КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 11 ноември 2015 г.

Кратки исторически данни за меда / Short historical data for honey /     Започвам поредица публикации по желание на читател на блога за меда, прополиса, пчелния прашец и други пчелни продукти.Много неща са известни за този лечебен продукт - меда, днес и желан и много отричан от някои медицински авторитети в САЩ и Канада.И т.к. в нашето семейство баща ми е пчелар и всички използваме много мед реших да публикувам интересни неща, които знам и които имам като информация от различни източници.
    Най - старите известни данни за пчелите се отнасят към неолитната епоха.В пещерата Паука, край Валенсия / Испания / е открита скална рисунка отпреди 12 000 години, изобразяваща събиране на мед от пчели, гнездящи в скални пукнатини / подобно гнездене на пчели в тази област на Испания се среща и сега /.
   Рисунките по стените на пирамидите  и йероглифите под обелиските на стария Египет свидетелствуват, че там са отглеждани пчели.Пчелата е смятана за свещено животно.В папирусите на древноегипетския календар, отнасящ се към 3500 г.пр.н.е.са описани много от лечебните свойства на меда и восъка.
    Медът е бил любима храна на народите от древния Египет, Китай, Индия, на асиро - вавилонците, арабите, елините, римляните.Египтяните са прилагагали меда при болести на черния дроб и жлъчката, за лечение на рани и очни заболявания, като противоотрова при отравяне с растителни и животински отрови.В най - старите писмени паметници - глинените плочки на Месопотамия, се описва лечебното действие на меда.В песните на древна Елада се възпява божественият произход и чудотворното действие на меда.
    Наскоро бе установено,че и индианците 6000 г.пр.н.е. са се занимавали с пчеларство.Те са употребявали меда като храна и лекарство, а прополиса за лечение на рани.
   В Египет, Персия, Рим и Гърция восъкът, а вероятно и прополисът са използвани за балсамиране на трупове.
   В древността с лечебна цел са били употребявани телата на убити пчели  или пепелта, получена при изгарянето им.Чай от пчели или пчели, сварени в меден разтвор са били препоръчвани за вътрешно приемане при стомашно - чревни заболявания, бездетство, менструални смущения, за външно приложение при очни заболявания, зъбобол, косопад и др.
    Хипократ описва в своите трудове обеззаразяващите, отхрачващите и укрепващите свойства на меда.Според него медът действа благоприятно при стомашно - чревни и чернодробни заболявания и е в състояние да удължи живота.
   Аристотел за първи път описва много точно живота на пчелите и приписва лечебно свойство на меда, прополиса и пилото.Гален и Плиний Стари са описали подробно приложението на пчелната отрова като обеззаразяващо и оздравяващо раните средство.Според тях дълголетието се дължи на редовната употреба на мед.Пчелите са били основно средство за лечение на ревматизма.Почти няма заболяване, при което да не са били употребявани главно под форма на тинктури и инфузии.Наблюдавано е също,че пчеларите, изложени на чести ужилвания и поради редовна консумация на мед, обикновено не боледуват от ревматизъм.
    Според испанският фармацевт Феликс Палациус медикаментите, приготвени с мед се съхраняват по - добре, помагат за заздравяване на рани, действат общоукрепващо, имат слабителен и очистващ ефект.
  През 1864 г.  Проф.Лукомски описва лечение с пчели на ставни заболявания, невралгии и др.
  През 1927 г. са били изработени първите препарати от пчелна отрова.
В България развитието на пчеларството датира още от времето, когато прабългарите са населявали земите около Азовско море и реките Кама и Волга.В земите на днешна България климатичните условия са подходящи за развитие на пчеларството.Едни от основните разменни продукти в търговията на старите българи с Византия, Италия и Дубровник са били пчелният восък и медът.

2 коментара:

 1. Ели, много интересни публикации ще бъдат! На мен ще ми е любопитно да прочета за пчелния прашец, както и рецепти за лечение с пчелни продукти! А защо меда е отричан в Сащ и Канада? За пръв път чувам от теб. Сърдечни поздрави, и ще следя поредицата с интерес!

  ОтговорИзтриване
 2. Теди,
  медът има много висок гликемичен индекс т.е. увеличава много бързо кръвната захар.Поради тази причина и поради това,че е алерген се отрича употребата му при ракови заболявания, малки деца и болни от диабет, различни видове алергии.
  Преди 1 година моя позната реши,че трябва да откажем меда по съвет на нейна близка, живееща в Канада.Но медът е много стар продукт, използван от векове.Самият Йоан Кръстител се е хранил с акриди / рожкови, според др. превод скакалци / и мед.
  Но много хора не знаят толкова много неща за меда.Как да го разпознават по вид, как да го съхранят, как да го употребят ? Медът, съхранен правилно няма срок на годност, може да трае с години.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване