КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 30 юли 2015 г.

Печени зеленчуци върху плоча от хималайска сол / Roasted vegetables on a plate of Himalayan salt /







    Преди време при посещение на един магазин за здравословни храни попаднах на плочи от хималайска сол.Знаех за тях, но не бях информирана подробно как става готвенето върху такава плоча.Преди време в едно от кулинарните предавания Ути Бъчваров показа такава плочка от хималайска сол.Ето какво намерих тук по повод приготвянето на храна върху плочка от хималайска сол - https://www.google.bg

  Плочите от хималайска сол са подходящи както за готвене, така и за сервиране на храни, които не са предварително осолени, защото поставената върху солта храна поема известно количество сол и придобива мек и питателен вкус. Готвенето върху плочи от хималайска сол може да стане по два начина, върху котлон или във фурната. Препоръчително е към плочите да се отнасяте като към глинени съдове, за да си гарантирате по - дългото им използване. За целта загрейте предварително плочата върху която ще готвите на ниска температура от 500 С за 10-15 минути, след което на 1000С за още 10-15 минути, и едва тогава я загрейте до желаната температура, след което поставяте храната, която ще готвите. Така ще си гарантирате, че плочата няма да се напука. Подходящо е приготвянето на риба, скариди, филета, зеленчуци, гъби и др.
При готвенето следва да се съобразите с продължителността, да внимавате с предварително осолени храни, както и с храните с високо съдържание на вода, защото те по - бързо ще абсорбират сол от плочата.
При използването на плочите имайте в предвид, че те поемат както влага така и миризми. Също така е възможно с времето, плочите да потъмнеят и по тях да се образуват пукнатини, това е нормално. Правилното им използване ще им осигури по - дълъг живот.


   Реших да работя с плочата така, както се работи с глинени съдове.Първоначално я поставих в студена фурна върху емайлираната решетка като постепенно увеличавах температурата до максимум - 200 - 250 градуса.Подготвих зеленчуците - нарязана на кръгчета малка тиквичка, кръгчета червен лук, парчета зелена и червена пиперка, кръгчета обелен на ивици патладжан, ивички морков.
Измих зеленчуците под течаща вода, но може би не трябваше да го правя, защото водата при печенето им бавно се изпари.Следващия път ще опитам със сухи зеленчуци.Просто се поставят зеленчуците върху плочата да се пекат като периодично се обръщат.Включих в последствие фурната на функция грил за по - бързо изпичане на зеленчуците.Получиха се леко солени зеленчуци, които овкусих с лимонов сок и зехтин.














Сервирах ги с печени картофи " Ветрило " - няколко по - едри картофа, добре измити, пресни, необелени подготвих като ветрило - направих върху всяка картофа тънки прорези не до края.Леко посолих отгоре всяка картофа с хималайска сол.Изпекох във фурната под фолио като прибавих и 1 ч.ч. вода.Когато водата почти извря запекох само отгоре до леко зачервяване.Сервирах картофите с домати , маслини и пресен лук, заляти с дресинг от лимонов сок и зехтин.
    Приятен апетит !








След като приключих работа с плочата я оставих да изстине напълно във фурната.И т. к. беше доста почерняла от печенето реших да я измия като леко започнах да почиствам почернялата част с фина гъбичка.Измих отново и оставих да се подсуши на стайна температура върху чиста кърпа.Ето как изглежда вече почистената след печенето плоча :


Цариградски рожков / рожково брашно / / Constantinople carob / / Carob flour /





    Цариградският  рожков / Ceratonia siliqua / е дърво, високо до 10 м. с широка корона и вечно - зелени чифтоперести листа.Неговите еднополови съцветия са събрани в изправени съцветия, но много често са подредени в снопчета.От яйчниците на женските цветове  се развиват виолетовокафяви шушулки, дълги 10 - 20 см. и широки около 2 см., плоски и много често извити като рог.Тези плодове се наричат цариградски рожкови.
  Цариградският рожков е произлязъл от Източната Средиземноморска област, по точно от арабските области.В древността той се е отглеждал в източните и западните средиземноморски области, в Южна Европа и в Северна Африка.Арабите имат голяма заслуга за неговото разпространяване чак до Испания.Днес цариградски рожков се отглежда освен в споменатите места още в Южна и Средна Америка, в южните щати на САЩ , в Индия и в Южна Африка.
   Главен производител на рожкови е Испания, където се добиват около 500 000 тона плодове, т.е. 60 % от световната реколта.Плодовете имат ядлива плодна стена / перикарп / и ароматична сладка сърцевина  / съдържа 30 - 60 %  захар /, в която са разположени най - често 12 тъмни, лъскави семена.Ядат се от децата като лакомство.В страните - производителки в бедствени години са храна.Голяма част от реколтата се използва като фураж за животните.От шушулките се приготвя сироп.От гъстия сироп, познат под името кафтанов мед, се приготвят сладкиши и се добива алкохол.Препечените семена служат като заместител на кафето.Поради постоянното им тегло / едно семе тежи 0, 18 грама / са били употребявани като мярка за злато и скъпоценни камъни.Те станали първообразец на  карата ./ арабската дума карат - Kirat означава семе ; един метричен карат е равен на 0.2 грама /.
   Рожковото брашно може да се използва като заместител на какаото, но е по - полезно от него.Преди години, когато го закупих и започнах да го употребявам ми обясниха , че е много полезно .Съдържа много калций, помага при поликистоза, полезно е за диабетиците.Съдържа също желязо и помага при анемии, силна кашлица и спомага за засилване на имунитета.
Преди години / преди 1944 г. / рожкови са били внасяни и в България и моята баба си спомняше, че са били много вкусни.


вторник, 28 юли 2015 г.

Картофено пюре с покълнали семена и зеленчуци / Mashed potatoes with vegetables and sprouted seeds /



   Понякога приготвям по - големи количества кълнове, но не мога да ги оползотворя поради проблеми със стомаха.Така се случи преди време, когато получих киселини при употреба на недостатъчно добре узрели кайсии.Плодовете, които купувам от пазарите понякога са обрани леко зелени, а това винаги дразни стомаха или червата, когато човек има проблеми с тези органи.Така ,че много трябва да се внимава, когато използваме зарзавати, които не са домашно произведени.
Винаги при такива случаи използвам картофено пюре, което смесвам с вече готовите кълнове.Избирам картофи с по - тънка коричка и ги варя в много малко вода, почти на пара.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ПЮРЕТО : 500 - 800 гр. пресни картофи, замразени кореноплодни зеленчуци от фризер / или пресни / - целина, пащърнак, морков, корен магданоз, 1/2 червена пиперка, хималайска сол и зехтин - на вкус, кълнове от броколи - 1 с.л. сухи семена и кълнове от сминдух  - 2 с.л. сухи семена ;
Измийте добре картофите и без да ги белите нарежете на едри парчета.Поставете ги в тенджера с дебело дъно заедно с малко кореноплодни зеленчуци от фризер.Залейте с 1 каф.чашка  подсолена на вкус вода и варете под капак на умерен огън до готовност.Когато са добре омекнали пасирайте ги до получавате на гладко пюре и добавете зехтин - аз добавям повече за да се омазнят добре картофите.Към готовото пюре добавете нарязаната на тънки ивички червена пиперка и кълновете.Разбъркайте докато всичко се хомогенизира добре.Сервирайте готовото пюре като го поставите в ринг или направите форми по ваше желание.Можете да използвате пюрето като гарнитура или като основно ястие или да оформите от него питки, подобни на тортили, които да гарнирате със зеленчуци или гъби.
         Да ви е сладко !












Зеленчукова салата с кълнове от броколи и кълнове от сминдух / Vegetable salad with sprouts and broccoli sprouts of fenugreek /



     Кълновете от броколи и кълновете от сминдух са много леки и приятни за употреба.Затова реших да ги използвам в салата от сезонни зеленчуци.Получих богата салата, която сервирах веднага след приготвянето.През лятото, поради по - високите летни температури кълновете трябва да се промиват по - често с вода.Аз промивам семената даже 3 пъти дневно, за да бъдат постоянно леко влажни.Така ,че внимавайте, когато приготвяте кълнове в големите летни жеги, промивайте семената винаги, когато видите, че са просъхнали.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : няколко листа манголд с червена жилка в следата - рутард, 5 - 6 домата, 10 - 12 маслини стафидаки, 1 глава кромид лук, 1 малък морков, кълнове от броколи - 1 с.л. сухи семена, кълнове от сминдух - 2 с.л. сухи семена, 1 щипка хималайска сол, ябълков оцет и зехтин - на  вкус.
Нарежете на ситно лука, добавете нарязаните домати - на едри парчета, моркова - на ситни парченца или кубчета, рутарда нарежете на тънки ивички.Поставете всички продукти в купа, добавете маслините, кълновете и залейте с дресинга. Разбъркайте готовата салата и да ви е сладко !












понеделник, 27 юли 2015 г.

Печени пресни картофи на фурна / Roasted new potatoes in the oven /


 

     Пресните картофи са много подходящи за различни ястия и все още се намират по пазарите.Един лесен и прост начин за тяхното приготвяне е тази рецепта, при която те се пекат заедно с обелките.
НАЧИН  НА  ПРИГОТВЯНЕ : пресни картофи - 1/2 или 1 кг., хималайска сол и растителна мазнина - на вкус ; сок от 1 - 2 лимона ;
Картофите се измиват хубаво под течаща вода и без да се белят се срязват на половинки или четвъртинки.Подреждат се в тава, поръсват се с хималайска сол и се налива 1 ч.ч. вода.Пекат се под фолио докато омекнат.Накрая се добавя олио или зехтин / още преди да е извряла всичката вода, но картофите са добре омекнали /.Маха се фолиото и 10 минути се оставят да се запекат само на горен реотан / функция грил /.Когато са готови се изваждат от фурната и се заливат със сок от лимон.Сервират се поляти със соса, който се е образувал при печенето.
   Да ви е сладко !








Студена доматена супа с лук и целина / Cold tomato soup with onions and celery /



      Пресните домати са много подходящи за студени супи, а сезонът на домашно отгледаните вече настъпи.А наскоро намерих и хубава целина, реших да съчетая двата зеленчука в чудесна разхладителна лятна сурова супа.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 6 - 7 домата, 1 глава лук, няколко стръка целина, щипка хималайска сол, струйка зехтин.
Почистените и нарязани зеленчуци се поставят в блендера и се миксират.Накрая се добавят солта и зехтина.
        Да ви е сладко !









четвъртък, 23 юли 2015 г.

Салата с бамя и семена от чия / Salad and okra seeds whose /


Бамята е характерен зеленчук за този сезон на годината.Реших да я комбинирам с домати и семена от чия в тази лека и вкусна салата.
Ето и продуктите :
100 - 200 грама млада бамя, 3 - 4 домата, 1 глава кромид лук, 10 маслини - стафидаки,1 морков, 1 с.л. семена от чия, зехтин, хималайска сол - на вкус.
Нарежете доматите на едри парчета, добавете почистената и нарязана на парченца бамя, ситно нарязания лук, маслините  и настъргания на едро ренде морков.Овкусете салатата с хималайската сол, зехтина и чията и разбъркайте.
   Приятен апетит !












вторник, 21 юли 2015 г.

Просо с кореноплодни зеленчуци / Millet with root vegetables /



    Просото е една много здравословна храна, която може да бъде използвана при почти всички диетични режими.Беленото просо може да замести ориза, булгура и елдата в менюто при различни алергични реакции към тези култури.Просото не предизвиква повишена киселинност в стомаха, лесно се усвоява и е много лесно смилаема храна.
Ето едно предложение за гарнитура или основно ястие от просо с кореноплодни зеленчуци.
НЕОБХОЗИМИ  ПРОДУКТИ : 1 ч.ч. белено просо, 3 ч.ч. топла вода, 1/4 ч.ч. растителна мазнина по избор, кореноплодни зеленчуци / целина, корен магданоз, моркови, пащърнак - настъргани на едро ренде / - пресни или замразени от фризер - 1/2 - 1  ч.ч., хималайска сол - на вкус.
Измиваме просото в гевгир.Поставяме го в тенджера заедно със зеленчуците и подсолената на вкус вода и поставяме на силен огън докато заври.След завирането огънят се намалява до най - слабо.Така на слаб огън ври около 20 минути,ако е необходимо се обира образувалата се отгоре пяна. След като е готово изваждаме от огъня и добавяме мазнината.Хубаво разбъркваме и сервираме топло.
    Приятен апетит !