КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 26 януари 2016 г.

Платеки - старинно ястие от Добруджа / Plateki - antique dish of Dobrudzha /






  Зимата е сезонът, в който разполагаме с повече свободно време през почивните дни.Снегът е натрупал и навън е доста студено.Ако живеете на село или дори в града и разполагате с домашна печка на дърва направете си това старинно добруджанско ястие.Преди години, когато баба ми беше жива правеше много платеки  още през късната есен - по около 100 парчета, връзваше платеките в памучна кърпа или кърпа от американ и ги държеше на студено.През цялата зима  за закуска или вечеря, та дори и за обяд разполагахме с бързо ястие - платеки със сирене.Много, много са вкусни, особено когато се задушат и се консумират топли с малко краве масло отгоре.
 Сестра ми Мирослава и нейният съпруг Атанас ще ви покажат днес как се приготвят платеките.Макар, че снимките не са от най - добрите, обстановката е селска и ние днес не сме толкова големи майстори на тези тестени изделия , както навремето беше баба ми мисля, че си струва да се опитат.За да не се забравят тези традиционни и вкусни изделия от близкото ни минало.
    Платеките представляват наточени на ръка / с точилка / листи за баница, които се наръсват със сухо сирене и се сгъват като квадрат.Изпичат се на печка на дърва, но на умерен, не на силен огън, така,че леко да се изприщят.Тестото е постно, без мая, замесва се само от брашно, вода и сол.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  :
Количеството на брашното зависи от броят на платеките, които желаете да приготвите.
1 кг. хубаво брашно за разточване на тънки кори за баница
хладка вода
1 с.л. сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 пак. царевично нишесте / служи за замесване и за разточване на корите /
сухо сирене
  Брашното най - напред се пресява 2 - 3 пъти през сито.Целта е да поеме въздух и после по - лесно да се разточат корите.Прави се кладенче и се слага солта, олиото, 2 - 3 с.л. нишесте и оцетът.Нишестето и оцетът служат за по - лесно и по - бързо разточване на тънки кори, които не се късат.Добавя се постепенно вода докато замесим хубаво, гладко и еластично тесто.Правят се топки с големина на топка за тенис, поръсват се с брашно и се оставят покрити с памучна кърпа да починат на стайна температура за 20 - 30 минути.
От всяка топка, наръсена с малко нишесте се разточва тънка кора за баница.Наръсва се с натрошено сирене и се сгъва като плик като краищата се притискат.Най - напред след като се наръси сиренето листа се сгъва от вън навътре / двете срещуположни страни / до средата.Притиска се с пръсти.След това се сгъват навътре другите две срещуположни страни, така,че получаваме плик.Тези пликове печем направо отгоре на печката на дърва.На умерен до слаб огън, докато се изприщят.Така правим платеки / пликове / колкото желаем.Когато изстинат ги слагаме една върху друга в памучна кърпа, завързваме ги и прибираме на хладно.
Начин на приготвяне на платеките :
Когато решим да консумираме платеки вземаме определеният брой - 2 или 3.Поставяме тенджера с вода на котлона да заври с щипка сол и няколко капки олио.Вземаме 1 платека, начупваме я на 2 или 3 парчета и пускаме във водата.Трябва да се попари и да омекне.Това става за 1 - 2 минути максимум.Изваждаме платеката с решетъчна лъжица.Редим платеките в тавичка.Ръсим отгоре с натрошено сирене, по желание слагаме и бучки краве масло.Така можем да подредим платеките на един или на 2 реда.Заливаме ги с малко от водата, в която сме ги попарвали.Завиваме с хартия и кърпа , за да се задушат.Когато престоят 10 - 15 минути са добре задушени, леко топли и перфектни за консумация.
          Приятен апетит !


















четвъртък, 21 януари 2016 г.

Зелена салата с орехи, маслини, кисели краставички и зелен лук / Green salad with walnuts, olives, pickles and green onions /





   Преди да натрупа снегът в парника ни на село бяха израстнали свежи и вкусни салатки и зелен лук.Решихме да си наберем, за да не измръзнат вследствие ниските температури.И ето каква зимна салата спретнах с кисели краставички, маслини и орехи.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : 
1 зелена, крехка салатка
2 - 3 кисели краставички
1 връзка зелен лук
1/2 връзка магданоз
сок от 1 лимон
зехтин
6 - 10 маслини стафидаки
Измийте и нарежете зелената салатка на тънки ивички.Добавете нарязаният на ситно зелен лук, магданоз и нарязаните на кубчета кисели краставички.Смесете всички продукти за салатата в голяма купа, овкусете и разбъркайте.
    Да ви е сладко !













неделя, 17 януари 2016 г.

Суров крем " какао " с рожково брашно, райски ябълки и банани



    Този суров крем има вкус на какаов, но е много по - вкусен от класическите топлинно - обработени кремове.Имах 3 райски ябълки и реших да ги комбинирам с банан и рожково брашно и се получи това много вкусно сурово изкушение.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  КРЕМА :
2 банана
3 райски ябълки
5 - 6 с.л. рожково брашно
около 150 мл. вода или плодов сок от портокал, мандарина
няколко цели орехови ядки за украса
Срежете райските ябълки / трябва да са добре омекнали / и изгребете месото с малка лъжичка.Обелете бананите.Смелете двата плода в пасатора заедно с водата, добавете и рожковото брашно.Разбъркайте всичко отново с лъжица или пасирайте.Поднесете готовия крем в купички, украсен с цели орехови ядки.
          Приятен  апетит !










четвъртък, 14 януари 2016 г.

Хумос с моркови / Humos with carrots /



   Рецептата за този прекрасен хумос прочетох в един от броевете на вестник Кауфланд.Веднага реших да го приготвя и не останах разочарована.Получи се много вкусен хумос, богат на продукти и с чудесен външен вид.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ХУМОСА :
1 кг. моркови , сварени на пара
400 гр. варен нахут / или от консерва /
150 гр. смлени орехи
сок от 1 лимон
3 - 4 с.л. зехтин
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 връзка копър
2 склидки пасиран чесън
зехтин и копър за заливка и украса / по желание /
щипка - две хималайска сол
Аз понамалих малко количеството на морковите, използвах 800 гр.Нахутът варих в бързоварка, но предварително го накиснах за 12 часа.Варенето продължава около 40 минути.Всички продукти за хумоса се пасират до хомогенност в пасатор или блендер с част от водата , използвана за варене на нахута.Трябва да получим хомогено, гъсто пюре.При нужда може да се използва и сух копър.
    Приятен  апетит !







Кисело зеле със зеленчуци / Sauerkraut with vegetables /



   Вдъхновена от Илианка - http://ilrai.blogspot.bg/2015/11/blog-post_29.html
приготвих кисело зеле с картофи, но дообогатих  и поизмених рецептата.Добавих замразени зеленчуци от фризер към картофите и киселото зеле.Получи се прекрасно ястие и на вид, и на вкус.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ :
1/2 кисела зелка
1/2 кг. картофи
червени пиперки - 1/2 ч.ч.- ивички
корени от целина - 1 ч.ч. / едри парчета /
1 малък морков - малки кубчета
растителна мазнина
сок от кисело зеле / зелева чорба /
вода
червен пипер
чубрица
Нарежете киселото зеле на ивички, картофите - обелени и нарязани на едри парчета.Всички продукти поставете в тавичка, добавете чубрица, червен пипер, зелевата чорба и вода.Течността / вода и зелева чорба  / може да бъде в различни съотношения в зависимост от солеността.Всички продукти трябва добре да се залеят с течност.Печете така на 18 градуса.Когато течността се поизпари добавете мазнината и хубаво разбъркайте.Оставете ястието във фурната докато течността напълно се изпари и остане на мазнина.
     Приятен  апетит !












Суров крем от райски ябълки, лешници и сок от портокали / Crude cream persimmon, hazelnuts and orange juice /



   Този суров крем приготвих от райски ябълки, смлени лешници и сок от портокали.Получих прекрасен на вкус крем, лек, с чудесна консистенция.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  КРЕМА : 
200 грама лешници
2 райски ябълки
2 портокала - сока
Накиснете ядките от лешниците за 6 часа във вода.Водата трябва напълно да ги покрива.Смелете ядките в пасатор и оставете на стайна температура заляти с водата от накисването.Така могат да престоят 12 - 36 часа.Отделете с малка лъжичка месото на 2 райски ябълки, добавете сока от 2 портокала.Поставете всички продукти в пасатора и смелете до гладък крем.Сервирайте с цели ядки от орехи.Да ви е сладко !















понеделник, 11 януари 2016 г.

Гръцки постни лозови сармички / Greek meatless stuffed vine /




    Рецептата за тези лесни и много вкусни сармички с лозови листа прочетох в една стара готварска книга, останала още от баба ми.Рецептата е перфектна като вкус, малко по - различна като продукти, но може да се опита дори не само през зимата, но и през пролетта .
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 буркан лозови листа
сок от 2 лимона
1 голяма или 2 по - малки връзки зелен лук
5 - 6 глави кромид лук
1 с.л. равна хималайска сол
1 - 1 1/2 ч.ч. ориз
1 връзка магданоз
1 връзка копър
1 - 2 с.л. сух джоджен или няколко стръка пресен
растителна мазнина

   Аз използвах домашни лозови листа, които не са топлинно обработвани, затова предварително ги попарих за 6 - 10 минути във вряща вода.
Нарежете зеленият лук, магданоза и копъра на ситно в купа.Обелете кромид лука и попарете главите докато леко омекнат.Нарежете на ситно и добавете към копъра и магданоза.Всички видове лук и зеленина задушете леко в мазнина и малко вода.Добавете и ориза, солта и 2 - 3 каф.чашки гореща вода.Задушавайте така докато оризът леко набъбне.Свалете от огъня.
В 1 или 2 лозови листа започнете да свивате малки сармички, като ги подреждате в тенджера.Накрая след като завършите процеса на приготвяне на сармичките върху тях сложете чиния и залейте с вода докато ги покрие.Варете на тих огън около 1 1/2 - 2 часа.Накрая след като са почти готови добавете сокът от лимоните.
    Да ви е сладко !

















петък, 8 януари 2016 г.

Пюре от боб черно око / Puree beans black eye /




    От  всички бобови култури можем да получим чудесни пюрета, когато ги сварим и пюрираме.През зимния сезон тези пюрета внасят разнообразие и обогатяват менюто, приготвят се лесно и сравнително бързо.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  :
250 - 300 гр. боб черно око
сок от 1 лимон
зехтин
1 ч.л. равна хималайска сол
риган
Боб черно око се отличава с това,че има характерна окраска на зърната, която му придава вид на очи.Той се накисва във вода за 12 часа, след което се вари в съотношение с вода 1 : 3.След като е готов се пюрира в блендера заедно със солта, сока от лимона и зехтин на вкус.Трябва да получим фино , гъсто пюре.При необходимост пюрето се доовкусява и подправя с различни подправки.Аз добавих риган.
          Служи като добавка към сезонна салата, гарнитура, предястие.Да ви е сладко !