КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 30 ноември 2015 г.

Салата от спанак, лапад, листа от репички, глухарче, магданоз / Salad of spinach, rhubarb, radish leaves, dandelion, parsley /



    Времето, въпреки ,че е студено позволява отглеждане на парникови растения.Имаме малък парник на село, в който засяваме спанак, лук, репички.Все още има глухарче и лапад.От тази зеленина направих вкусна и питателна сурова салата.
НЕОБПОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : 1 връзка репички с листата, 1 купа спанак, 1 вр. зелен лук, 3 - 4 листа млад лапад, 1 - 2 връзки листа от глухарче, 1/2 връзка магданоз, 10 - 12 маслини стафидаки, сок от 1 лимон, зехтин и щипка хималайска сол.
Измийте, почистете и нарежете на тънки ивички зеленината, поставете в купа.Измийте и нарежете репичките на филийки, добавете маслините и ситно нарязаният лук.Овкусете салатата с лимонов сок и зехтин.Разбъркайте и поднесете веднага.
            Приятен апетит !










сряда, 25 ноември 2015 г.

Сурови топчета от лимец, орехи, копър и магданоз / Raw balls spelled, walnuts, dill and parsley /




   От кълновете на лимеца в съчетание с малко орехи, копър, магданоз и моркови приготвих прекрасни сурови топчета.Използвах около 250 - 300 гр. суров лимец, парче ситно настърган морков, по няколко стръка магданоз и копър, 1/2 ч.ч. смлени орехи.Смлях кълновете няколко пъти в машинка за мелене на месо.Орехите  и зеленината се смилат в пасатор с добавка на лимонов сок на вкус / от 1/2 или 1 лимон /.Всички продукти се поставят в купа .Сместа се овкусява със струйка зехтин, щипка хималайска сол и се разбърква много добре.От готовата смес с лъжица подобна на тази за сладолед, но по - голяма се правят топчета.Сервират се към салата, ястие или се консумират самостоятелно .
    Приятен апетит !









Две салати с поници от слънчоглед / Two salads with sunflower seedlings /





    Пониците и кълновете от слънчоглед са много полезни и лесни за приготвяне.През зимния сезон най - евтини поници и кълнове могат да се приготвят от слънчогледа.Пониците са прекрасни като добавка към различни салати.
Днешните ми предложения са 2 салати с фенхел  / финокио /  и поници от слънчоглед.Добавих към всяка салата и други зеленчуци като червено цвекло, броколи, целина.
Как се приготвят поници от слънчоглед ?
Слънчогледът трябва да е пресен и небелен.Заливат се определеното количество семена с вода докато ги покрие.Така престояват 12 часа.След това водата се отлива и семената се промиват с вода два пъти дневно - сутрин и вечер.На стайна температура се оставят докато се появят кълнове.Така промивката на семената продължава около 1 седмица докато се получат поници с дължина 10 - 12 - 15 см.Стръскват се пониците за да падне външната люспа на слънчогледа.Така могат да се съхранят няколко дни и в хладилник като се промиват задължително веднъж дневно.
ЗА  САЛАТАТА  С  БРОКОЛИ  СА  НЕОБХОДИМИ  : 
няколко цветчета броколи, 1/2 фенхел, 1/2 вр. копър, няколко стъбла целина, 1 шепа поници  от слънчоглед.
   В средата на салатиера се поставят пониците от слънчоглед.Около тях в кръг се поставят овкусените зеленчуци - нарязани броколи, лентички фенхел / почистен от кочанчето /, ситно нарязан копър и целина.
Всичко се овкусява с растителна мазнина, лимонов сок и щипка хималайска сол и се поднася веднага.
       Приятен апетит !















ЗА  САЛАТАТА  С  ЧЕРВЕНО  ЦВЕКЛО  СА  НЕОБХОДИМИ  :
парче червено цвекло, 1/2 фенхел, 1 шепа поници от слънчоглед, щипка хималайска сол, 1 - 2 с.л. ябълков оцет или лимонов сок, зехтин.
Червеното цвекло се настъргва на едро ренде, добавя се нарязаният на лентички фенхел / фенхелът се почиства от кочанчето и се реже на тънки лентички /.В салатиера се разбъркват всички продукти за салатата, овкусява се и се разбърква.Поднася се веднага.
Приятен апетит !




четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Суровоядството - строга периодична диета или диета до края на живота / Raw diet - a strict diet or regular diet for life /


    Поради възникнали въпроси относно лечението на различните заболявания, строгият суров режим и различните диетични режими публикувам тази информация, касаеща моят опит и разбирания по отношение на топлинно - обработена и сурова храна.
Много хора днес изпробвали строгият суров режим за определен период от време непрекъснато си задават въпроса - могат ли чрез суровоядна диета да излекуват определен вид заболявания ? Моят опит показва, че отговорът на този въпрос е НЕ.Няма смисъл да се заблуждават тези хора,че суровоядството и неговото приложение е в състояние да излекува напълно дадено заболяване.Има заболявания, които се повлияват на 100 % от суровата храна, други се повлияват частично, а трети за жалост въобще не се влияят от суровата храна и остават нелечими.
В много книги от американски автори непрекъснато се публикува различна информация по отношение на тежките заболявания - предимно автоимунни.И навсякъде се твърди,че отказът от една или друга храна ще доведе до изцеление.В някои книги авторите твърдят колко вредна и опасна храна е рибата, в други - колко вредни са млечните продукти, в трети - колко вредно е житото като храна, защото съдържа много глутен.За жалост и много суровоядци са отказали приема не само на животински , но и на някои  растителни храни и непрекъснато проучват коя храна е необходима и важна за възвръщане на тяхното здраве.
Непрекъснато сред суровоядците се коментира коя храна трябва да се консумира, коя  - не, какви изследвания  трябва да се направят  през определен период от време, касаещи всеки отказал се от животинска храна.
Лично за мен мога да кажа, че суровата храна ми е помогнала в много отношения за прочистване на организма.Но по време на обостряне на всички стомашни заболявания / пролет и есен / суровата храна може да създаде сериозни проблеми.
Трябва ли да консумираме животински продукти като сурови жълтъци, риба, млечни продукти като извара, сирене от сурово мляко, кисело мляко, мед ?
Нека всеки сам прецени за себе си.Не се доверявайте сляпо на написаното в книгите.Днес масово се отричат млечните продукти, а животни са отглеждани от векове.Още от времето на кн.Битие са отглеждани много стада за прехрана на населението.
Рибата - вредна или полезна храна е тя ? Още от времето на Христос се е използвала риба за храна.Сам Иисус нахрани 5000 човека с хляб и риба.Апостолите са били рибари.Св.Йоан Кръстител е консумирал акриди / скакалци, рожкови според друг превод / като строг постник.
Свидетел съм на факта как някои суровоядци съветват други и им показват колко голяма грешка са направили консумирайки една или друга храна.Или колко грешки правят тези, които не изцеляват заболяванията си , защото консумират и малък процент готвена храна.
Такива хора за мен са изпаднали в заблуда, считайки храната като основен фактор за изцеление на дадено заболяване.
Отговор на всички тези въпроси трябва да се търси в творенията на Св.отци.Там ясно е посочено какви болести има, кои са причините за тях и какво е лечението.
Здравето е дар Божий.За него трябва да се полагат усилия, но изпадането в крайности по отношение употребата на една или друга храна може също да доведе до болест.
В първите години преминавайки постепенно на сурова храна някои хора ми даваха съвети да откажа напълно употребата на топлинно обработени картофи.Не съм ги отказала и до днес.Счетох,че те ми помагат в периодите на обостряне на стомашните болки.Суровоядството, приложено от сравнително здрави хора не създава проблеми.Но обикновено на строг суров режим преминават хора с по - тежки и нелечими заболявания.Никой така лесно не се отказва от готвена храна, освен ако има някаква сериозна причина да го направи.
А тези, които се откажат могат да имат проблеми с приема и на суровата храна - зеленолистни, кълнове и ядки.Някои растителни храни също са по - трудно смилаеми и не могат да бъдат приети от всеки.Такива са кълновете от соя, кълновете от различните видове грах, рукулата , орехите и др. ядки, всички зеленолистни обикновено създават проблеми на много хора.
Някои хора твърдят,че употребата на зехтин и други извлечени по различен начин масла също е вредна.Зехтин употребяват в Средиземноморските страни от хиляди години, в съчетание с лимонов сок и това е т.нар.Средиземноморска диета.Има и различни разбирания по отношение употребата на кравето масло и т.нар. гхи / масло поставено на бавен огън за извличане на чистата мазнина, употребявано главно в индийската кухня /.
Някои автори твърдят,че трябва да се употребяват задушени зеленчуци, но без картофи.Картофите, топлинно обработени имат висок гликемичен индекс / повишават кръвната захар / и не бива да се употребяват при много от заболяванията на половите органи.
Какво може и какво не може да употребявате решете Вие ? Какви разбирания има всеки автор написал дадена книга за мен не е толкова важно.Важен е опита и способността на всеки организъм да преработи определен вид храна.
Наскоро в една книга прочетох интересен факт - употребата на риба е много полезна за човека, защото рибата има по - ниска телесна температура от човешката.А всички животни, чиято температура е по - висока от човешката не бива да се използват за храна.За сведение кокошката има телесна температура 42 градуса, а човека - 36 градуса.

сряда, 18 ноември 2015 г.

Коледен пост / Christmas post /

   Вторият по големина постен период след Великия пост е КОЛЕДНИЯТ ПОСТ.Той е четиридесетдневен, но няма остротата на Великия пост.Започва от 15.11. и завършва на 24.12, денят в който по плът се е родил Спасителят.Той е вторият по големина Господен празник, който честват християните.До средата на  4 - ти век Източната църква празнувала Рождество Христово като отделен празник, честван на 25.12.От Източната църква навлязъл и в Западната църква към края на  4 - ти век.Първи сведения за разделението на празника са дадени от Св.Йоан Златоуст.Разделението на тези два големи празника свързва три отделни Господни празника : 25.12. - Рождество Христово , 01.01. - Обрязване Господне и 06.01. - Богоявление или Кръщение Господне.
Как трябва да постим ?
Не се приема месо, млечни продукти и яйца.Разрешава се риба, олио и вино от 21.11. - Въведение Богородично до 17.12. - Св.Пророк Данаил, без сряда и петък.От 18.12. до 24.12. се разрешава олио и вино без сряда и петък.На 21.11. и на 06.12. Св.Николай Мирликийски Чудотворец се разрешава риба.
В заключение през този период освен дните сряда и петък само два дни са със задължителен строг пост 15.11. и 24.12., но ако се случат събота или неделя се разрешава олио и вино.
     Леки и спокойни пости !

Салата от зеле, кореноплодни зеленчуци и дюли / Slaw, root vegetables and quinces /



  Една лека и вкусна салатка приготвих в съчетание със зеле, кореноплоди и дюли.Скоро попаднах на разкошни дюли и веднага закупих, защото много ги обичам.Добавям ги в салати, приготвям от тях и сурови десерти в съчетание с ябълки, круши и тиква.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : 
парче червено цвекло, парче дюля, 1 морков, листа целина, няколко маслини, 1/2 малка зелка, лимонов сок, зехтин, щипка хималайска сол ;
Измийте и почистете зеленчуците и дюлята.Настържете моркова, дюлята и цвеклото на едрото ренде.Зелето и листата целина нарежете на фини ивички.Смесете всички продукти в салатиера, овкусете с дресинга и разбъркайте.
    Сервирайте салатата веднага.Да ви е сладко !








Пчелен клей / прополис / / Propolis /



    Терминът прополис е гръцки . В превод означава про - пред и полис - град, крепост т.е. защита на града, защита на крепостта.Прополисът играе важна роля в живота на пчелното семейство.Той служи като строително дезинфекционно вещество, с което пчелите запълват пукнатините, фиксират питите, дезинфекцират и полират килийките в тях и намаляват входа на кошера за по - сигурно предпазване от евентуални неприятели.Когато в кошера проникне неприятел, пчелите го убиват чрез ужилване и ако не са в състояние да го изхвърлят навън, го балсамират и запазват от разлагане.Прополисът се събира от пчелите през лятото, средно по 100 - 150 грама от всеки кошер.
    Съществуват две теории за произхода на прополиса.Според първата теория прополисът е продукт от жизнедеятелността на пчелите -  смолист остатък от преработката на пчелния прашец, обогатен с различни ферменти и биопродукти от стомашния сок на пчелите.Според втората теория пчелите - събирачки на прополис го вземат от пъпките, повърхността на плодовете и кората на растенията.Тази т.нар. мъзга, слуз или пъпков секрет служи за защита на растението и бъдещото му потомство от микроскопичните му врагове и при травми.Съвременното схващане обединява двете теории - основната част от прополиса идва от растенията, а допълнителната - от самите пчели.
   Пчелите - събирачки на прополис го предават на други пчели, които го използват по предназначение.
  Прополисът е смолисто вещество с блестящ тъмножълт до кафявозеленикъв оттенък.Прясно изваденият от кошера прополис е мека, лепкава маса.При стайна температура той се втвърдява.Има приятен мирис на растителни пъпки, мед, восък и ванилия, възгорчив вкус, лепкав е при пипане и потъмнява при по - продължително съхраняване.При горене отделя приятна миризма на смола.В затоплена среда бързо омеква, става пластичен и удобен за фина обработка.Прополисът е разтворим в мазнини, масла и вазелин.Разтваря се също в гореща вода и в етилов алкохол.
  Прополисът има сложен химичен състав.Съдържа около 55 % растителни смоли, 30 % восък, 10 % ефирни масла, 5 % цветен прашец, дъбилни вещества, механични примеси и др.
СВОЙСТВА  НА   ПРОПОЛИСА 
- бактериостатично и бактерицидно действие / спира размножаването и убива бактериите / - добре проучено и потвърдено действие по отношение на 19 вида патогенни бактерии и 74 микробни щама.Прополисът има едно много важно качество - бактериите не се адаптират към него.Не е токсичен, не уврежда нормалната чревна флора и няма дисбактериоза.Увеличава противомикробната активност на някои антибиотици - пеницилин, тетрациклин и др.Прополисът и спиртният му екстракт запазват антибактерийната си активност 3 - 4 години.
- антимикотично действие - притежава такова действие по отношение на различни видове низши гъби - причинители на заболявания на кожата и окосмените части на тялото на човека.
- антивирусно действие - положителни резултати при инфлуенца и херпес.
- лъчезащитно действие при лъчеви и рентгенови увреждания.
- противораково и противотуморно действие - за външно приложение локално върху кожата и за вътрешно приложение - с екстракт от прополис.
Прополисът все още се проучва в много страни и препоръчва за лечение на над 40 вида заболявания.
ПОКАЗАНИЯ  И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ  ЗА  ЛЕЧЕНИЕ С  ПРОПОЛИС :
  Пчелният клей намира приложение при лечението на :
- дихателни заболявания - остри и хронични - ринити, синуити, тонзилити, фарингити, бронхити, ларингити, трахеити, леки форми на бронхоектазии, белодробна туберкулоза ;
- заболявания на периферната нервна система - радикулити, ишиас, плексити, невралгии, неврити ;
- кожни заболявания - невродермити, микотични заболявания, мазоли, екземи, наранявания на кожата, гнойни и трудно зарастващи рани, изгаряния, алопеция и др.
- заболявания на храносмилателната система - афти, стоматити, гастрит, язва, колит, диспепсии и др.
- гинекологични заболявания - колпити, ерозия на шийката на матката, ставни заболявания, рагади и др.
- лъчеви увреждания, пародонтоза, зъбобол, гингивит, пулпит.
Всички, които имат непоносимост / алергия / към прополиса следва да избягват лечение с него.
Това е само ориентировъчна кратка информация за прополиса в най - общи линии.
Използвана литература :
" Пчелните продукти в медицината " - Павлина Починкова
" Лечение с пчелни продукти "  - Д - р Стоймир Младенов, инж.Миленко Радосавович
" Медолечение " - КОЛХИДА  София, Поля Димитрова




понеделник, 16 ноември 2015 г.

Супа от коприва с просо и орехи / Nettle soup with millet and walnuts /



    
   Започнаха коледните пости и който желае според разбиранията си и според здравословното си състояние може да пости.Една подходяща за сезона, много вкусна супа от коприва, просо и орехи предлагам именно за постещите.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 
1 супник коприва, парче морков, 1 глава кромид лук, парче целина, червена и зелена пиперка, 3 - 4 с.л. просо, 1 шепа орехи, 1/2 с.л. хималайска сол, мазнина.
Нарежете суровата коприва на фини ивички, зеленчуците нарежете на кубчета или на ситно / аз използвах замразени зеленчуци /.Въ вряща подсолена вода добавете зеленчуците и зеленината.Намалете огъня и оставете така за 10 минути.Добавете и просото.За около 15 минути супата е готова.Накрая добавете мазнина и орехи за украса.
      Приятен апетит !
















Салата от червено цвекло, целина и орехи / Salad of beetroot, celery and walnuts /



    Една лека и вкусна салатка направих през почивните дни - семпла и едновременно много засищаща.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : 
червено цвекло, листа целина, орехи, чесън, зехтин или шарлан, щипка хималайска сол, балсамов оцет ;
Количеството на продуктите е според броя на порциите.
Измийте  и почистете целината и цвеклото.Настържете цвеклото на едрото ренде, нарежете целината много на ситно.Начукайте на едро орехите и пасирайте няколко склидки чесън.Овкусете салатата с мазнина, хималайска сол и лимонов сок или балсамов оцет.Разбъркайте всички продукти и поднесете салатата веднага.
    Да ви е сладко !










Растителни източници на минерали в тъканите 2 / Plant sources of minerals in the tissues /

Тази публикация е продължение на предходната.
КИСЛОРОД
Алкалообразуващ.
ХРАНИТЕЛНИ  ИЗТОЧНИЦИ  : свеж въздух ;
ТОКСИЧНИ  ИЗТОЧНИЦИ  : замърсявания на въздуха от различен произход.
УПОТРЕБА  В   ТЯЛОТО  : необходим за костите , зъбите, кожата, червените кръвни телца и цялостното кръвообращение.
ДЕФИЦИТ : липсата на кислород води до смърт.
ФОСФОР 
Киселиннообразуващ.
ХРАНИТЕЛНИ  ИЗТОЧНИЦИ  : присъства в почти всички храни, особено в граха, семената, царевицата, морковите, гъбите, ядките, пълнозърнестите храни, сушените плодове, бобовите храни.
ТОКСИЧНИ  ИЗТОЧНИЦИ : газирани напитки, месо, зърнени храни ;
УПОТРЕБА  В  ТЯЛОТО : 
Фосфорът е необходим за калцирането на костите, използва се в много ензимни процеси, включително метаболизма.Контролира дейността на повечето хормони и много витамини.Органичните фосфати участват в строежа на всички клетки и в много от техните функции.
ДЕФИЦИТ  : води до болки в костите и неправилно костообразуване, остеопороза, слаба памет, слабост на тъканите, пролапси, умора, раздразнителност, забавен растеж, рахит, чувствителност на кожата, намален апетит и тегло.В организма може да се акумулира извънредно голямо количество фосфор от продължителната и прекомерна употреба на безалкохолни напитки, консервирани и преработени храни.
ТОКСИЧНОСТ : 
Рядко е токсичен.Симптомите може да включват чупливост на костите в резултат на загуба на калций / остеопороза /, припадъци, неравномерен пулс и задъхване.
КАЛИЙ
Алкалообразуващ.
ХРАНИТЕЛНИ  ИЗТОЧНИЦИ  : тъмнозелени листни зеленчуци, семена, келп, палмария, целина, гъби, смокини, картофи, сушени плодове, авокадо, броколи, бобови храни, папая, стафиди, кафяв ориз, брюкселско зеле, банани, диня, повечето плодове.
ТОКСИЧНИ  ИЗТОЧНИЦИ  :
лекарства
ДЕФИЦИТ  : сърдечна аритмия, задъхване, мускулна слабост, лошо храносмилане, суха кожа, акне, заболявания на бъбреците, диабетна ацидоза, стерилност.
УПОТРЕБА  В  ТЯЛОТО : 
Балансира телесните течности, регулира нервната и мускулната дразнимост.Подпомага образуването на гликоген от глюкоза, мазнини от гликоген, протеини от пептони и протеази.Подпомага лечението на изгаряния, алергии, алкохолизъм, акне.
ТОКСИЧНОСТ : промени в баланса на течностите, нарушения на сърдечните и бъбречните функции.
НАТРИЙ 
Алкалообразуващ.
ХРАНИТЕЛНИ  ИЗТОЧНИЦИ :
тъмнозелени листни зеленчуци, моркови, целина, диня, ягоди, ябълки, боровинки, цариградско грозде, карфиол, аспержи, сол, краставици, червено цвекло, бамя, тиква, зелен фасул, морски водорасли.
ТОКСИЧНИ  ИЗТОЧНИЦИ : повечето преработени храни и питейна вода.
УПОТРЕБА  В ТЯЛОТО : Незаменим за тялото електролит.Играе важна роля за осмотичното налягане на клетката и по този начин влияе върху използването на водата и хранителните вещества от клетките.Участва в мускулните контракции, метаболизма на въглехидратите и протеините, в образуването на гликоген, в предаването на нервни сигнали в нервната система, спомага за нормалния сърдечен ритъм.
ДЕФИЦИТ : 
мускулна слабост, мускулни спазми, умора, слаба концентрация, нервни и храносмилателни смущения, артрит, загуба на апетит, сухота на кожата, алергии, ниско кръвно налягане, потене.
ТОКСИЧНОСТ :
Високото съдържание на натрий в храната има връзка с високото кръвно налягане, извличането на калций от костите.
СЯРА
Киселиннообразуваща.
ХРАНИТЕЛНИ  ИЗТОЧНИЦИ : къдраво зеле, ряпа, брюкселско зеле, зрял боб, зеле, карфиол, чесън, лук, малини, келп, броколи, маруля, пшеничен зародиш.
ТОКСИЧНИ  ИЗТОЧНИЦИ : химикали за трайно къдрене на косата, някои балсами.Тютюнът намалява абсорбирането на сяра.
УПОТРЕБА  В  ТЯЛОТО : 
Сярата стимулира отделянето на жлъчни сокове, защитава клетките от токсичното въздействие на тежките метали, дезинфектира кръвта, подпомага окисляващите реакции в тялото.Сярата забавя процесите на стареене, предпазва от радиация, необходима е за синтез на колаген, за косата, ноктите, хрущялите, кръвта, инсулина.
ДЕФИЦИТ :
чупливи нокти, екзема, дерматити.
ТОКСИЧНОСТ : увеличен риск за сърцето.
Основната част от информацията е от книгата " Чудото на детоксикацията " от д - р Робърт Морс.

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Пчелите и пчелното семейство / Bees and colony /

      За да добием ясна представа какви лечебни свойства има меда, какво е пчелно млечице и  как се получават други пчелни продукти ,  важно е според мен да имаме познания относно диференциацията на пчелите в пчелното семейство.
   Обикновената медоносна пчела / Apis mellifera / живее в многохилядни, високоорганизирани семейства.Между членовете на семейството е настъпила диференциация, като са се обособили различни по устройство индивиди, изпълняващи определена функция.
  Всеки кошер се обитава само от едно пчелно семейство, състоящо се от една пчела - майка, няколкостотин търтеи и няколко десетки хиляди пчели - работнички.Всяка пчела извършва точно определен вид работа, която е от полза за цялото семейство.
    Пчелата майка е два пъти по - голяма от пчелите - работнички.Нейната биологична функция е възпроизводството на поколението.Тя снася ежедневно по 1000 - 2000 яйца, живее 4 - 8 години, като с напредване на възрастта плодовитостта и постепенно намалява.
Биологичното предназначение на търтеите е да оплодят майката.Те не могат сами да се грижат за своята прехрана, а се хранят с прашец и мед, донесен от пчелите - работнички.Животът им продължава около 3 месеца.
   Пчелите - работнички са диференцирани в своите задължения според възрастта си - до тридневна възраст те поддържат чистота в кошера, след четвъртия ден хранят личинките и извършват ориентировъчни полети около кошера, от седмия ден започват да функционират горночелюстните им жлези, отделящи пчелно млечице, а към 12 - 18 - я ден секретират вече и восъчните им жлези т.е. те са в състояние да строят пити.По това време те изпълняват и охраняващата функция - приемат нектара и прашеца от пчелите - събирачки, преработват ги, поддържат топлина и вентилация около разплода т.е. осигуряват нормални условия за живот в кошера.Едва след 17 - 18 - я ден започват полети с цел събиране и донасяне на пчелни продукти.Пчелите живеят през активния сезон 45 дни, като непрекъснато се трудят, а презимуващите - 6 - 8 месеца при минимално приемане на храна и минимално изразходване на енергия.
   Координацията в дейността на отделните членове на семейството се регулира от феромоните - биологично активни вещества, секретиращи се от жлезите на насекомите и отдавани в обкръжаващата среда.Те влияят върху физиологичното състояние и поведение на индивиди от същия вид.Феромоните на пчелата - майка / т.нар. майчино вещество /, освен че привличат търтеите по време на брачния полет имат и регулиращо влияние върху пчелите работнички.Майчиното вещество се секретира от горночелюстните жлези на майката.То потиска развитието на яйчниците и по този начин се ограничава отглеждането на нови майки в кошера и се регулира роенето.
Броят на членовете на семейството се увеличава чрез снасяне на яйца, а броят на пчелните семейства - чрез роене.
    Майката - пчела снася 2 вида яйца : оплодени, от които се развиват пчелите - работнички и неоплодени, от които се излюпват търтеи.Процесът на снасяне на едни или други яйца се командва от феромоните, отделящи се от пчелите работнички, заобиколили като свита майката.За един сезон една добре развита майка снася около 200 000 яйца.Всеки 20 - 30 минути снасянето се спира и пчелата - майка приема от пчелите - кърмачки пчелно млечице.След окончателното преустановяване на яйцеснасянето пчелата - майка започва сама да се храни с мед и пчелен прашец.
   Процесът на развитие на яйцето до пчела - работничка трае 21 дни - първите 3 дни / ембрион /, 6 дни / личинка /, 12 / стадий на запечатано пило / - личинката преминава през стадий на какавида и се оформя като пчела.
Развитието на търтея продължава 24 дни - 3 дни / яйце /, 7 дни / личинка / и 14 дни / какавида /.Пчелата - майка се развива за 15 - 17 дни - 3 дни като яйце, 6 - 7 дни личинка и 7 дни какавида.В стадия на личинка тя получава 350 мг. обогатено специално за нея млечице и достига тегло 359 мг.Майката също се развива от оплодено яйце.
Пчелата - работничка приема само 3 дни млечице в живота си, като в последствие се храни с мед и прашец.Пчелата - майка приема млечице както в зародишното си развитие, така и през целия си живот.
    В кошера цари идеална чистота и подходяща температура - при разплод - 34 - 35 градуса и при липсата му - 13 - 18 градуса.
Животът на пчелното семейство продължава и през зимата , макар и с намалена активност.Пчелите се събират в средата на кошера, формирайки т. нар. зимно кълбо.Повърхностният слой на кълбото се състои от слабоактивни, неподвижни пчели, почти в състояние на анабиоза, плътно прилепнали една до друга.Колкото времето е по - студено, толкова този слой е по - дебел.Пчелите от външния слой образуват живата кора на кълбото.Във вътрешността температурата е 28 - 32 градуса, а към периферията - 8 градуса.Пчелите от външния слой се сменят с тези от вътрешния, за да могат да консумират мед от намиращите се в съседство пити.Пчелите могат да съществуват зиме само в пределите на кълбото.Всяка отронила се от него пчела умира.
     Охраната на пчелното семейство се осъществява от пчелите - работнички. При ужилване жилото се откъсва заедно с последното членче от тялото им.
   Попадналите вътре в кошера врагове / мишки , жаби и др. / биват убивани чрез ужилване.За да се предпазят от неприятните последствия от разлагането на трупа, пчелите го облепят с прополис и по този начин го балсамират.Така трупът остава в кошера без опасност за семейството.Пчелите измазват с прополис и пчелните килийки, където пчелата - майка ще разположи яйцата за бъдещото поколение.Това се извършва с цел дезинфекция - унищожаване на бактериите, вирусите и гъбичките, които биха могли да увредят и прекратят възпроизводството на поколението.
   Тялото на пчелата за разлика от всички насекоми в природата е с напълно стерилна повърхност.Антибиотичните вещества от повърхността на тялото и унищожават в 100 % микроорганизмите и не предизвикват резистентни форми.Пчелата разполага със 7 различни антибиотика, намиращи се по тялото и, меда, восъка пчелното млечице, прашеца, пчелната отрова и прополиса.Това е естествена, жизнена необходимост за защита.

сряда, 11 ноември 2015 г.

Кратки исторически данни за меда / Short historical data for honey /



     Започвам поредица публикации по желание на читател на блога за меда, прополиса, пчелния прашец и други пчелни продукти.Много неща са известни за този лечебен продукт - меда, днес и желан и много отричан от някои медицински авторитети в САЩ и Канада.И т.к. в нашето семейство баща ми е пчелар и всички използваме много мед реших да публикувам интересни неща, които знам и които имам като информация от различни източници.
    Най - старите известни данни за пчелите се отнасят към неолитната епоха.В пещерата Паука, край Валенсия / Испания / е открита скална рисунка отпреди 12 000 години, изобразяваща събиране на мед от пчели, гнездящи в скални пукнатини / подобно гнездене на пчели в тази област на Испания се среща и сега /.
   Рисунките по стените на пирамидите  и йероглифите под обелиските на стария Египет свидетелствуват, че там са отглеждани пчели.Пчелата е смятана за свещено животно.В папирусите на древноегипетския календар, отнасящ се към 3500 г.пр.н.е.са описани много от лечебните свойства на меда и восъка.
    Медът е бил любима храна на народите от древния Египет, Китай, Индия, на асиро - вавилонците, арабите, елините, римляните.Египтяните са прилагагали меда при болести на черния дроб и жлъчката, за лечение на рани и очни заболявания, като противоотрова при отравяне с растителни и животински отрови.В най - старите писмени паметници - глинените плочки на Месопотамия, се описва лечебното действие на меда.В песните на древна Елада се възпява божественият произход и чудотворното действие на меда.
    Наскоро бе установено,че и индианците 6000 г.пр.н.е. са се занимавали с пчеларство.Те са употребявали меда като храна и лекарство, а прополиса за лечение на рани.
   В Египет, Персия, Рим и Гърция восъкът, а вероятно и прополисът са използвани за балсамиране на трупове.
   В древността с лечебна цел са били употребявани телата на убити пчели  или пепелта, получена при изгарянето им.Чай от пчели или пчели, сварени в меден разтвор са били препоръчвани за вътрешно приемане при стомашно - чревни заболявания, бездетство, менструални смущения, за външно приложение при очни заболявания, зъбобол, косопад и др.
    Хипократ описва в своите трудове обеззаразяващите, отхрачващите и укрепващите свойства на меда.Според него медът действа благоприятно при стомашно - чревни и чернодробни заболявания и е в състояние да удължи живота.
   Аристотел за първи път описва много точно живота на пчелите и приписва лечебно свойство на меда, прополиса и пилото.Гален и Плиний Стари са описали подробно приложението на пчелната отрова като обеззаразяващо и оздравяващо раните средство.Според тях дълголетието се дължи на редовната употреба на мед.Пчелите са били основно средство за лечение на ревматизма.Почти няма заболяване, при което да не са били употребявани главно под форма на тинктури и инфузии.Наблюдавано е също,че пчеларите, изложени на чести ужилвания и поради редовна консумация на мед, обикновено не боледуват от ревматизъм.
    Според испанският фармацевт Феликс Палациус медикаментите, приготвени с мед се съхраняват по - добре, помагат за заздравяване на рани, действат общоукрепващо, имат слабителен и очистващ ефект.
  През 1864 г.  Проф.Лукомски описва лечение с пчели на ставни заболявания, невралгии и др.
  През 1927 г. са били изработени първите препарати от пчелна отрова.
В България развитието на пчеларството датира още от времето, когато прабългарите са населявали земите около Азовско море и реките Кама и Волга.В земите на днешна България климатичните условия са подходящи за развитие на пчеларството.Едни от основните разменни продукти в търговията на старите българи с Византия, Италия и Дубровник са били пчелният восък и медът.

Сурови топчета от овес и сусам / Raw pellets of oats and sesame /



       Овесът е много богато на силиций растение, много полезно и лесно усвоимо.Използвам само накиснати във вода зърна за около 6 часа.Смилам ги в машинка за мелене на месо няколко пъти и овкусявам по желание с лимонов сок, хималайска сол, зехтин или шарлан, кимион.
Използвах около 250 - 300 грама сухи зърна овес и 2 -3 с.л. смлян сусам / в кафемелачка /.От добре разбърканата смес с лъжица за сладолед, но по - голям размер / лъжица  за гарнитури / направих топчета.Поръсих с черен кимион и украсих с маслини при сервирането.
    Топчетата служат за гарнитура към ястия, пресни салати или заляти с някакъв сос могат да се сервират самостоятелно.
     Приятен апетит !








понеделник, 9 ноември 2015 г.

Тиквеник с ябълки и орехи / Pumpkin with apples and walnuts /




     В сезонът на тиквите и ябълките обикновено у дома правя тиквеник.Предлагам моят начин на приготвяне, който смятам , че е много добър.Всички, които опитват този тиквеник много го харесват и винаги се интересуват как е приготвен.Приготвям тиквеник винаги в съчетание с ябълки и орехи, като не задушавам или запържвам предварително продуктите.В плънката не добавям мазнина.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  И НАЧИН  НА  ПРИГОТВЯНЕ : 
кори за баница - 2 пакета по 500 гр., 1 тиква цигулка, 3 - 4 ябълки, 1 пак. канела, кафява захар, 11/2 ч.ч. смлени орехи, олио .
       Обелете и почистете тиквата.Измийте я и настържете на едрото ренде.Почистете и измийте ябълките, настържете също на едрото ренде.Смесете в купа ябълките, тиквата, канелата и орехите и добре разбъркайте.Захарта оставете в отделен съд.
  Вземете две кори и наръсете от плодовата смес равномерно.Отгоре леко наръсете със захар.Навийте на руло.Нарежете рулото на три парчета и подреждайте в тава, ненамазнена с олио.Когато запълните тавата с парчета тиквеник загрейте малко олио в отделен съд и залейте равномерно тиквеника.Използвайте лъжица за равномерното разпределение на мазнината.
    Печете в силна фурна - 180 - 200 градуса до зачервяне.
Тиквеникът става много вкусен, мазнината е добре разпределена, а плънката не е прекалено мазна.По желание може да се наръси отгоре с кафява или с пудра захар.
      Да ви е сладко !