛЯВАНИЯ :
мускулни крампи и спазми, силно сърцебиене, безсъние, раздразнителност, разрушаване на зъбите, периодонтит, омекване на костите, нервност, крампи на гърба и краката, чупливи кости, слабост на съединителната тъкан, варикозни и разширени вени, хемороиди, пролапс / свличане / на органи, отпускане на кожата, горещи вълни и сърдечна аритмия.
Използването му се регулира от хормон на паращитовидните жлези и от вит.Д.
Дългосрочен дефицит - остеопороза, сколиоза, рахит, артрит, депресия.
ТОКСИЧНОСТ : шипове, камъни в бъбреците, ацидоза, стеноза и калциеви отлагания в тъканите.Възможни са също високо кръвно налягане, гадене, повръщане.
ВЪГЛЕРОД
Киселиннообразуващ.
ХРАНИТЕЛНИ  ИЗТОЧНИЦИ : въздух, въглехидрати, захар, плодове и зеленчуци, ядки, маслини и авокадо.
УПОТРЕБА  В  ТЯЛОТО : 
Главен енергиен източник.Компонент на въглехидратите и градивен блок на мазнините и аминокиселините.Необходим за зъбите, съединителната тъкан, кожата , косата и ноктите.
ХЛОР  
Киселиннообразуващ.
ХРАНИТЕЛНИ  ИЗТОЧНИЦИ  : повечето плодове и зеленчуци, кокосов орех, авокадо, фурми, ряпа, маруля, къдрево зеле, келп / кафяви морски водорасли /, палмария / червени морски водорасли /, целина, домати, картофи, кайсии, портокалов сок, ананас, кресон, сурово бяло зеле, спанак, аспержи, краставици, пащърнак, моркови, лук ; в готвения зрял боб и грах и в морската сол.
ТОКСИЧНОСТ : водата от водопроводната мрежа.
УПОТРЕБА  В  ТЯЛОТО : 
Електролит заедно с натрия и калия.Влияе на кръвта, нервите и епителната тъкан.Подпомага храносмилането и отделянето, нормализира осмотичното налягане в кръвта и тъканите, поддържането на нормалното функциониране на сърцето, киселинно - алкалния и водния баланс.Увеличава способността на кръвта да пренася въглероден двуокис до белите дробове, зеа да бъде отделен.Подпомага прочистването на тялото и червата от токсини.Произвежда нормалната киселинна среда в стомаха./ Това подпомага абсорбирането на желязо и вит.В12.
ДЕФИЦИТ  : нарушено храносмилане, задържане на вода в тъканите, загуба на килограми .
ТОКСИЧНОСТ  : много токсичен дори и в съвсем малко излишно количество.Симптоми са безсъние, обърканост, кома.
ВОДОРОД
Алкалообразуващ.
ХРАНИТЕЛНИ  ИЗТОЧНИЦИ : всички храни, особено въглехидрати и мазнини.Плодове и зеленчуци - моркови, спанак, целина, домати, зеле.
УПОТРЕБА  В  ТЯЛОТО : 
Във всички клетки и в кръвта.
МАГНЕЗИЙ : 
Алкалообразуващ.
ХРАНИТЕЛНИ  ИЗТОЧНИЦИ : тъмнозелени листни зеленчуци, морски водорасли, ядки, семена, сушени плодове, картофи, сусамово семе, люцерна, смокини, кафяв ориз, келп, ананас, мед, целина, пълнозърнести храни, бадеми, авокадо, банани, ябълки, праскови, боб лима, пъстър грах, пшеничен зародиш.
ТОКСИЧНОСТ  : вода.
УПОТРЕБА  В  ТЯЛОТО : 
Укрепва мускулите и нервната тъкан.Активизира много ензими, особено тези , участващи в метаболизма на въглехидратите.Необходим за правилното формиране на костите и зъбите.Поддържа доброто състояние на черния дроб и жлезите.Поддържа мускулните контракции и подпомага адаптирането към студа.Регулира нормалния сърдечен ритъм.
Алкохолът, диуретиците, емоционалният или физически стрес, диарията, цинкът и флуорът увеличават нуждата от магнезий.
ДЕФИЦИТ : 
Диария, умора, сърдечна аритмия.Също така слаби и порести кости, лошо храносмилане, стомашно - чревни неразположения, нарушение на съня, раздразнителност, крампи и спазми , тахикардия, камъни в бъбреците, лошо състояние на кожата.По - същественият недостиг на магнезий може да причини коронарна болест на сърцето и образуване на кръвни съсиреци.
ТОКСИЧНОСТ : 
Гадене, повръщане, ниско кръвно налягане, мускулна слабост, трудно дишане.
АЗОТ 
Киселиннообразуващ.
ХРАНИТЕЛНИ  ИЗТОЧНИЦИ : ядки , семена, люцерна, зеленолистни зеленчуци.
ТОКСИЧНИ  ИЗТОЧНИЦИ  : месо.
УПОТРЕБА  В ТЯЛОТО : 
Изгражда мускули, хрущяли, тъкани, сухожилиялигаменти и крехката мускулна маса.
ДЕФИЦИТ : 
Анормален растеж, слабост, проблеми с нервите и мускулите.
Основната част от информацията е от книгата " Чудото на детоксикацията " от Д - р Робърт Морс.


3 коментара:

  1. Здравейте! При мен има липса на витамин В12 , как може да се набави от растителни източници. От седем години съм вегетарианка, а от една веган, като наблягам повече на суровата храна. Направих изследвания защото се чувствам понякога отмаляла, нервно ми е, и се оказа, че В12 не е в норма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мария,
      темата за вит.В12 е много обширна.Набавянето на този витамин е проблем за много хора.Всъщност той се синтезира в червата, когато обаче те са чисти от бактерии.Ето растителните източници, от които може да се набави - слънчогледово семе / поници, семена, кълнове /, листа от черен оман / зарасличе /, келп, банани, грозде, люцерна / поници /.По принцип всички зеленолистни набавят много микроелементи.
      Аз не обичам да отричам употребата на дадени храни преди да проуча всичко за тях.При нужда употребата на риба не е грешка.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Благодаря Ви Елена за бързия отговор.

    ОтговорИзтриване