КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 20 февруари 2015 г.

Как да постим през ВЕЛИКИЯ ПОСТ ?/ How to fast during Lent ?/

  Като най - дълъг и най - строг пост през годината се оформя Великият пост.Той е най - старият пост наред със сряда и петък и е още от апостолско време.Трябва да го приемем като най - стария пост пред Пасха, който се свързва със страданията на Господа и като период за подготовка на вярващите за посрещане на празника Възкресение Христово.
   Исторически сведения съобщават за Светата четиридесетница, че тя е посветена на четиридесетдневния пост на Господа и четиридесетния пост на Свети пророк Мойсей  и Свети пророк Илия.От всички исторически данни е видно, че постът през Светата четиридесетница е бил винаги много строг, но различно се е спазвал в различните църкви.От 325 година на първия Вселенски събор в Никея Светата четиридесетница се утвърждава и във всички православни църкви се спазва еднакво : да не се приема храна, в която да има кръв / месо и риба /, храни от животински произход , млечни продукти и яйца, да не се приема вино и олио.Начинът на пост през цялата четиридесетница е бил да не се приема храна до 15 часа.Светата четиридесетница е наречена Велика заради нейния характер.Не само защото се отличава от другите с дългия пост, но се отличава и със строгостта на поста и духовната подготовка за великия празник Възкресение Христово.
  Великият пост както е известно започва от ЧИСТ  ПОНЕДЕЛНИК .Разстоянието от трите - седмици от неделята на МИТАРЯ  И ФАРИСЕЯ ДО  СИРНИ   ЗАГОВЕЗНИ  се наричат ТРИОД.Това е периодът, в който християнинът се подготвя , за да пристъпи към СВЕТАТА   ЧЕТИРИДЕСЕТНИЦА , която е време за истинска молитва и за истинско разкаяние - въздържание и пост.В първата седмица на триода се яде всичко, включително в сряда и петък.Втората седмица сряда и петък е строг пост, като в неделя се заговява с месо.Затова неделята се нарича МЕСОПУСТНА.Третата седмица започва от понеделник след Месопустната неделя и през цялата седмица, както и в сряда и петък се разрешава риба, млечни продукти, яйца.Тази седмица се нарича СИРНА  СЕДМИЦА, а неделята СИРОПУСТНА.С това завършва подготвителният период или т. нар. още Триод.
   От чист понеделник навлизаме във времето на Великия пост.Как трябва да постим през този период ? 
С изключителна строгост се пости в първата седмица до ТОДОРОВДЕН.През това време се тримери, което означава неприемане на храна и вода през първите три дни и се разрешава пречистяване на първата Преждеосвещена Св. литургия.По същия начин трябва да постим и в другите седмици на Светата четиридесетница, ако искаме да бъдем точни.От олио и вино се въздържаме през всичките дни на седмицата , а не само в сряда и петък.Според канона през Великия пост олио се приема само в събота и неделя.
На празничните дни през Светата четиридесетница се разрешава олио и вино на 9. 03. в чест на Светите четиридесет мъченици и на 26.03., когато е съборът на Свети Архангел Гавриил.На  25.03. - празникът Благовещение и на големия Господен празник НЕДЕЛЯ  ЦВЕТНИЦА се разрешава риба.Великата четиридесетница завършва на вечернята в петък пред събота ЛАЗАРОВ ДЕН.
   Страстната седмица е извън Светата четиридесетница.Това е седмицата на страданията Христови, затова и постът е изключително строг - със суха храна.
За деня ВЕЛИК  ЧЕТВЪРТЪК има две мнения : едното е да бъде строг пост, а другото е да се разрешава олио и вино в чест на Тайнството Света Евхаристия , за тези, които се пречистяват.Свети Никодим Светогорец се въздържа от примането на олио и вино на този ден.Голямо внимание трябва да се отделя и на ВЕЛИК  ПЕТЪК  И ВЕЛИКА СЪБОТА - дни на много строг пост, единствената събота в годината, в която се пости строго и по желание се тримери в петък, събота и на Възкресение , като през нощта се приема причастие.
В деня на ВЕЛИК  ЧЕТВЪРТЪК в Православните храмове се извършва ВЕЛИК  МАСЛОСВЕТ - помазват се всички вярващи за здраве.По желание всяко семейство може да си направи и индивидуален маслосвет.
В дните за тримерене не трябва да се приема храна и вода, но при заболявания на бъбреците трябва да се внимава.По добре е изобщо да не се тримери.
Всички постни дни, особено първата седмица и Страстната седмица са подходящи за провеждане на строги разтоварителни режими.

   

сряда, 18 февруари 2015 г.

Салата от картофи, зелен лук и пюре от сурова коприва / Potato salad, green onions and mashed raw nettle /



   Винаги, когато имам възможност използвам сурова коприва.Много приятно бях изненадана, когато сестра ми донесе пълна торбичка млади стръкчета коприва, леко по краищата някои от тях бяха жегнати от студа.За полезните качества на копривата вижте в тази публикация http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/09/blog-post_33.html
Копривата проявява най - добре лечебните си свойства и действие когато е сурова.Винаги приготвям от нея пюре в суров вид, което може да се поднесе в комбинация с картофи, просо, ориз, ядки, елда.
ЗА  ПЮРЕТО СА  НЕОБХОДИМИ : 1 купа измити млади връхни стръкчета коприва, сок от 1/2 лимон, струйка зехтин и по желание хималайска сол - на вкус.
Поставете копривата на части в пасатор или кухненски робот и пасирайте до получаването на много фино пюре.Овкусете копривата в салатиера със зехтин и лимонов сок.Аз не използвах хималайска сол, но ако решите използвайте много малко - на върха на ножа.Всички зеленолистни, особено копривата съдържат естествени соли и трябва да се използва за овкусяване много малко сол.
ЗА  КАРТОФЕНАТА  САЛАТА : 1/2 кг. сварени, намачкани / с преса или вилица / картофи, 5 - 6 стръка ситно нарязан зелен лук, сок от 1/2 лимон, зехтин и хималайска сол - на вкус.
Разбъркайте всички продукти в купа и сервирайте в плато като в средата поставите пюрето от коприва, а в кръг около него - салатата от картофи.По ваше желание салатата може да се сервира и в друг избран от вас вариант.
    Да ви е сладко !










вторник, 17 февруари 2015 г.

Салата от финокио и моркови / Salad of fennel and carrots /



    Финокиото, познато като фенел, римски копър, сладък копър, аптекарски копър, италиански копър, флорентински копър, див копър, сминд, морач, резене е познат зеленчук в България и се продава в големите търговски вериги.Този зеленчук има семена с анасонов аромат, които също могат да се използват като подправка.Засява се и се отглежда лесно.Преди години засявахме в нашата градина семена от това растение.Получиха се много на брой растения с дълги стъбла и листенца, подобни на копър със силен аромат на анасон.Грудката обаче се получи по - малка, не толкова голяма както при закупените растения.Вероятно листата трябва да се режат, за да се получи по - голяма и сочна грудка.
Финокиото е богато на фибри растение, съдържа много витамини - вит.А, вит.В6, вит.С, както и желязо, калций и фосфор.Използвах грудката сурова в салата, има много приятен, свеж вкус.
Ако съхранявате грудката в хладилник не измивайте растението, не го поставяйте в найлонова торбичка.След като срежете грудката на две части отстранете кочанчето, което има леко горчив вкус.Нарязах зеленчука с рендето Вьорнер на тънки и фини ивички.Добавих настъргани на едрото ренде моркови, щипка хималайска сол, маслини с чушка, зехтин и лимонов сок.
Ако не желаете да използвате финокиото веднага, залейте нарязаните ивички с лимонов сок, защото растението потъмнява от въздуха.По - желание могат да се използват и зелените листенца от стъблото като добавка или украса на салатата.
    Да ви е сладко !






Салата от зелени листа на репичка, спанак, латинка и кълнове от черна леща / Salad of green leaves of radish, spinach, cress sprouts and black lentils /


 
    Една свежа салата с използване на листа от латинка, репички и спанак е добра алтернатива за предястие през зимния сезон.Използвах като добавка кълнове от черна леща, която закупих от индийските магазини.
  Репичките са подходящ зеленчук при различни диети, съдържат етерични масла, засилват секрецията на храносмилателната система, прочистват кръвта, засилват отделянето на жлъчен и панкреатичен сок.Репичките са богати на витамини от група В , вит.С, вит.К, цинк, фосфор, фолиева киселина, прекрасно хидратират кожата и прочистват бъбреците и черния дроб.
Листата на репичките, особено по - младите и крехки листенца съдържат много желязо и имат антиоксидантни свойства.
През зимния сезон си отглеждам в саксия и латинки, останали от лятото, които не цъфтят , но имат малки и крехки листенца чудесни за салати.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  ТАЗИ САЛАТА  СА : 7 -8 листенца от латинка, 10 листа от спанак, 5 броя репички заедно с листата, 1 морков и 1 пащърнак - настъргани на едрото ренде, щипка хималайска сол, 3 - 4 с.л. кълнове от черна леща, струйка зехтин, ябълков оцет - на вкус.
Нарежете листата на спанака, латинката и репичките на тънки ивички или ги накъсайте с ръце.Добавете моркова и пащърнака, кълновете, нарежете на филийки репичките.
Смесете всички продукти в купа и ги овкусете със солта и дресинга.
   Да ви е сладко !






понеделник, 16 февруари 2015 г.

Две предложения за салати с кълнове от броколи / Two proposals for salads of broccoli sprouts /









   Както броколито, така и кълновете от него могат да бъдат използвани с успех в салати.Кълновете също имат полезните качества на растението и могат да се приготвят от пресни семена през цялата година.Семена от броколи се предлагат в диетичните магазини, самите кълнове са много вкусни и питателни.Как да си приготвим кълнове вижте в тази публикация http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/06/blog-post_25.html
   ЗА  САЛАТАТА С МЛЕЧНА  ЦАРЕВИЦА СА НЕОБХОДИМИ  : 1 пакет замразена, млечна царевица, 1 щипка хималайска сол, 2 - 3 супени лъжици кълнове от броколи, 1 настърган на едрото ренде морков, струйка зехтин за овкусяване ; маслини за декорация ;
Замразената царевица измийте с топла вода няколко пъти докато зърната омекнат добре.Прибавете към поставената в купа царевица кълновете от броколи, настъргания морков, хималайската сол и овкусете със зехтина.Разбъркайте и поднесете като добавите и няколко маслини.
   Да ви е сладко !

Кълнове от броколи










ИТАЛИАНСКА  САЛАТА С  КЪЛНОВЕ ОТ  БРОКОЛИ - за тази салата използвах италианските зеленчуци - финокио и радичио.Закупих от голяма търговска верига растението фелд за да го опитам и мисля, че то няма нищо общо с тученицата.Съвсем друго растение е, дори мисля че не е култивирана тученица, а превода е неточен.Грудката на финокиото е много вкусна, но аз използвах и част от листата, които имат силен аромат на анасон.
Приготвяне на салатата - нарежете фелда на ивички или го накъсайте с ръце.Нарежете на тънки ивички парче финокио / грудката и част от фините зелени листенца / и парче радичио.Смесете всичко в салатиера, добавете щипка хималайска сол, струйка зехтин и 1 - 2 с.л. кълнове от броколи.По желание добавете лимонов сок или ябълков оцет.
  Разбъркайте всички продукти и салатата ви е готова.Да ви е сладко !
















Пълнени сушени смокини с медено - таханов дресинг / Stuffed figs with honey - tahanov dressing /



    Показвала съм как можем да си направим пълнени пресни смокини и да ги използваме като прост и бърз десерт за почерпка.Днешната рецепта е вариант на пълнени смокини, но сушени и заляти с дресинг.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 1 - 2 пакетчета сушени смокини, 2 с.л. тахан, 100 - 150 грама накиснати бадеми / за 12 часа във вода /, 2 - 4 с.л. кокосови стърготини, 2 с.л. мед, сок от 1/2 лимон.
  Разрежете всяка смокиня с малко ножче и в процепа поставете 1 - 2 или 3 накиснати цели бадема.Подредете смокините в плато.Пригответе дресинг от меда, лимоновия сок и тахана.Наръсете всички смокини с кокоса и залейте с дресинга.
    Приятен апетит !






неделя, 15 февруари 2015 г.

Крем - сирене от тиквени семки / Cream - cheese pumpkin seeds /



   Тиквените семки могат да бъдат използвани и за приготвяне на леко ферментирало крема - сирене.Технологията за приготвяне е много проста и е подобна на тази , използвана при другите крем - сирена.
За това сирене използвах 200 грама белени тиквени семки, които накиснах във вода докато ги покрие / за около 12 часа /.Смлях хубаво семките в пасатор и сместа поставих в купа.Изхвърлих водата от насисването и залях смляната смес с нова, чиста вода.Оставих така на стайна температура 24 часа, за да може сместа леко да ферментира.След изтичане на това време добавих сок от 1 лимон и оставих отново 24 часа да ферментира на стайна температура.
  Отцедих получената суроватка като поставих цялата смес в гевгир, застлан с 2 ката тензух.Така след 12 часа получих готовото крем - сирене от тиквени семки, което овкусих с хималайска сол и сушен копър.
    Да ви е сладко !












четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Как да направим захранване след период на гладуване или диета ? / How to make power after a period of fasting or diet ? /

   Много често хората решават да изпробват някаква диета или гладуват само на вода и след това срещат трудности при захранването.Определено мога да кажа, че да се захрани организма правилно е много по - трудно, отколкото да се приложи гладуване на вода или някаква диета.При захранването съм правила много грешки и аз, но човек се учи от опита си.Важно е също дали дадения човек, който прави диетата има някакви заболявания на стомаха или червата.
  Преди години съм изпробвала диетични режими съобразявайки се с принципите на Аюрведа и фазите на луната.Днес, след много проби и грешки винаги правя прочиствания на организма си по време на постните периоди в Православната църква.Считам, че това е най - удачно.Освен това е хубаво веднъж седмично за 24 часа да се приемат само течности - вода, сокове или да се консумират само плодове.
Когато правим захранване , независимо дали сме гладували на вода или сме прилагали някаква друга диета трябва да имаме в предвид няколко основни принципа :
1. Захранвайте се така, както бихте захранили едно малко дете.
2.Преминавайте винаги от по - проста към по - сложна храна и от сурово към топлинно обработено.
ЕТО НЯКОИ ПРИМЕРИ НА ЗАХРАНВАНЕ СЛЕД ГЛАДУВАНЕ :
1.Първи ден - правят се плодови сокове, сок от ябълки и моркови ; соковете се приемат на всеки час или на всеки 2 часа по 1/2 ч.ч.Соковете се правят с домашна сокоизтисквачка, не се използват закупени сокове в кутии./ винаги имат някакви консерванти или са пастьоризирани, не са пресни , направени от сурови плодове или зеленчуци /.
2. Втори ден - пак същото, но могат да се включат сокове от различни зеленчуци ;
3. Трети ден - сокове от плод или зеленчук, студени крем - супи от домати, авокадо, манго, тиквичка или краставица.Ако добре се понасят могат да се добавят накиснати и смлени сусам, ленено семе, чия, пчелен прашец, рожково брашно / за плодови пюрета / ;
4. Четвърти ден - ако всичко преминава добре се включват зелени смутита и млека от кълнове / лимец, ръж, овес, тритикале, люцерна / ;
5. Пети ден - пак същото като ден 4 ;
6. През този ден може да се включат ситно нарязани или настъргани салати и малко смлени кълнове ; най - напред се включват кълновете от житни растения, а в по - късен етап - кълновете от бобови растения.Кълновете от елда, слънчоглед, люцерна, лимец трябва да се включат най - напред.В последствие се включват овес, ръж, нахут, боб - мот, боб - мунг.Най - трудно усвоими са кълновете от грах, соя, бобови  - бял и червен фасул.Най - трудно се усвояват също и фъстъците, дори и покълнали.
7. През седмия ден може да се включи малко хималайска сол и смлени ядки - мляко или някакъв сос от ядки.Най - лесни за усвояване са бадемите, кайсиевите ядки ; следват ги орехите и лешниците ; макадамията е най - калоричната ядка ; кашуто също трябва да се включи накрая заедно с макадамията ; 
8 .През осмия ден се преминава на строго суров или на режим с малко топлинно - обработена храна , според предпочитанията и състоянието на организма.Ако решите да включите топлинно  - обработена храна включете я на този етап - крем - супи, задушени зеленчуци, зеленчуци на пара, зеленчукови или зърнени пюрета./ пюре от нахут или грах , пюре от тиква, от картофи, от кореноплоди / 
9. Ако използвате млечни продукти включете ги сурови - безсолно сирене от сурово мляко, прясна безсолна извара, сурово мляко - козе, овче или биволско са най - добри.Кашкавалът се включва последен.Имайте в предвид, че пермезанът е продукт с най - висока киселинна реакция ; тофуто - соевото сирене също е продукт, предизвикващ силни киселини при проблеми като язви, гастрити и колити ; солените маслини трябва задължително да се обезсоляват ;
10.Може да се включи варено яйце или суров жълтък / внимавайте при язва, гастрит и колит /.Преминава се постепенно на топлинно - обработена, но по - безсолна и предимно постна, с малко зехтин храна.В крайните етапи на захранването се включват по - леките меса - риба и пилешко, телешко , козе или агнешко месо.Заешкото месо е трудно - смилаемо, наред със свинското , овчето и говеждото месо.
Когато правим режими с използване само на плодове или само на зеленчукови сокове, или житна диета или някаква друга трябва да се придържаме към общите принципи.В зависимост от състоянието на организма, вида заболяване, състоянието на стомаха и червата захранването може да се удължи като през първия и втория ден се приема храната, описана за първи ден.Третия ден се приема храната , описана за втория ден ; същата храна може да се приеме и четвъртия ден и т.н. докато организма започне без проблеми да усвоява приетата храна.
Имайте предвид следното : най - лесно се усвояват плодовите сокове, след тях - плодовете ; после зеленчуковите сокове, зеленчуците ; млеката от кълнове и зелените смутита ; в края са бобовите кълнове и ядките.
От топлинно - обработената храна : на първо място са крем - супите и зеленчуковите пюрета, наред със задушените зеленчуци и зеленчуците на пара ; на второ място - постна, безсолна храна, приготвена с малко мазнина ; най - тежко смилаеми са месото, особено осолените меса, фъстъците, кашкавалът, брашната и продуктите приготвени от тях, яйцата.
Винаги трябва да се чете молитвата " Отче наш " при всяко хранене, храната трябва да е благословена и да не вреди, а да помага на всеки, който я приема с благодарност.
    Всеки, които има някакви проблеми по време на захранване трябва да премине към по - лесно усвояващата се храна - плодовете и плодовите пюрета и всичко е най - добре да бъде добре смляно. / използвайте блендер, пасатор, машинка за мелене на месо /. Този режим може да се приложи с успех при различни заболявания , след тежки операции и престой в болница.

сряда, 11 февруари 2015 г.

Натурални бургери от моркови, копър и сусам / Natural burgers carrot, fennel and sesame /



    Много обичам през зимата да правя бургери от кореноплоди.Морковът заема централно място, наред с пащърнака, целината и цвеклото.Предлагам ви една примерна рецепта, която може спокойно да се разнообрази с различни ядки, друг вид кореноплод или смлени семена.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : моркови, пащърнак, копър, сусам, зехтин, хималайска сол ;
Количествата на продуктите са според броя на порциите и предпочитанието на всеки - кой продукт да преобладава.Най - много трябва да са морковите, пащърнака, а по - малко копъра.Семената могат да бъдат разнообразни - сусам, ленено семе, тиквени или слънчогледови семки.Смелете ги в пасатор или кафемелачка.
Кореноплодите трябва да се настържат на ситното ренде, копъра - да се смели или нареже много на ситно.След овкусяване с малко зехтин и хималайска сол се правят големи бургери - кюфтета.Гарнират се с продукти по желание.Аз съм използвала маслини, кълнове от люцерна, чеснова паста , но може да се гарнират с джинджифил.Ето рецептите за пастата и джинджифила :
http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2015/02/blog-post_86.html
http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2015/02/blog-post.html
   Да ви е сладко !



Смилане  на сусама - на прах в кафемелачка













Зимна чеснова антигрипна крем - супа / Winter flu garlic cream - soup /



    В сезона на простудните заболявания и грипа, в студените зимни дни много често приготвям крем - супа с много чесън.И винаги тази супа помага при болки в ушите, хрема, болки в синусите и силна простуда.За приготвянето и са необходими само картофи и чесън.Това са основните продукти, но всеки по свой вкус и лични предпочитания може да добави още желани и харесвани от него продукти.Картофите съдържат много нишесте и не са желан продукт за употреба при диабет, те успешно могат да се заменят с тиква, гулия или сладки картофи.Винаги приготвям тази крем - супа с много лимонов сок, за по - ефективно действие.
  Чесънът е известен със своите много добри антиоксидантни свойства, помага при високо кръвно налягане, убива много бактерии и вируси , има много добър ефект при множество заболявания.Но много хора не могат да го употребяват в големи количества, защото дразни целия храносмилателен тракт.Именно приет с картофи той не само ,че не дразни стомаха и червата, но перфектно сгрява целия организъм и стимулира цялостното кръвообращение.Освен това миризмата му не е толкова силна и натрапчива.
НЕОБХОДИМИ  СА  СЛЕДНИТЕ  ПРОДУКТИ : 1/2  - 1 кг. картофи, 1 - 2 големи глави чесън, зехтин, сок от 1 - 2 лимона, хималайска сол на вкус, по желание - целина, магданоз или копър / може и сушени или сушена коприва /.
Картофите се обелват, нарязват и сваряват.Заливат се с вода, която трябва да ги покрие.Още топлата супа се пасира.Отделно се счуква чесън с малко сол, добавят се и подправки по желание.След като супата е вече готова и извадена от огъня се добавят чесъна, лимоновия сок и подправките.Консумира се топла, със струйка зехтин във всяка порция.Супата може да се пасира в блендера или с ръчен пасатор, за подправяне в случая съм използвала целина, но става много вкусна крем - супа и с магданоз, и с копър, и с коприва.
   Приятен апетит !