КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 28 декември 2015 г.

Дребни сладки с тахан, фурми, орехи и сушени плодове / Sweets with tahini, dates, nuts and dried fruit /





   Тези традиционни сурови сладки могат да се приготвят няколко дни преди Бъдни вечер или за всеки празник, изискващ постни храни.През зимният сезон са характерни сушените плодове от различен вид.Затова реших да комбинирам сладките натурални фурми със сушени смокини и ошав - сушени ябълки, круши и череши.Получих прекрасни на вкус сладки.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
500 гр. натурални фурми - почистени от костилките
1 опаковка -  100 - 150 грама сушени смокини
300 грама ошав - сушени ябълки, круши и череши
100 грама кокосови стърготини
2 - 4 с.л. сусамов тахан
1 ч.ч. смлени орехи
Фурмите се почистват от костилките и заедно със смокините и ошава се смилат с машинка за месо до фина и гладка смес.Използвах готов ошав, защото плодовете са по - меки и удобни за смилане с електрическа машинка за месо.Добавих всички останали продукти и оформих хомогенно тесто.С влажни ръце, потопени във вода направих топчета колкото орех.Всяко топче украсих с цяла орехова ядка или стафида.
    Сладките след приготвянето трябва да се оставят на студено, за да стегнат и поемат ароматите.
        Весели коледни и новогодишни празници !  Бъдете здрави и много щастливи !














Хумос с български подправки и сушени пиперки / Humos with Bulgarian spices and dried peppers /




    На Бъдни вечер традиционно се сервират варива, а нахутът е чудесен в това отношение.Лесно усвоим е - суров или топлинно обработен.За този християнски празник - Бъдни вечер направих хумос в български вариант, с традиционни български подправки и сушени, червени пиперки.Получих чудесно предястие, леко и вкусно.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ХУМОСА :
500 гр. суров нахут
4 - 5 сушени, червени пиперки
2 - 3 с.л. сусамов тахан
сок от 1 лимон
1 каф. чашка зехтин
смес от различни чубрици - балканска, обикновена, дребна
1 - 2 щипки хималайска сол
1 - 3 - 5 склидки пасиран чесън
Нахутът се накисва за 12 часа в студена вода.Вари се на следващия ден в тенджера под налягане.Зърната се покриват с вода напълно.Не се добавя никаква сол.След като вентилът започне да изпуска пара се засичат 40 - 45 минути.След като е готов нахутът се пасира с част от водата, в която е варен.Добавят се останалите продукти и всичко отново се пасира много добре - използва се блендер.
   Хумосът се сервира след престой от около 2 часа, за да се овкуси добре и поеме от подправките.
      Приятен апетит !









Картофена салата с кисели краставички, праз и сушени пиперки / Potato salad with pickled cucumbers, leeks and dried peppers /




  Тази картофена салата може да се приготви през зимата по всяко време.Аз я приготвих за Бъдни вечер.Получи се чудесно съчетание от продукти - лесна и много вкусна, питателна салата.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА :
1 /2 кг. сварени, обелени и пасирани картофи
5 - 6 малки кисели краставички на ситни кубчета
3 - 4 сушени, червени пиперки - на тънки лентички
щипка хималайска сол
зехтин
1/2 парче праз лук - нарязан много фино на ситно
Картофите се сваряват с обелките до пълно омекване.Още горещи се обелват и пасират.Краставичките се нарязват на ситни кубчета, празът - на много ситно.Сушените пиперки се заливат с гореща вода, за около 1 час - трябва добре да омекнат.Изваждат се и се нарязват на тънки лентички.
Всички продукти се смесват в голяма купа.Салатата се овкусява със зехтин и хималайска сол, разбърква се до пълно хомогенизиране.
   Сервира се веднага след приготвянето.Приятен апетит !












Боб чорба със сушени червени пиперки / Bean soup with dried red peppers /



    Тази напълно постна боб чорба приготвих за Бъдни вечер използвайки и няколко сушени, червени пиперки.Не добавих никаква мазнина, само подправки и кореноплодни зеленчуци.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 купичка бял фасул - измит и почистен, накиснат във вода за 12 часа
3 - 4 сушени, червени пиперки - предварително накиснати за 1 час в гореща вода
замразени или пресни кореноплодни зеленчуци - моркови, корен магданоз, корен пащърнак, корен цалина - нарязани ситни кубчета 1 / 2  - 1 ч.ч.
1 глава кромид лук
микс от сушени чубрици
риган
гюзум / джоджен /
1/2 - 1 равна с.л. хималайска сол
Зрелият фасул се залива с вода, докато го покрие.Вари се на силен огън.След като кипне водата се изхвърля.Залива се с нова вода, добавят се зеленчуците - нарязани на ситни кубчета / кореноплодите и лука /.Фасулът и водата се поставят в съотношение 1 : 5 - 1 купичка фасул и 5 купички вода.Всичко се вари на тих огън в тенджера под налягане.Първоначално се засилва огъня, след като вентилът започне да изпуска пара огънят се намалява до най - слабо.Варим така 20 - 30 - 40 минути.Времето за варене зависи от това дали е пресен фасула.
След като всичко е добре сварено се добавят сушените пиперки / предварително нарязани на тънки лентички /, подправките и хималайската сол.Варим още 5 - 6 минути и сервираме.
          Приятен апетит !




Студена супа от домати с лук и кисели краставички / Cold tomato soup with onions with pickles /



  Тази студена доматена супа приготвих през почивните дни използвайки замразен доматен сок.Сокът от домати е много вкусен, когато се замрази във фризер.Той може да се използва цялогодишно в студени доматени супи.Тази супа приготвих в комбинация с кисели краставички и кромид лук.Сокът от домати задължително се размразява за около 12 часа на стайна температура.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  СУПАТА :
1 - 11/2 литра замразен доматен сок от фризер
1 глава ситно нарязан кромид лук
6 - 7 малки кисели краставички - на ситни кубчета
щипка хималайска сол
зехтин
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
Всички продукти се смесват и разбъркват в голяма купа.Студената супа се сервира веднага.
    Приятен  апетит !











вторник, 22 декември 2015 г.

Рождество Христово /CHRISTMAS/



    В човешката история има Един, чието влияние не намалява вече две хиляди години.В християнската Църква - основаното от Него общество, обичта към Него и днес обединява милиони хора от целия свят.Когато запитат кой е Той ? - Църквата и християните отговарят : Божий Син и Спасител.
Него предвъзвестиха пророците : 
В псалмите на Давид / 10 век пр.Хр./ четем за Него : " Ти Си най - прекрасния от синовете човешки " / Пс. 44 : 2 /.
Пророк Исая пише за Него : " Тъй казва Господ : Ето Аз полагам в основата на Сион камък изпитан, крайъгълен, драгоценен, здраво утвърден, който вярва в Него няма да се посрами "    / Исая 28 : 16 ; 8 - ми век пр.Хр. /
Същият пророк предвъзвестява начинът на Неговото раждане и силата на властта и влиянието Му  : " Ето девица ще роди Син и ще Му нарекат  името Емануил, което значи " Бог е с нас "   / Ис. 7 : 14 /.И още : " Защото Младенец ни се роди  - Син ни се даде ; властта е на раменете Му и ще Му дадат име : Чуден, Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира "        / Ис. 9 : 6 /.
Пророк Михей / 8 - ми век пр.Хр. / посочва мястото на Неговото раждане : " И ти Витлееме Ефратов..... от теб ще излезе оня,....Чиито произход е открай време, от вечни дни "                / Михей 5 : 2 /.
Пророк Малахия / 4 - ти век пр.Хр. / казва за Него : " Ще изгрее Слънцето на правдата  и изцеление ще има в лъчите Му "    / Малахия 4 : 2 /.
За раждането Му четем в евангелистите св. Матей и св.Лука :
" През ония дни излезе заповед от император Август - да се направи преброяване.Това преброяване беше първо, когато Кириний управляваше Сирия.И отиваха всички да се записват, всеки в своя град.Тръгна и Йосиф от Галилея, от града Назарет, за Иудея, за града Давидов, наречен Витлеем, понеже беше от дома и рода Давидов, за да се запише с Мария, сгодената за него жена, която очакваше дете.А когато бяха те там, дойде и време да роди ; и роди своя Син първенец, пови го и го положи в ясли, защото нямаше за тях място  в страноприемницата.Недалече в полето имаше пастири, които пазеха нощна стража при стадата си.И ето появи се пред тях Ангел Господен, обкръжен от сиянието на Божията слава ; и се изплашиха твърде много.И рече им Ангелът : не бойте се, ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци, защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ ; и ето ви белег : ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли.И внезапно се яви с Ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше : " Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение ".                             / Лука 2 : 1 - 14 /.
" А когато се роди Иисус във Витлеем Иудейски в дните на цар Ирод, ето мъдреци от Изток дойдоха......та Му се поклониха и като отвориха съкровищата си принесоха Му дарове : злато, ливан и смирна "    / Матей 2 : 1, 11 /.
Философите на древността предчувстваха Неговото идване : " Трябва да почакаме Оня, било то Бог или боговдъхновен човек, който да ни научи на нашите религиозни длъжности и както при Омир Атина казва на Диомид : " Да дигне мрака от очите ни "                                               / Сократ , 469 - 399 г.пр.Хр. /.
Християните от всички времена изповядваха силата Му на Син Божий : " Господ Иисус Христос да ни направи такива, какъвто е Той, по безпределната Си обич стана такъв , каквито сме ние "    / св.Ириней Лионски , 2 - ри век сл.Хр. /.
" Единствено чрез Иисуса Христа познаваме не само Бога , но и себе си " / Паскал / 
" Вярвам, че няма нищо по - красиво , по - дълбоко, по - симпатично, по - разумно, по - мъжествено, по - съвършено от Спасителя.С ревностна любов си казвам, че друг такъв няма , но не може да има."   / Достоевски /
Сам Христос казва за Себе Си : " Аз затова се родих, затова дойдох на света, за да свидетелствам за истината " / Йоан 14 : 6 /  и още : " Аз Съм истината, пътя и живота "       / Йоан 14 : 6 /.
     ЧЕСТИТО    РОЖДЕСТВО  ХРИСТОВО  И   ВЕСЕЛИ   ПРАЗНИЦИ !


Салата от листа на рутард и слънчогледови семки / Salad leaf rutard and sunflower seeds /



  Тази година е благодатна по отношение хубаво време и производство на прясна зеленина.Листата на манголда и рутарда все още можем да намерим в парници и градини - засяти на по - закътани от слана места.Тези листа с червена или с бяла жилка в средата могат да ни послужат дори и за Коледните празници - от тях се приготвят чудесни сарми и пълнени сушени пиперки в съчетание с различни зърнени храни - елда, просо, ориз, булгур, царевица.
Тази вкусна прясна салата направих в съчетание със слънчогледови белени семки.Получи се прекрасно съчетание на продукти и перфектен вкус.
Просто нарежете на ивички прясната , измита и почистена зеленина в купа.Добавете слънчогледови белени семки.Овкусете с лимонов сок, зехтин и хималайска сол - на вкус.
          Да ви е сладко !









  

понеделник, 21 декември 2015 г.

Картофени кюфтета с коприва / Meatballs with potato nettle /



   Разполагах с малко прясна, сурова коприва и реших да я вложа в направата на картофени кюфтета.Зеленината придаде чудесен вкус и аромат.Получиха се прекрасни кюфтета, които могат да се консумират така или да се запекат върху хартия за печене във фурната.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  КЮФТЕТАТА :
1 кг. сварени , обелени и пасирани картофи
1 глава ситно настърган кромид лук
1 - 2 шепи прясна коприва
сок от 2 лимона
хималайска сол
зехтин
смес от обикновена и диви чубрици / по желание /
Картофите се обелват и пасират още горещи до гладко и хомогенно пюре.Към тях се прибавят пасираната коприва заедно със сока от лимоните, хималайската сол, настърганият лук , подправките и зехтина.Всичко много добре се разбърква и от сместа се приготвят кюфтета.
Сервират се като гарнитура към салати, основни ястия.
          Да ви е сладко !








сряда, 16 декември 2015 г.

Картофени постни шницели с моркови и пащърнак / Potato vegetable cutlets with carrot and parsnip /






   Напоследък никак нямам време.Подготовката на коледните концерти в хоровете, в които пея ми ангажира почти напълно свободните часове след работа.Това е и причината, поради която не публикувам много информация и рецепти.Но да се надяваме в бъдеще времето да е в повече - и за почивка, и за ангажименти.
Тези шницели от картофи правя често, лесно и бързо се приготвят, вкусни са и са подходящо предложение за всеки пост през годината.Не се панират, нито запържват, просто се правят от пасирани картофи с различни добавки.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 
1 кг. сварени картофи с обелките, обелени и добре пасирани
1 голям корен пащърнак, настърган на ситно ренде
парче морков, настърган на ситно ренде
сок от 1 лимон
растителна мазнина по избор - зехтин, олио от гроздови семки, царевично олио, рапично олио или друго според предпочитанията
настъргана кора от 1 лимон / за украса /
хималайска сол на вкус
подправки според предпочитанията - смес от различни видове чубрици
Всички продукти много добре се размесват в купа.Късат се топки от тестото и се оформят шницели.Сервират се като гарнитура, наръсени с лимонова кора.Към тях могат да се предложат различни топли или студени сосове, салати, ядки.
           Приятен апетит !
















понеделник, 14 декември 2015 г.

Пюре от кестени с орехи и маслини / Chestnut puree with nut and olives /



      Това пюре от кестени направих през почивните дни използвайки съветите на Теди -   http://bakerymom2.blogspot.bg/2015/11/blog-post_18.html
Никога не бях приготвяла и опитвала кестени, но се престраших да опитам.Не е някакъв запомнящ се вкус, но не е лош, особено в съчетание с маслини и орехи.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ПЮРЕТО  : 
кестени - около 400 - 500 грама
орехи - смлени - 100 - 150 грама
щипка хималайска сол
сок от 1 лимон
вода - за получаване на необходимата плътност и гъстота
струйка зехтин
Кестените се сваряват за около 20 - 25 минути.Обелват се веднага като не се изваждат от водата.Белят се постепенно по 2 - 3 броя.Обелва се и външната кафява ципа на всеки кестен.Смилат се в пасатора и получената маса се поставя в голяма купа.Добавят се всички останали продукти и пюрето хубаво се разбърква.Сервира се според желанието, аз сервирах на топки.Отстрани гарнирах пюрето със салата от спанак и репички.Всяка топка пюре украсих с две цели ядки орехи и една маслина.
           Приятен  апетит !