КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 18 октомври 2016 г.

Пикантна разядка от кълнове на ръж / Spicy appetizer of germ of rye /



    Кълновете от ръж с успех можем да използваме за приготвяне на различни разядки и пастети.Те са особено полезни за диабетици и хора с различни алергии.Ръжта е също твърда както и житото, но при покълването зърната омекват и изменят състава си.Смлени и овкусени с подправки те са много вкусни и питателни.Освен това е важно,че не е добавена мая или друг набухвател както е при ръжените видове хляб.Ръжта съдържа много малко глутен, който при покълването се преобразува и е много по - полезна от високоглутенните сортове жито, от които се произвежда хляб.
   НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  РАЗЯДКАТА :
200 - 300 гр. сурови сухи зърна от ръж
подправки по избор - лют и сладък червен пипер, пушен червен пипер, бял риган, чубрица, сминдух, джоджен, сушени листа от моркови  или предпочитани от вас подправки
сок от 1 - 2 лимона
растителна мазнина - използвах шарлан
3 - 4 малки люти чушлета / не много люти /
щипка хималайска сол
   От ръжта направете кълнове като залеете зърната с вода докато ги покрие за 12 часа.Отлейте водата през цедка и оставете така на стайна температура докато зърната покълнат.Смелете кълновете с машинка за мелене на месо няколко пъти.Овкусете готовата смес с подправки, растителна мазнина и лимонов сок и разбъркайте.
  Преди да сервирате гарнирайте смляната ръж с нарязани на ситно люти чушлета.
Аз поднесох тази разядка със салата от домати, листа от радичио, зелен лук и червена пиперка.Овкусих салатата с лимонов сок, зехтин и щипка хималайска сол.
         Приятен апетит !










2 коментара:

  1. Ето тук сядам и не мърдам, докато не ми дадеш да си хапна малко от тази вкусна разядка. Ако може и парченце хляб и малко от салатка, още по-добре :) Много леко и цветно е при теб Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,
      храненето с кълнове е по - различно от традиционното.Тази разядка е много вкусна и тя служи като хляб - кълновете са от ръж.Но за да имаш ясен ориентир за вкуса и ще ти кажа,че той е подобен на този на ашурето.По точно ако пробваш какъв е вкусът на суровото, накиснато във вода жито - подобен вкус е, само ,че е ръж.Ръжта е по - вкусна според мен, особено когато е добре овкусена и в комбинация със салата.
      Поздрави !

      Изтриване