КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 27 юни 2016 г.

Пастет от орехи,чесън, копър и краставична трева / Paste walnuts, garlic, dill and cucumber grass /



    Всяка година засявам краставична трева в едно сандъче на терасата.Тази подправка и билка е традиционно употребявана в Гърция.Листата имат аромат на краставица, цветчетата са много красиви, сини, дребни, чудесни за украса на ястия.Растението е едногодишно и затова е необходимо всяка година да се засява, но се продават семена.
Краставичната трева с успех може да се засее както в градината, така и в саксия.Но винаги трябва да се полива обилно, както краставиците.Пресуши ли се растението листата веднага увяхват, но полее ли се - съвземат се и са много красиви и вкусни.
   С участието на именно тези мъхести листа от краставична трева направих този вкусен пастет.Той може да се направи и като сос, добавете повече вода при приготвянето.Моите растения все още нямат образуван цвят, затова не направих и снимки на цялостното растение.
     НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  ПАСТЕТА :
2 ч.ч. орехи, накиснати във вода за 6 часа
4 глави все още пресен чесън
1 връзка пресен копър
1 купичка пресни листа от краставична трева
лимонов сок от 2 лимона
1/2 ч.ч. зехтин / по желание , аз не сложих /
хималайска сол - на вкус
Всички продукти за пастета се нарязват и смилат в пасатора.Аз добавям и водата от накисването на орехите, защото съдържа йод.Украсих готовият пастет с половинки чери домати.
           Приятен апетит !

Краставична трева - листа











Ориз с киноа, зеленчуци и сусам / Rice with quinoa, vegetables and sesame /



    Често правя различни комбинации когато приготвям зърнени култури у дома.Обикновено смесвам ориз с малки количества киноа, булгур, елда или просо.И в последствие се получава едно много вкусно, богато и питателно ястие.В този случай комбинирах ориза с киноа и сусам, добавих и зеленчуци и се получи чудесна гарнитура, която без съмнение може да е и основно ястие.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
11/2 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. киноа
броколи - пресни около 1/2 кг., непочистени
бейби моркови - замразени - 1 ч.ч.
чери домати - 15 - 16 броя в зависимост от големината
1 стрък пресен чесън
1 стрък пресен лук
1/2 вр. копър
сок от 1 - 2 лимона
5 - 6 с.л. с връх сусам
зехтин и хималайска сол - на вкус
     Най - напред измийте ориза и киноата поотделно и ги оставете да се отцедят.Подгответе зеленчуците - нарежете лука, чесъна и копъра на ситно, чери доматките - на половинки, броколито разделете на розички.
В голямо количество кипяща подсолена вода добавете ориза и киноата, намалете огъня и варете около 20 минути или до готовност.Ако има останала течност след сваряването отцедете и запазете.
В отделен съд с дебело дъно задушете лука и чесъна в мазнина и малко вода, добавете замразените бейби моркови и накрая броколите.Овкусете със сол ако е необходимо.Добавяйте от запазената оризова вода докато зеленчуците се задушат.Те трябва да променят цвета си, но да останат сурови в средната си част, леко хрупкави.
    В голяма тава разбъркайте ориза, задушените зеленчуци, сусама, копъра и чери доматите.Добавете също лимоновия сок, малко зехтин ако е необходимо и разбъркайте.
                   Приятен апетит !

















Тропически плодов сладолед / Tropical fruit ice cream /



     Тази рецепта за плодов сладолед беше записана в книжката, която придружава машинката за приготвяне на плодов сладолед.Вече съм ви показала машинката в отделна публикация, а сега ще ви покажа и някои рецепти от книжката.
       Този сладолед е с чудесен тропически вкус - от 1 манго, 1 ананас, 6 банана и 1 кокосов орех направих количество сладолед за около 6 порции.Допуснах лека грешка, нарязах кокоса на по - едри парчета след почистването.А според мен кокосът трябва или да се смели в пасатор на ситно или да се настърже на ситното ренде.Иначе машинката се затруднява да смели замразения, едро нарязан кокосов орех.
Плодовете, от които се приготвя сладоледа трябва предварително да се почистят, обелят, нарежат и замразят.Кокосът съдържа в сърцевината си кокосово мляко, което предварително и внимателно се отцежда.От ананаса се отделя твърдата сърцевина.
Преди да направим плодов сладолед задължително изваждаме плодовете от фризера и изчакваме леко да се размразят.Аз извадих всички плодове едновременно.Но ако се използват ягоди например те се размразяват по - бавно от бананите.Работата по приготвяне на плодовия сладолед с машинката е лесна - последователно се поставят различните плодове като се редуват с бананите.Накрая трябва към сладоледа да се добави кокосовият орех - настърган или смлян.Разбърква се и веднага се сервира.При сервирането отгоре може да се гарнира с нарязани на едро орехи и настърган пресен кокос.
При липса на подобна машинка за сладолед използвайте блендер по гореописания начин.
           Приятен  апетит !
















Лесна и бърза плодова салата с ананас / Easy and fast fruit salad with pineapple /





     Лятото е много подходящ сезон за приготвяне на плодови салати - леки, засищащи, разхлаждащи и вкусни.За приготвянето на тази салата използвах ананас, в който поднесох салатата.Понякога намирам много хубави ананаси.Преди години една позната ми разказа какво голямо приключение е да береш ананаси в Куба.Ананасите се засяват като големи плантации и в родината им се берат когато узреят.Толкова са вкусни напълно узрелите ананаси, ми каза тя.Но за европееца тяхното бране е много трудно, поради климатичните условия в Куба, страшна жега.
   Вече няколко пъти ми се случва да намеря и аз ананаси с много добро качество и не пропускам да направя с тяхното участие плодови специалитети.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА САЛАТАТА :
1 средно голям ананас
кайсии - 10 - 12
банани - 2 - 3
кокосови стърготини и орехи - за украса
Най - напред измийте добре ананаса.Внимателно с остър нож срежете плода  по дължината на 2 равни части .Започнете да издълбавате плода с лъжичка като оформите ладийки.Но внимавайте ! Ананасът има твърда сърцевина, която трябва да се отстрани с остър нож.След като ладийките са готови ги обълнете в чиния така,че ако има сок да се отцеди.
  Обелете и нарежете кайсиите и бананите на парчета, смесете с ананаса и разбъркайте.Охладете тази смес в хладилник за няколко часа, ладийките от ананас също охладете.
    Преди да сервирате салатата напълнете ладийките с плод, поръсете с едро нарязани орехи и с кокосови стърготини и да Ви е сладко !










    

петък, 24 юни 2016 г.

Салата с прясна зеленина и червен салатен боб / Salad with fresh greenery and red bean salad /



    С последната останала в хладилника зеленина направих вкусна салата.Комбинирах с готова консерва червен салатен боб и кромид лук.Получих вкусна и интересна салата, която спокойно може да послужи и като гарнитура, даже  основно ястие - лека, приятна и несравнимо вкусна.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 консерва червен салатен боб - 420 гр. / нетно тегло 255 гр. /
1/2 глава червена саланова салата
1 малка главичка лук
листа живовляк
листа цикория
листа глухарче
магданоз и копър
тученица стръкове
маслини за украса
ДРЕСИНГ ЗА  ЗЕЛЕНАТА САЛАТА :
зехтин, балсамов оцет и щипка хималайска сол
  Най - напред нарежете лука на ситно и го довавете към отцедения червен салатен боб.Овкусете сместа със зехтин и балсамов оцет на вкус.
   Измийте, почистете и нарежете зеленината на тънки ивички.Овкусете с дресинга и разбъркайте.
   Сервирайте двете смеси в салатиера.Украсете с маслини / по желание /.
            Приятен апетит !











Вид салатна цикория





четвъртък, 23 юни 2016 г.

Две смесени салати с полски кострец / Two mixed salads Polish sow thistle /









      Днешното ми предложение е за две интересни салати с полски кострец.Използвах костреца този път в прясно състояние, без никакво накисване във вода.
САЛАТА  1 :
1/2 салата лоло росо
1 голям стрък зелен лук
градинска цикория  листа
градински кострец  листа
живовляк листа
тученица  стръкове
копър  стръкове
чери домати
глухарче листа
маслини
   От всички растения се берат листа в количество според броя на порциите и според предпочитанията.Зеленината се нарязва на тънки ивички и се поставя в купа.Добавят се чери доматките и маслините и се разбърква.
  Приготвя се дресинг от зехтин, щипка хималайска сол и балсамов оцет.Преди сервиране салатата се залива с дресинга и се разбърква отново.
        Приятен апетит !


Вид градинска цикория

Градински кострец - листа










САЛАТА  2 :
  В тази салата зеленината е същата, добавих само 1/2 розетка червена саланова салата и кълнове от елда.Маслините също липсват.



Червена  саланова салата