КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 30 април 2015 г.

Суровоядството - диета до края на живота / Raw food - a diet for life /



   Можем ли да употребяваме сурова растителна храна, без употреба на животински продукти ? Този въпрос се коментира постоянно в различни дискусии.Обикновено много от хората не са запознати напълно с чистото суровоядство, с употребата на различните кълнове, с употребата на диви и културни растения.Въпросът как да се храним, да включим ли в менюто си употреба на сурови животински продукти като - сурово сирене, сурови яйца / жълтъци /, сурово прясно мляко, сурова риба обикновено се коментира от хора изпробвали един или друг режим.Много вегани и суровоядци включват след известен период от време и по някой суров животински продукт тъй като считат, че организма им изпада в недостиг на определени хранителни вещества.Други смятат ,че трябва да се вземат много и различни хранителни добавки.
Когато аз започнах да се храня по този начин имах някакви страхове относно недостиг на един или друг елемент в организма ми.В началото свалих доста килограми.Но днес считам, че теглото ми е абсолютно нормално, за разлика от теглото преди години, което е било над нормата.Не вземам никакви хранителни добавки закупени от аптека.
Важно е, когато се храним само със сурова храна ежедневно да приемаме много кълнове / смлени / и зеленина / предимно от диви растения, също смляна /.Закупените от търговските вериги продукти - зелени растения, плодове, зеленчуци обикновено са обработени с препарати и торове.Така, че ако човек употребява само такива продукти в менюто си със сигурност ще има проблеми.Засявайте прясна зеленина на терасата в дома си  - спанак , иглика, глухарче, паричка.Така поне ще сте сигурни, че тази зеленина не е торена и обработвана с химически препарат.
Някои хора считат, че употребата на сурови животински продукти подпомага лечението на заболяването им - например употребата на сирене от сурово мляко  или кисело мляко при артрит, употребата на сурови жълтъци при изтощение или други заболявания, свързани с недостиг на витамини.Лично аз не съм била свидетел такива хора да са излекували заболяването си въпреки ,че употребяват и сурови животински продукти.На много хора, които са имали тежки заболявания съм препоръчвала строг суров режим и за тяхно учудване са се оправяли.Спомням си случай с незарастваща с години рана.
Свидетел съм и на случаи, при които в резултат на строг суров режим е спирал цикъла при жените.Това обаче става според мен, защото организма се храни твърде еднообразно за дълъг период от време - гладуване на плодове или на сокове, хранене със сурова храна, но с малко по количество и вид на кълновете, използване на зеленина, но еднообразна, без диви растения и т.н.
Обратно всички Свети отци, описани в Православието са се хранили с треви и техният организъм не е изпитвал никакъв недостиг.Жив пример за това е и моя приятелка - строга суровоядка, вече над 25 години.Заедно с нея сме изпробвали и разработили част от рецептите, които имате възможността да прочетете в този блог.Строгият суров режим е спасил тази жена от хемодиализа и тя продължава да се храни така / с много кълнове и диви растения / и днес, без да прави никакъв компромис.Известни са и случаи на строг вегански суров режим в САЩ и Канада.Това са предимно хора, страдащи от тежки хронични заболявания.Такъв е случая със сина на Виктория Бутенко - Сергей, който е страдал от тежка форма на диабет.
Когато решите да изпробвате един или друг режим на хранене винаги много добре се информирайте.В много от случаите, търсейки различна информация не е представена пълната истина.Така много хора се заблуждават и за да проверят къде е истината трябва да изпробват всичко на собствения си гръб.
Днес, когато аз употребявам топлинно обработени картофи / пролет и есен, заради язвата / винаги чувствам следното :
- лющене и зачервяване на кожата / обикновено на цялото лице / ;
- парене по хранопровода ;
- отоци по глезените, ако твърде дълго употребявам картофи ;
- болка в местата, които преди години са били тежко възпалени ;
Това е така според мен, защото организма вече в продължение на почти 15 години се е нагодил към суровата храна и всеки прием на топлинно - обработена храна предизвиква някакъв дискомфорт.
Обикновено много хора, които не са пълни суровоядци съветват да се включва и готвена храна / в различно съотношение / наред със суровия режим.Но това особено за тежките заболявания не води до постигане на съществени резултати.Така беше и при мен, и при редица други хора е така.Ако можех да постигна изцеление и липса на болка с готвена вегетарианска и веганска храна аз никога нямаше да започна да се храня строго суровоядно.
Обикновено , когато организма е сравнително здрав и има някакво не толкова съществено нарушение не е необходимо да се храни само със сурова храна.Но има и случаи, при които здрави хора в стремежа си да запазят здравето си стават пълни суровоядци.
Така, че всеки сам , в зависимост от заболяването , което има и общото състояние на организма трябва да вземе своето решение.

сряда, 29 април 2015 г.

Песто от левурда и бадемови ядки / Levurda pesto and almond nuts /








     В ранна пролет с нетърпение очакваме да се покажат листата на левурдата / дивия чесън /, които засяваме в градината ни.Но това растение никога не ни достига.Затова, когато започне продажбата на левурда в големите търговски вериги си купувам няколко пакета и правя песто с различни по вид ядки.В рецептата, която днес ви представям използвах бадеми, предварително накиснати във вода.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ПЕСТОТО : 200 грама сурови бадеми / накиснати във вода за 12 часа /, 480 грама пресни листа от левурда / див чесън / - 3 пакета по 160 грама, хималайска сол на вкус, сок от 2 големи лимона, вода.
Измийте листата на дивия чесън и ги нарежете на ситно.Смелете отцедените ядки в пасатор или кухненски робот като добавяте и част от водата , използвана за накисването им.Поставете всички посочени продукти в блендера и пасирайте.Трябва да получите фино, гладко пюре.Добавяйте водата на порции до получаването на желаната от вас консистенция.
  Пестото може да съхраните в буркани в хладилника.Можете да намажете филийки с песто, да гарнирате салати, ястия , супи.
      Приятен  апетит !

Накиснати  във вода бадеми

     
Три  пакета по 160 грама прясна левурда

Бадеми - сухи ядки











Сурова зелена паста от овчарска торбичка, глухарче, поници люцерна, краставица, моркови и чесън / Raw green paste Shepherd s Purse, dandelion, alfalfa seedlings, cucumber, carrots and garlic /



  Почти през цялата година обичам да правя паста или песто от различна сурова зеленина.Използвам различни зелени растения и билки, които мога да намеря почти през всички сезони.Така мога да приемам по - голямо количество зелени растения, удобно е пастата или пестото да се консумира извън дома - на работа, на пикник, на екскурзия или при всеки друг повод.Пастата и пестото се правят лесно, особено ако разполагаме с хубав пасатор или блендер.
Ето и днешното ми предложение за вкусна сурова зелена паста : 1 голяма шепа глухарче - листа и цвят, 1 голяма шепа овчарска торбичка - пресни, млади стръкчета, 1 тавичка поници от люцерна, няколко стръка зелен чесън, 1 морков, 1 краставица, хималайска сол на вкус, сок от 2 лимона, вода и зехтин / по желание /.
Измийте и почистете зеления лук и зеленината.Нарежете всичко на ситно със сатърче за рязане на зеленчуци.Поставете всички продукти за пастата в блендер, пасатор или кухненски робот.Смелете всичко докато получите фино пюре.Добавяйте по малко вода докато получите желаната от вас консистенция.Тази паста е добре да се съхранява в буркани в хладилника.Аз не добавям зехтин в пастата, когато я съхранявам.Зехтин добавям непосредствено преди сервирането.Тази паста може да се използва за гарниране на ястия, супи, салати.
                  Да ви е сладко !
















Салата от глухарче, зелен лук, домати и краставици / Dandelion salad, green onions, tomatoes and cucumbers /



     Рано на пролет и в късна есен винаги си бера и използвам в различни рецепти пресни листа и цветове на глухарче.То е много полезно особено за болните от диабет, които трябва да го употребяват редовно.Пресните листа и цветове нямат горчив вкус когато са млади и набрани от влажно място.Ако времето е слънчево, поливайте глухарчето редовно и листата няма да ви горчат.Те имат много приятен вкус, когато леко нагарчат.Наберете пресните листа и цветове и ги измийте хубаво под течаща вода.Нарежете листата със сатърче за рязане на зеленчуци на ситно, добавете ситно нарязан зелен лук - 2 - 3 стръка и цветовете от глухарчето.Цветовете се берат в слънчево време, на обяд, когато са добре разтворени.Ако се употребят по - късно се съхраняват в хладилник.Но в такъв случай ще ги употребите затворени.Моите цветове са набрани и съхранени заедно с листата в хладилник и затова са затворени.Но мисля, че това не е някакъв сериозен проблем.Бера си ги от село, а ги употребявам по - късно, през седмицата в града.Към тази салата добавих няколко нарязани пресни домата и една краставица.Овкусих с хималайска сол, зехтин и балсамов оцет на вкус.
               Да ви е сладко !














Песто от левурда, магданоз, спанак, поници люцерна и кедрови ядки / Levurda pesto, parsley, spinach, alfalfa seedlings and pine nuts /






   Обичам да правя песто от различна по вид зеленина.Дивият чесън / левурдата / е много подходящо растение за тази цел.Имаме засята левурда и редовно я използваме през пролетта, защото много я обичаме.Левурда може да се закупи и в големите търговски вериги, тя в диво състояние има много по - добър, силен чеснов вкус.Реших да комбинирам няколко зелени растения в това песто, имах 10 - тина листа пресен, домашно отгледан спанак и поници от люцерна.Случайно намерих кедрови ядки на много изгодна цена и сега предлагам на вашето внимание следната рецепта за пролетно песто :
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ : 80 грама кедрови ядки, накиснати във вода за 5 - 6 часа, 1 голяма връзка листа от див чесън / левурда /, 10 млади листа спанак, поници от люцерна / 2 тавички поници, които приготвям в уред за покълване /,1 връзка пресен магданоз, 1 - 2 с.л. балсамов оцет, хималайска сол на вкус, водата от накисването на кедровите ядки / или смес от лимонов сок и вода, може да се използва само лимонов сок - без добавка на балсамов оцет /.
Най - напред смелете отцедените кедрови ядки в пасатор, добавете нарязаната зеленина - постепенно в пасатора добавяйте левурдата, спанака, пониците от люцерна, магданоза.Добавяйте при нужда малко от водата / или лимоновия сок /.Смелете всички продукти много добре докато получите хубаво гладко пюре.Накрая овкусете готовото песто с хималайската сол и балсамовия оцет.По желание може да се добави и малко зехтин, но аз не добавих, защото мисля, че кедровите ядки съдържат достатъчно мазнини.Украсих готовото песто с няколко едри маслини.
ПРИГОТВЯНЕ  НА ПОНИЦИТЕ  ОТ ЛЮЦЕРНА - Залейте с вода 1 - 2 с.л. сухи семена от люцерна за кълнове / закупена от магазин за диетични храни /.Така семената престояват 6 - 8 часа.Ако приготвяме пониците в стъклен буркан трябва след това да отлеем водата.За буркан от 800 мл. е достатъчна 1 с.л. сухи семена.В този случай семената трябва да се поставят в два буркана.Върху гърлото на буркана се поставя марля, закрепена с ластик.Семената се промиват с вода веднъж дневно и за около 1 седмица трябва да получим хубави и пресни поници.
В случай, че правим пониците в специален уред трябва да разпределим семената заедно с водата в тавичките / семената трябва да се разпределят по равно /.Изчакваме водата хубаво да се оттече през преливниците.Промиваме семената с вода веднъж дневно, водата постепенно се оттича през преливниците, следим хубаво да се оттече.Не бива да остава в тавичките никаква вода, защото семената ще изгният.Така за около седмица трябва да получим пресни поници от люцерна.Те се консумират заедно със семената, защото семената са много дребни.
                 Да ви е сладко !

Сухи  кедрови  ядки

Листа от див  чесън / левурда / с частично разтворен цвят



Поници  от  люцерна

Поници  от  люцерна в уред за покълване


Накиснати  във вода кедрови ядки








понеделник, 27 април 2015 г.

Многогодишна паричка / Multiannual coin /



   Многогодишната паричка / Bellis perennis  L. / се отнася към семейство Сложноцветни.Тя е многогодишно, тревисто растение с обратноланцетни, широкообратнояйцевидни или лопатовидни, стеснени в крилата дръжка листа, разположени в приосновна розетка.Цветоносното стъбло е безлистно, 10 - 15 см. високо, на върха с едно съцветие кошничка, 12 - 30 см. в диаметър.Периферните цветове на кошничката са езичести, бели или розови, вътрешните тръбести, жълти.Плодът е обратнояйцевидна плодосемка, без хвърчилка.Цъфти от април до юли.
Многогодишната паричка се засява по градините като декоративно растение, но можем да я видим и по влажни, тревисти места, ливади, храсталаци, горски поляни, по - рядко в изоставени и пустеещи места.Среща се почти в цялата страна до 1500 м. н.в.
Цветовете съдържат етерично масло, смоли, дъбилни вещества, антоксантин, захари, инулин, органични киселини, мазнини и сапонини.В листата се съдържа много вит.С.
Младите листа на паричката могат да се използват като зеленчук.От тях се правят салати, супи и пюрета.За зимата може да се сушат или консервират.Кошничките се употребяват за украса на ястия и салати и като сурогат за чай.Растението е декоративно, лечебно и медоносно.
Ако имате паричка в градината си или я отглеждате в саксия на терасата употребете листата и цветовете и за приготвяне на различни супи и салати.Така ще разнообразите ежедневното си меню и ще си осигурите чудесно здраве.








Студена супа от кашу , чери домати, зелен лук и кокосово масло / Cold soup cashews, cherry tomatoes, green onions and coconut oil /



   Ядките на кашуто могат с успех да бъдат използвани за приготвяне на студени супи.Използвах комбинация от кашу и кокосово масло, която според мен е много добра за вкусна и питателна сурова студена супа.Добавих малко чери домати и зелен лук за разкош.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА СУПАТА : 150 - 180 грама сурови ядки кашу, накиснати във вода за 4 - 6 часа, няколко чери доматчета, 1 - 2 стръка зелен лук, щипка хималайска сол, 1 - 2 с.л. кокосово масло.
Смелете в пасатор накиснатите и отцедени от водата ядки докато получите фино пюре.Запазете водата от накисването.Поставете ядките, водата и кокосовото масло в блендера и пасирайте много добре.Ако е необходимо добавете още вода , в зависимост от консистенцията, която искате да получите.Добавете хималайска сол на вкус.При сервирането гарнирайте супата с нарязаните чери домати и зелен лук.
    Да ви е сладко !