КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 9 ноември 2015 г.

Тиквеник с ябълки и орехи / Pumpkin with apples and walnuts /




     В сезонът на тиквите и ябълките обикновено у дома правя тиквеник.Предлагам моят начин на приготвяне, който смятам , че е много добър.Всички, които опитват този тиквеник много го харесват и винаги се интересуват как е приготвен.Приготвям тиквеник винаги в съчетание с ябълки и орехи, като не задушавам или запържвам предварително продуктите.В плънката не добавям мазнина.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  И НАЧИН  НА  ПРИГОТВЯНЕ : 
кори за баница - 2 пакета по 500 гр., 1 тиква цигулка, 3 - 4 ябълки, 1 пак. канела, кафява захар, 11/2 ч.ч. смлени орехи, олио .
       Обелете и почистете тиквата.Измийте я и настържете на едрото ренде.Почистете и измийте ябълките, настържете също на едрото ренде.Смесете в купа ябълките, тиквата, канелата и орехите и добре разбъркайте.Захарта оставете в отделен съд.
  Вземете две кори и наръсете от плодовата смес равномерно.Отгоре леко наръсете със захар.Навийте на руло.Нарежете рулото на три парчета и подреждайте в тава, ненамазнена с олио.Когато запълните тавата с парчета тиквеник загрейте малко олио в отделен съд и залейте равномерно тиквеника.Използвайте лъжица за равномерното разпределение на мазнината.
    Печете в силна фурна - 180 - 200 градуса до зачервяне.
Тиквеникът става много вкусен, мазнината е добре разпределена, а плънката не е прекалено мазна.По желание може да се наръси отгоре с кафява или с пудра захар.
      Да ви е сладко !














2 коментара:

  1. Това е страхотна рецепта, Елена - изглежда много фин и ароматен,
    а и ми допада начина за заливане с мазнина.
    Благодаря ти, ще опитам с удоволствие,
    сега отивам да чета и другите ти нови предложения!
    Поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    по нашия край така правят тиквеника - заливат го с топла мазнина.Баба ми така ме научи да го правя.Става много фина плънката, без да е степана и мазна.Винаги , когато правя тиквеник за почерпка много го харесват и питат как е приготвен.Не е сложно приготовлението, но все пак си има особености.Захарта също не се прибавя към плодовата смес, а се ръси отделно, защото иначе плънката се втечнява.Така приготвен тиквеника става прекрасен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване