КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 20 май 2015 г.

Св. Константин и Елена и една вкусна почерпка със сурови сладки и плодова салата / St. Constantine and Helena and a tasty treat raw sweet and fruit salad /

   На 21 май тази година се честват два големи празника в Православната ни църква.Възнесение Господне и Св. Константин и Елена.
ВЪЗНЕСЕНИЕ  ГОСПОДНЕ - Наближавал еврейският празник Петдесетница.Учениците Христови се завърнали от Галилея в Йерусалим.В 40 - я ден след Възкресението на Иисус Христос те се събрали в една къща.Иисус Христос им се явил там и беседвал с тях, говорейки : " Тъй е писано и тъй трябваше Христос да пострада и да възкръсне от мъртвите на 3 - тия ден и да бъде проповядвано в Негово име покаяние и прощение на греховете у всички народи, начевайки от Йерусалим ; а вие сте свидетели на това ; идете по цял свят и проповядвайте Евангелието / Христовото учение / на всички твари.Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, а който не повярва, ще бъде осъден.А повярвалите ще ги придружават тия личби : с името Ми ще изгонват бесове и ще говорят на нови езици ; ще хващат змии и ако изпият нещо смъртоносно, няма да им повреди ; на болни ще възложат ръце и те ще бъдат здрави ."
След това Спасителят казал на учениците Си, че скоро ще им изпрати Светия Дух, а дотогава им заповядал да не се отдалечават от Йерусалим.
Беседвайки с учениците си Спасителят ги извел от града в посока към Витания, на Елеонската планина, където станало неговото Възнесение.
СВ. КОНСТАНТИН  И ЕЛЕНА - Царуването на император Константин е едно от най - важните в историята, понеже при него християнската вяра, тъй дълго преследвана, станала господстваща в неговата обширна империя.Цели три столетия са продължили жестоките гоненния, но те не попречили на словото Божие бързо и далеч да се разпространи.
Император Константин е син на Констанций Хлор от първия му брак с Елена, която била от незнатен произход, но била надарена с ум и красота.От всички негови деца Константин бил особено любим на народа  и на войската.Той бил красив, храбър и се отличавал с много добродетели.Когато Констанций Хлор умрял в Британия / Англия / Константин бил провъзгласен за император вместо баща си.Той не преследвал християните и областите му се радвали на мир и благоденствие.Император Константин издава миланския едикт от 313 г. , с който позволява на християните да строят храмове, връща им местата отнети при гоненията.Император Константин започва да строи храмове в Йерусалим, за да могат местата, осветени от Спасителя, да бъдат предмет на общо благоговение.Дотогава Йерусалим, който бил паднал под властта на езичниците, бил в презрение и запустение.Той бил изгубил дори името си и се наричал " Елиа Капитолина ".На самото място, където се намирал Йерусалимският древен храм, се издигал езически храм.Майката на император Константин, Света царица Елена, която много по - рано била приела християнската вяра, се отправила в Йерусалим.Там тя открила животворния Кръст Господен.Света царица Елена построила няколко храмове - в Йерусалим, Витлеем и на Елеонската планина.Скоро след връщането си от Йерусалим царица Елена починала.Константин и майка му Елена заслужили названието равноапостолни, загдето проявили апостолска ревност за разпространение на християнската вяра.
Император Константин царувал още 10 години след смъртта на майка си и умрял в Никомидия в 337 г.на 65 годишна възраст.Тялото му тържествено било пренесено в Цариград и поставено в построения от него храм " Свети апостоли ".





СУРОВИ  СЛАДКИ  С ШИПКОВО, ЛЕНЕНО И РОЖКОВО БРАШНО, СУСАМОВ ТАХАН, ФУРМИ И КОКОСОВИ  СТЪРГОТИНИ - тези сладки стават много вкусни, могат да се направят предварително и да се използват след няколко дни.В зависимост от количеството на продуктите, които ще използваме можем да направим една по - голяма доза и да използваме при различни празненства.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 1 - 2 банана, 500 грама фурми с костилка, 180 грама смляно ленено семе на брашно / с кафемелачка /, 100 - 150 грама шипково брашно, 5 - 6 с.л. рожково брашно, 170 - 200 грама сусамов тахан, орехи - 1 - 11/2 ч.ч., кокосови стърготини - 50 - 100 грама / отделете от тях една част за овалване /, сушени лимонови корички / за овалване /.
В електрическа машинка за мелене на месо смелете орехите и фурмите, почистени от костилката.В голяма купа смесете брашната, орехите фурмите, кокосовите стърготини, смления банан, сусамовия тахан.Омесете всички продукти с ръце докато получите добре оформено тесто.При нужда може да се добавят още от различните видове брашна.При мен се получи хубаво, влажно тесто, от което оформих топчета.Ако тестото е по - сухо оформете топчетата като навлажнявате ръцете си с вода.Потяпяйте всяко топче в смес от кокосови стърготини и сушени лимонови корички и редете в плато.Оставете на студено до сервирането.
     Да ви е сладко !















ПЛОДОВА  САЛАТА С  АНАНАС И  КЛЕНОВ СИРОП
Тази вкусна плодова салата може да се направи по всяко време, с плодове според желанието.Аз използвах пресен ананас, 2 ябълки, 1 круша, 1 киви, 2 банана.От тези плодове направих 1 голяма купа плодова салата.За овкусяване използвах сок от 1 лимон и струйка кленов сироп.Получих една много вкусна плодова салата, подходяща за празника.
Почистете ананаса - обелете го, измийте го, отрежете вътрешната твърда част и нарежете на парченца.Обелете и почистете ябълката, почистете крушата, обелете кивито и бананите.Нарежете всички плодове и поставете в голяма купа.Овкусете с лимоновия сок и кленовия сироп и разбъркайте.Съхранявайте салатата на студено до сервирането.
  Да ви е сладко !















ЧЕСТИТО    НА    ВСИЧКИ   ИМЕННИЦИ  !

вторник, 19 май 2015 г.

Моята първа среща на живо с кардиохирурга проф. Чирков / My first live encounter with Professor Cardiac Surgery. Chirkov /

    Преди около 2 седмици, с една колежка от църковния хор решихме да изпием по един чай в една сладкарница.Когато влязохме видях на една маса, сам, кардиохирурга проф.Чирков.Отидохме при него, поздравихме го и имах удоволствието да му задам няколко въпроса, свързани с лечението на заболяванията на сърцето.
В България, в последните години много хора имат проблеми със сърдечно - съдовата система и от страна, пълна с дълголетници се превърнахме в страна, която е на едно от първите места по заболявания на сърцето.Много хора днес имат поставени стендове или байпас и тези операции се увеличават все повече и повече.Аз обаче считам, че с прости , природни средства човек може да се избави и от най - тежките сърдечни проблеми и ми беше интересно да разбера какво мисли по този въпрос проф.Чирков.Бях малко скептично настроена, защото знам, какво е мнението на официалната медицина по този въпрос.
Но изненадата ми беше пълна, когато чух отговора на професора.Неговото мнение е, че не трябва човек да употребява много лекарства, които са синтезирани по химичен път, защото те отравят организма.А според проф. Чирков всеки организъм е способен да се самоизлекува стига да му дадем тази възможност.Всеки организъм е съвършена, самолекуваща се система и проблемите със здравето могат да бъдат решени първоначално с много прости природни средства.Само в най - тежките и сложни случаи би трябвало да се пристъпва към операции.
Едно от средствата за борбата с високото кръвно налягане е жълтото лале.На пролет се изяждат само листата на 6 жълти лалета.Това се прави всяка година при хипертония и има ефект.Не се използват други цветове лалета, а само жълти.При проблеми със сърцето голяма роля има движението и то ходенето пеш на дълги разстояния.Затова, когато ви се налага не ползвайте транспорт, а ходете пеш - дневно човек може да премине пеш до 7 - 8 км.

понеделник, 18 май 2015 г.

Натурално крем - сирене от орехови ядки / Natural cream - cheese, walnuts /



       Крем - сирене можем да приготвим от различни видове ядки.Днешното ми предложение е с орехи.Технологията на приготвяне е една и съща за почти всички ядки.
Най - напред накисваме ядките във вода за 4 .- 6 часа, смиламе ги хубаво в машинка за мелене на месо или пасатор, запазваме водата от накисването и ги заливаме с нея за да ферментират на стайна температура за 24 часа.След това добавяме щипка сол и сок от 1 лимон и оставяме отново на стайна температура за 24 часа.Отцеждаме готовото крем - сирене от течността като използваме гевгир и двойна марля и продукта е готов за сервиране.Можем да го съхраним в хладилник, в плътно затворен съд за следваща употреба.За 200 грама ядки обикновено е достатъчна 200 мл. вода.
   Да ви е сладко !














Сурова паста от кълнове на соя / Raw paste of soy sprouts /



   За соята има много противоречива информация - за едни тя не е никак полезна, генномодифицирана и няма положителен ефект върху здравето.За други кълновете от нея са полезни и имат положителни ефекти при редица костни и гинекологични заболявания.Обръщайки се към близкото минало ще видим, че в България не само се е засявало, но се е използвало много соя в хранененето на населението.От нея са правени шротове за храна на животните, но тя е присъствала много и в менюто на българина.Много соя и нахут са били изнасяни в чужбина, а България е внасяла предимно техника - различни видове машини от Франция и Германия.Ето защо, преди години, когато соята е присъствала в ежедневното хранене заболяването диабет не е било познато.
Считам обаче, че когато е обработена топлинно тя е трудно смилаема и обикновено продуктите получени от нея / тофу, майонеза, соеви кренвирши / предизвикват болки в стомаха и киселини.
Тази паста приготвих от кълнове на българска соя, които закупих от голяма търговска верига.И тъй като рядко намирам соя, която покълва съм си запазила зърна и за засяване в градината.
ЗА ТАЗИ  ПАСТА СА НЕОБХОДИМИ : кълнове от соя - 200 - 300 грама, смлени няколко пъти в машинка за мелене на месо, подправки по избор - при мен шарена сол, риган  и джоджен, зехтин.
Смесете всички съставки в голяма купа и хубаво разбъркайте.Аз сервирах пастата върху кръгчета домат, гарнирах с маслини и краставица.
   Да ви е сладко !

Кълнове от соя







неделя, 17 май 2015 г.

Салата с пресни тиквички, чери домати, орехи и кълнове от сминдух / Salad with fresh zucchini, cherry tomatoes, walnuts and sprouts of fenugreek /



       Предлагам на вашето внимание една вкусна салата от пресни тиквички.Технологията на приготвяне научих, когато работих в един хотел - студена кухня, а добавките са моя идея  и изпълнение.
Пресните тиквички, особено когато са малки, с неоформени още семена са чудесни за салати.Но те могат да се нарежат в по - голям съд, да се залеят с вода и малко сол и да се оставят така за 2 -3 дни.Когато времето е много топло през лятото се съхраняват в хладилник.Така те омекват, може леко да ферментират, когато се държат на топло, на стайна температура и стават много вкусни.Тази салата от пресни тиквички много се поръчваше в хотела и ставаше чудесна на вкус.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА САЛАТАТА : 2 - 3 малки тиквички, 1 - 2 с.л. кълнове от сминдух, 6 - 7 чери доматчета, орехи - 2 - 3 с.л. нарязани по - едро, 1 - 2 с.л. балсамов оцет, струйка зехтин, хималайска сол - на вкус, по желание маслини.
Измийте и почистете тиквичките, ако кората им не е наранена не ги белете.Започнете да режете тънки ленти с белачка за зеленчуци или ренде Вьорнер.Можете да ги нареже също на тънки кръгчета.Измийте отново тиквичките, поставете ги в по - голяма купа, добавете 2 - 3 щипки сол и разбъркайте.Залейте ги с вода, докато ги покрие.Оставете така на стайна температура за 2 - 3 дни.
След това отцедете тиквичките в гевгир, поставете ги в салатиера, добавете нарязаните чери домати, кълновете от сминдух, орехите, маслините, щипка хималайска сол, зехтин, балсамов оцет - на вкус.Разбъркайте всичко и сервирайте веднага.
    Да ви е сладко !





Тиквичките, отцедени от водата и солта след два дни










петък, 15 май 2015 г.

Антидиабетична салата с кълнове от фий / Antidiabetic salad with sprouts vetch /



      Всяка салата можем да разнообразим като добавим различни по вид кълнове.Фият е едно от растенията, които можем да използваме цялогодишно за кълнове.В миналото в България е бил засяван много обикновен  / Vicia sativa L. / и пясъчен фий / Vicia vilesa L. /.Тези видове са били използвани предимно за зелен фураж, служещ за храна на животните.Но тяхното зърно поради високото съдържание на качествени белтъчини е било ценено и за производство на зърнени смески за храна на животните в съчетание със зърнени култури.Фият е описан и при лечението на различни заболявания от народния лечител Петър Димков, който особено много го цени / в неговите книги се среща под наименованието уров / .Това растение е разпространено в цяла Европа, Средиземноморието, Средна и Западна Азия в диво състояние.Основното приложение на фия е при лечението на диабет.Поради тази причина всички диабетици трябва да използват редовно в ежедневното си хранене кълнове от фий за да регулират кръвната захар.Семена от обикновен фий могат да се закупят по пазарите, там където се продава храна за животните.За едно хранене са достатъчни 1 - 2 с.л. сухи зрънца, от които да направим кълнове.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА  САЛАТАТА : листа от спанак и репички, 7 -10 репички, нарязани на филийки, 2 - 3 домата, 2 - 3 стръка зелен лук, 1 морков, на кубчета,маслини, кълнове от фий, зехтин, хималайска сол и ябълков оцет - на вкус.
Измийте, почистете и нарежете зеленчуците, добавете кълновете.Овкусете салатата с дресинга и разбъркайте.Сервирайте веднага след приготвянето.
    Да ви е сладко !

Фий - сухи зърна



Кълнове от фий







четвъртък, 14 май 2015 г.

Салата с кълнове от репко и сорго / Salad with sprouts and sorghum repko /


    По - рядко използвам кълновете на репкото и соргото.Закупувам семената от пазарите, където се продава храна за животните.Обикновено количество от 100 - 200 грама ми стига за употреба през цялата година.
Репкото е растение, което е хибрид между рапица и пекинско зеле.Засява се и се използва за фураж на животните, но аз го използвам и за получаване на кълнове.На външен вид семената приличат много на семената на броколито, черни и кръгли на цвят, дребни.
Сорго - То спада към втория по големина род на подсем.Антропогонови и по хабитус прилича много на царевицата.Има широки листа и дебело стъбло, което за разлика от стъблото на просото е със сърцевина.Някои видове сорго достигат на височина повече от 7 м. и образуват съцветия, дълги до 60 см.Големият брой форми при соргото днес най - често се означават като един сборен вид Sorghum bicolor.По всяка вероятност родина на соргото са южните области на Африка, където сега може да се срещнат стотици видове, узрелите метлици на които не се разпадат, и видове, които все още имат чуплива метлица, както метлицата на дивите видове.През сухите райони на Централна Африка соргото се разпространило в Индия и Китай, където според древни китайски ръкописи било отглеждано още преди 5000 години.Поради това че давало високи добиви, то се разпространило върху обширни области.Дори при недостатъчно валежи соргото дава високи добиви, което е голямо негово предимство.За развитието му са достатъчни 400 - 700 мм. годишни валежи.То е много по - топлолюбиво от просото и поради това най - подходящи за отглеждането му са сухите райони в Африка и Азия.
Зърната на соргото се смилат и от тях могат да се приготвят булгур, каши и супи.От брашното се приготвят хлебни питки, качеството на които може да се подобри значително, като брашното от соргото се смеси с просено или пшенично брашно.
Зърната на соргото са ценен фураж за животните.Зелената маса на соргото има превъзходна хранителна стойност за животните поради високото съдържание на захари.Освен това тя се силажира много лесно.
При някои сортове сорго захарното съдържание е толкова голямо, че са правени опити за промишлено добиване на захар.Така напр. в началото на 20 век в северните щати на САЩ се отглеждало захарно сорго с цел да се конкурира захародобивната промишленост на южните щати, където като суровина се използвала захарната тръстика и се получавали огромни печалби от експлоатацията на негрите - роби, работещи в плантациите.За съжаление този план не бил осъществен, понеже не се решил задоволително проблемът за кристализирането на захарта, получена от соргото.Било развито само производството на сиропи, които се използвали в домакинството, сладкарството и при производството на безалкохолни и алкохолни напитки.
От метлиците на соргото се правят метли, от сламата се произвеждат хартия, червена боя и восък.Соргото все повече се отглежда за зелен фураж и за зърно.
Кълновете от сорго и репко с успех могат да се добавят към различни по вид салати.Зрънцата на соргото са по - твърди и въпреки, че са покълнали малко по - трудно се сдъвкват.Но при затруднение в храненето могат и да се смелят.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА САЛАТАТА : 1 настърган на едро ренде морков, 2 - 3 домата, 1 краставица, 2 -3 стръка зелен лук, пресен спанак, по 1 с.л.сухи семена от сорго и репко, зехтин, хималайска сол, ябълков оцет - на вкус, по желание - маслини / аз използвам мариновани в зехтин стафидаки /.
Всички зеленчуци се измиват, почистват и нарязват във форма по желание.Добавят се кълновете, дресинга и салатата се разбърква.Сервира се веднага , в момента на приготвянето.
    Да ви е сладко !

Сорго - сухи зрънца

Репко - сухи зрънца

Кълнове от репко

Кълнове от сорго