КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 18 април 2016 г.

Съмнителна / бяла / козя брада - една лека салатка с тази билка / Questionable / white / salsify - a light salad with this herb

 


   Бялата козя брада  / Tragopogon dubius Scop./ е двугодишно тревисто растение с горчив млечен сок от сем. Сложноцветни.Стъблото изправено, просто или слабо разклонено, голо или рядко паяжинновлакнесто, 20 - 100 см. високо.Листата линейноланцетни, приседнали, в основата разширени, полуобхващащи стъблото.Цветовете светложълти, събрани в съцветие кошничка.Дръжката на съцветието под кошничката силно надебелена.Плодът плодосемка със силно развита хвърчилка.Цъфти от май до август.
  Среща се по сухи тревисти и каменисти места, в храсталаци и градини до 1000 м.н.в.
Корените съдържат скорбяла, инулин и белтъчини ; надземната част - белтъчини, мазнини, целулоза ; семената - мазнини ; млечният сок - каучук ;
  За храна се използват корените, младите стъбла и листата.Корените се вадят през есента.Преди употреба се обелват и се изваряват в солена вода.Листата и обелените стъбла се оставят 20 минути да изтече млечният сок и се попарват за 1 - 2 минути в подсолена вода.От тях се приготвят салати, супи и други ястия.Същото приложение има и полската козя брада /  Tragopogon pratensis L. /, чието стъбло под кошничката не е надебелено.
  Растението е плевел, медоносно и фуражно.
    Минавайки покрай една полянка видях това тревисто растение, но нямах възможност да го заснема .Веднага прибирайки се направих с него една вкусна салатка.Заснех растението, но вече откъснато и със затворена жълта кошничка.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА :
живовляк - няколко листа
листа глухарче - 1 шепа
2 домата
1 краставица
1 стрък бяла козя брада
1/2 връзка магданоз
зехтин, хималайска сол и балсамов оцет - на вкус
   Всички продукти за салатата се почистват, измиват и нарязват.Салатата се овкусява с дресинга и се сервира.
       Приятен апетит !






Съмнителна / бяла / козя брада със затворена жълта кошничка
















Запечени картофи, гарнирани с крем от авокадо / Baked potatoes topped with avocado /



    Пресните картофи са един чудесен избор за вкусна зеленчукова гарнитура.Избрах крем от авокадо за да ги гарнирам с него.Подберете хубаво, узряло авокадо, което трябва да не е твърдо, а леко меко на пипане.Моето авокадо не беше узряло и затова кремът не се получи с хубава текстура.Твърдото авокадо трябва да престои няколко дни на стайна температура, за да омекне добре.
   Винаги, когато приготвям пресни картофи ги използвам с обелката, само добре ги измивам.Върху всяка картофа направих тънки разрези с нож, не до края, така,че да се получи ветрило.Запекох картохите леко подсолени с щипка морска сол и заляти с вода и зехтин / около 150 мл. /
Готовите картофи гарнирах със смляно в пасатор авокадо, сок от 1 лимон, 2 склидки чесън  и 1 - 2 с.л. зехтин.
Получих прекрасно и много вкусно ястие, което спокойно може да послужи и като гарнитура.
          Приятен апетит !






Плодов крем с кокосова сметана / Fruit cream with coconut cream /



       За първи път реших да закупя кокосова сметана.Направих плодов крем с банан, круша и семена от чия.Вкусен крем се получи, кокосовата сметана се оказа едно прекрасно допълнение.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  КРЕМА :
1 опаковка кокосова сметана / 400 мл. /
6 банана
1 голяма круша
15 гр. семена от чия
пресни ягоди за украса
   Семената от чия се заливат с около 100 - 150 мл. вода и се оставят 12 часа, докато набъбнат и образуват желе.Крушата се измива, почиства и смила с пасатор.Към плодовото пюре се добавя чията и се разбърква.
Бананите се смилат в блендер заедно с кокосовата сметана.Кремът се приготвя на 2 пласта.В големи чаши или купички се насипва най - напред плодовото пюре с чия, а върху него бананите с кокосовата сметана.
    Готовите порции плодов крем се украсяват с пресни ягоди.От тази доза излизат около 4 - 6 големи чаши с крем.Плодовете в зависимост от тяхната големина увеличават или намаляват дозата получен крем.
                Приятен апетит !















четвъртък, 14 април 2016 г.

Салата с червено цвекло, листа глухарче, живовляк, орехи, маслини и стафиди / Salad with beetroot, dandelion leaves, plantain, walnuts, olives and raisins /

 


     Тази салатка направих набързо при една вечеря.Днес я предлагам и на вас.Простичка и лесна е, същевременно много вкусна и подходяща за сезона.Колечеството на всички продукти е според броя на порциите.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
червено цвекло
орехи
стафиди
листа от глухарче
листа живовляк
маслини за украса
Дресинг : зехтин, лимонов сок или балсамов оцет, щипка хималайска сол ;

   Червеното цвекло се измива, обелва и настъргва на едрото ренде.Поставя се в средата на салатиера.Зеленината се почиства, измива и нарязва на тънки лентички.Около цвеклото се насипва кръг от зеленина.Салатата се украсява с маслините, орехите и стафидите.
    Преди поднасяне продуктите за дресинга се разбиват и салатата се залива и разбърква.Поднася се веднага след приготвянето.
          Приятен апетит !










понеделник, 11 април 2016 г.

Две салати с пресен живовляк / Two salads with fresh plantain /





  Една от най - уважаваните билки през пролетния сезон от мен е живовляка - теснолистен и широколистен.Той помага при много проблеми - силна кашлица, болки в стомаха, болки във венците, ухапвания и ужилвания от насекоми, среща се навсякъде и може да се намери от всеки.Сок от пресен живовляк може да помогне дори и при ракови заболявания - рак на стомаха и рак на кожата.
   Днешните салати съдържат идентични продукти.Има много малка разлика - втората салата съдържа левурда и кълнове от елда.Затова ще дам продуктите без да посочвам количества.Всичко зависи от предпочитанията на всеки и броят на порциите.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

САЛАТА 1
зелена салатка
спанак
живовляк
магданоз
пресни домати

САЛАТА 2
зелена салатка
спанак
живовляк
магданоз
чери домати
кълнове от елда
левурда / див чесън, мечи лук /

За овкусяване и украса : маслини, зехтин, лимонов сок, щипка хималайска сол ;
  Всички зелени растения се почистват, измиват и нарязват на лентички.Добавят се и останалите продукти и салатите се овкусяват с дресинга.
          Приятен апетит !
















Съхранение на левурдата за прясна консумация / Ramsons storage for fresh consumption /



    Пролетта е сезон, в който много диви растения се появяват за кратък период и трябва да използваме това време, за да се заредим с нови сили и да преодолеем пролетната умора.Винаги съхранявам смляна левурда / див чесън, мечи лук / за по - дълъг период от време в хладилника.Това растение може да се използва в прясно състояние само през пролетта.И тогава и лечебното му действие е най - силно.Един от начините за съхранение е левурдата да се нареже и да се залее с растителна мазнина в стъклен буркан.Друг начин е листата да се нарежат, смелят и хубаво да се пюрират заедно с лимонов сок и зехтин.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
3 пакета левурда / див чесън, мечи лук / по 160 гр. / общо 480 гр. пресни листа
около 1 литър зехтин
сок от 2 лимона
Листата на левурдата се измиват и нарязват.Поставят се в блендера всички продукти и хубаво се смилат и разбъркват.Сместа се насипва в стъклени буркани и съхранява в хладилник.Трайност до 1 месец.






петък, 8 април 2016 г.

Моята трудна и тежка борба с пародонтозата / My difficult and heavy combat periodontal disease /

Златна  пръчица - растение във фаза на цъфтеж

Алое  вера
     
    Може би някой ще се учуди как така в блог за кулинарни рецепти се публикува и информация, свързана със заболяванията.Това е така, защото от начина на хранене и начин на живот зависи и какви заболявания ще се развият в даден организъм.Състоянието на зъбите и на венците е проблем за много хора, а голяма част от тях нямат и средства за скъпо лечение.Голяма част от хората търсят начин за борба с пародонтозата и не получават осезаеми резултати в следствие на приложеното лечение.
При мен също имаше доста проблеми с венците.Пародонтозата обаче се усложни вследствие проблемите  със стомаха.И беше приложено накрая лечение от лекар - пародонтолог.В следствие направените процедури с високочестотен и енергийно - възстановяващ лазер ефектът беше много слаб и то главно не на кътниците, а само на предните зъби.Крайна мярка беше прочистване на корените на всеки зъб, което обаче лечение напълно отказах.
Винаги съм смятала,че народните средства за лечение могат да дадат перфектните резултати.Тук обаче имаше сериозен проблем и приложеното лечение с природни средства даде много слаб ефект.Не се отказах, въпреки ,че последната мярка - прочистване на корените беше и за мен едно от непълните решения в борбата с пародонтозата.
Реших да извадя всички книги, които имам за природолечение и да препиша всички рецепти , които се отнасят за лечение на венци и пародонтоза.И да действам без никакво отлагане.
Лекарят - пародонтолог беше направил вече едно скъпо изследване за изолиране на бактериите, предизвикващи пародонтозата.При мен се оказаха следните бактерии :
- Actinobacillus actinomycetemcomitans / - /
- Porphyromonas gingivalis / ++ /
- Tannerella forsythensis / + / 
- Prevotella intermedia / + /
    Обяснено ми беше от лекаря,че тези бактерии са загнездени дълбоко в тъканите и решение на проблема няма т.е. болестта рецидивира.Трябват постоянни грижи и лечение с антибиотик и химиотерапевтик.Е, аз не обичам да приемам антибиотици.Имам опит с бактериите и знам,че антибиотика не ги убива.Макар,че така пише в медицинските учебници - антибиотика или убива бактериите или спира размножаването им.
Съставих си план - програма от всички рецепти, които намерих и за един месец самолечение с природни средства получих перфектни резултати - спиране на болките във венците, стягане на венечните джобове, спиране на болките в някои зъби, намалено образуване на зъбен камък.
Ето и това, което при мен даде резултат :
Всекидневно се прави следното :
1.Зъбите се измиват след всяко хранене при почистен зъбен камък.
Сутрин  и вечер се прави жабурене със зехтин 1 с.л. 10 - 20 минути и повече ;
2.Всяка сутрин  и вечер масаж на венците със сол / може и морска / или суров, обелен картоф ;
3.След всяко хранене задължително се прави жабурене с вода 500 мл., 15 - 20 капки йод, 3 с.л. морска сол.Сместа се прави като водата се слага да заври, добавя се морската сол, която се стопява.Сместа се охлажда и се добавя йодът.Всичко това се поставя в тъмно стъкло и се съхранява на тъмно.Преди всяко жабурене със сместа се добавя и щипка сода за хляб.
4.Използвам домашно направена паста за зъби от 1 с.л. кокосово масло, 1 с.л. морска сол / счукана, 1 ч.л. сода за хляб, 1 голямо листо алое.Листото от алоето се измива и се отрязва по дължина.Вътрешността на листото съдържа желеобразна маса.Тя се изгребва с лъжичка и всички съставки за пастата хубаво се разбъркват.
5.Всеки ден се правят жабурения вечер със следните  отвари  от билки : по 1 с.л. лайка, градински чай, черен оман, смрадлика, живовляк, чубрица и златна пръчица.Може да се сварят всички билки или да се направи отвара от всяка билка поотделно.Тази отвара се съхранява в хладилник и се използва само за жабурения.
С пресни листа от златна пръчица и живовляк могат да се правят и масажи на венците всяка вечер.Златната пръчица спира клатенето на зъбите и помага за стягане на венеца.
6. Приготвих домашен крем за венци, който съдържа следното : 1 топче прополис, колкото орех, 1 каф.ч. зехтин, 10 - 20 капки карамфилово масло, восък - парче, по - голямо от орех.Всички тези съставки се стопяват на водна баня и венците се намазват отвътре и отвън преди лягане.
7.За жабурене могат да се използват и отвари от кори на дъб, дюля и дрян.
Много добър ефект преди години получи моята майка за пародонтозата с използване на ампули за инжекционно приложение Алое вера / специални ампули за венци /.Тези ампули могат да се закупят от Одеса.В България могат да се намерят само ампули за перорално приложение т.е. през устата , които нямат същия ефект.Днес много дентални специалисти казват,че лечението с алое е отречено като неефективно.За майка ми се оказа ефективно и не на последно място много евтино.Затова и тези ампули алое не се внасят.Много евтини са.
8.Жабурения с домашен ябълков оцет за спиране натрупването на зъбен камък .
9.Жабурения с калиев перманганат / приготвя се бледорозов разтвор от калиев перманганат и вода / ; жабурения със сребърна вода ; жабурения със стипца , разтворена във вода ; жабурения с луга  - разтвор за венци ; жабурения с ракия / разтвор на ракия с корени от черен оман или ликьор от зелени орехчета / ;
10.Намазване на венците с разтвор от медицински спирт и прополис ;
ВАЖНО  ЗА  ВЕНЦИТЕ И  ЗЪБИТЕ Е :
1. Да няма натрупване на зъбен камък ;
2.Да се почистват междузъбните пространства след всяко хранене с конци или интердентални четки ;
3.Да се спазва идеална хигиена на зъбите и венците ;
4.Жабуренията с всяка отвара или смес да се правят дълго време - 20 и повече минути ;
След всички тези мерки и лечение с природни средства получих завидни резултати само за няколко месеца и продължавам да прилагам всичко описано много упорито.Резултат има, макар и по - бавен, но траен.
Ако венците ви кървят и болят много силно трябва да се спре употребата на води за уста и да се направят жабурения с билки или само със смрадлика.Водите за устна хигиена обикновено предизвикват още по - силни болки при силно разраняване на венците при почистването на зъбния камък.
Описаното лечение с природни средства може да се приложи от всеки, безвредно е и дава добри резултати.Не на последно място - резултата е траен, а лечението сравнително евтино.

сряда, 6 април 2016 г.

Картофена тарта с див чесън и бадеми / Potato tartrate with wild garlic and almonds /






   Тази картофена тарта се приготвя много бързо и лесно и може да послужи дори като интересна салата при празнични поводи през пости.Много обичам през пролетта да използвам левурдата / мечият лук, дивият чесън / в различни рецепти т.к. това растение има много силни прочистващи свойства и извежда и тежки метали от организма.Левурдата в диво състояние е с много по - силен аромат и вкус.За щастие това растение започна да се предлага и в големите търговски вериги и дано не намалеят находищата му.Имам и засята левурда в градината, но ароматът на чесън е много по - слаб.Комбинирах левурдата с бадеми и картофи и се получи прекрасна на вкус и вид тарта.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 - 1.200 кг. варени и пасирани с преса картофи / за форма с размери 24 см. /
1 - 2 вр. ситно нарязана на ивички левурда
100 гр. бадеми, накиснати за 4 часа във вода и смлени в пасатор
водата от накисването на бадемите
сок от 2 лимона
зехтин и хималайска сол - на вкус
    Всички съставки за тартата се смесват в голяма купа и хубаво се разбъркват.Сместа се поставя във форма за торта / моята е с диаметър 24 см. /.Заравнява се хубаво повърхността с лопатка.Отгоре също се поставят ивички от левурдата.
     Да ви е сладко !