КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Натурално крем - сирене от кайсиеви ядки / Natural cream - cheese apricot kernel /




      Кайсиевите ядки са богати на витамин В 17  затова е важно да се употребяват в менюто.От тях може също да се направи ядково сирене - процедира се по същия начин както с другите видове ядки.Крем - сиренето е вкусно, чудесно като добавка към ястия, салати, дори и супи.
     НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
200 гр. сурови ядки от кайсии
сок от 1 - 2 лимона
вода
щипка хималайска сол / по желание /
   Кайсиевите ядки се накисват във вода за 4 - 6 часа, докато ги покрие.След това заедно с водата се смилат в блендер или пасатор.Трябва да се получи ядкова каша.Така на стайна температура кашата престоява от 12 до 24 часа.След това са добавя сок от лимон и отново на стайна температура сместа престоява 12 - 24 часа.В зависимост от гъстотата, която ще получите можете да консумирате крем - сиренето така или да го прецедите през няколко слоя марля.Накрая се добавя хималайската сол и се разбърква много добре.Съхранява се в плътно затворен съд в хладилник.Гарнирах готовото сирене с годжи бери, но според желанието може да се гарнира с различни сушени плодове или бейби зеленчуци.
     Приятен  апетит !


























Пъстра есенна салата / Colorful autumn salad /



   Все още има топли есенни дни, използвах тази възможност и набрах различни тревисти растения за салата .Получих чудна билкова салата, комбинирана с чери домати и физалис.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
листа и цветове от латинка
листа /  цвят / от невен
листа /  цвят / от глухарче
живовляк
физалис
чери домати
червен лук
дресинг : зехтин, лимонов сок или ябълков оцет
   Измийте зеленината много добре и нарежете на тънки ивички.Количеството и е според вкуса и желанието.През есента листата на глухарчето, живовлека и латинката са много крехки, защото времето е дъждовно.Цветове от невен, глухарче и латинка по - рядко се намират, но ако намерите добавете и тях.Аз добавих и крехки листа от невен, които намерих в нашата градина.Нарежете чери доматките на половинки, почистете и физалиса.Нарежете червеният лук на ивички, поръсете го с щипка хималайска сол  и го стрийте добре между дланите. 
     Смесете всички продукти за салатата в голяма купа, сервирайте салатата веднага след приготвянето.Да ви е сладко !













Салата от червено цвекло, нар, годжи бери и портокал / Salad of beetroot, pomegranate, goji berry and orange /




    Червеното цвекло е сред любимите ми кореноплоди.Създайте си навик да го употрубявате редовно - било в салати, било в сокове.То е чудесно за почти всички заболявания на тялото и най - вече за кръвотворенето.Разнообразието от салати с червено цвекло през есенно - зимния сезон е много голямо.Ето едно много вкусно и засищащо предложение с нар и портокал.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
червено цвекло, настъргано на едро ренде
парченца портокал
годжи бери
зрънца нар
дресинг : зехтин и лимонов сок, ябълков или балсамов оцет
щипка хималайска сол
   Всички продукти се подбират по количества според броя и грамажа на порциите.Салатата се приготвя в купа, овкусява се и се сервира веднага.
         Приятен  апетит !










неделя, 23 октомври 2016 г.

Студена супа с царевица, домати, краставична трева и мляко от бразилски орех / Cold soup with corn, tomatoes, cucumber grass and milk from Brazilian walnut /



   Бразилският орех е една много вкусна ядка, която е подходяща за различни вегански рецепти.С този орех може да се приготвя веган сирене и мляко или да се включи като добавка към различни веган сурови или топлинно - обработени ястия.Широко приложение намира предимно в руската кухня .
     През почивните дни направих една много вкусна и различна студена супа с мляко от бразилски орехи.Получи се чудесно съчетание от зеленина, домати и царевица.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
за млякото :
150 гр. бразилски орехи
вода около 500 - 600 мл.
За студената супа :
400 гр. замразена млечна царевица
3 - 4 домата
1 шепа листа от краставична трева
щипка хималайска сол
зехтин - 3 - 4 с.л.
за наръсване отгоре : 1 - 2 равни с.л. хранителна мая
   Накиснете ядките от бразилски орех във вода за 6 часа.След това ги смелете в пасатор и добавете вода - толкова,че да получите растително мляко с желаната гъстота и консистенция.По желание прецедете през няколко ката марля.Измийте с топла вода няколко пъти царевицата в гевгир, нарежете на тънки лентички краставичната трева, доматите - на парченца.Смесете всички продукти в купа, овкусете със зехтин и хималайска сол, наръсете с хранителната мая  и се насладете на чудесен ядков вкус, зеленчуци и млечна царевица.
      Приятен  апетит !








вторник, 18 октомври 2016 г.

Пикантна разядка от кълнове на ръж / Spicy appetizer of germ of rye /



    Кълновете от ръж с успех можем да използваме за приготвяне на различни разядки и пастети.Те са особено полезни за диабетици и хора с различни алергии.Ръжта е също твърда както и житото, но при покълването зърната омекват и изменят състава си.Смлени и овкусени с подправки те са много вкусни и питателни.Освен това е важно,че не е добавена мая или друг набухвател както е при ръжените видове хляб.Ръжта съдържа много малко глутен, който при покълването се преобразува и е много по - полезна от високоглутенните сортове жито, от които се произвежда хляб.
   НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  РАЗЯДКАТА :
200 - 300 гр. сурови сухи зърна от ръж
подправки по избор - лют и сладък червен пипер, пушен червен пипер, бял риган, чубрица, сминдух, джоджен, сушени листа от моркови  или предпочитани от вас подправки
сок от 1 - 2 лимона
растителна мазнина - използвах шарлан
3 - 4 малки люти чушлета / не много люти /
щипка хималайска сол
   От ръжта направете кълнове като залеете зърната с вода докато ги покрие за 12 часа.Отлейте водата през цедка и оставете така на стайна температура докато зърната покълнат.Смелете кълновете с машинка за мелене на месо няколко пъти.Овкусете готовата смес с подправки, растителна мазнина и лимонов сок и разбъркайте.
  Преди да сервирате гарнирайте смляната ръж с нарязани на ситно люти чушлета.
Аз поднесох тази разядка със салата от домати, листа от радичио, зелен лук и червена пиперка.Овкусих салатата с лимонов сок, зехтин и щипка хималайска сол.
         Приятен апетит !










понеделник, 17 октомври 2016 г.

Лодки от радичио с ядково билково сирене / Boats from radicchio with core herb cheese /




   От белени сурови бадеми и кашу можем да направим чудесно ядково сирене.Ядките се заливат с вода докато ги покрие  за 4 - 6 часа и се смилат на пюре заедно с водата в блендер или пасатор.Сместа престоява на стайна температура 12 часа.След това се добавя сок от 1 лимон и отново престоява на стайна температура 12 часа.Получава се ядково сирене, подобно на крема с вкус на кисело мляко.
   Използвах ядковото сирене за пълнеж на листа от радичио, които поставих върху подложка от зеленчуци - ендивия, краставичка, домат и копър.
     НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА БИЛКОВОТО СИРЕНЕ :
100 гр. сурово кашу
100 гр. сурови белени бадеми
3 - 4 стръка копър
няколко листа краставична трева
сок от 1 лимон
щипка хималайска сол
   Към готовото ядково сирене добавете ситно нарязания копър, краставичната трева - на тънки ивички, хималайската сол и разбъркайте добре.Изберете здрави листа от радичио и ги направете 2 по 2 така,че да образуват лодка.Напълнете ги с ядково сирене, обвийте в лента краставица и украсете с един домат / използвах клечка за зъби за прикрепяне на домата /.
   Направете салата от нарязана на ивички ендивия, домат и краставичка - на парченца, ситно нарязан копър.Овкусете с хималайска сол, сок от лимон или ябълков оцет, зехтин.Върху тази зеленчукова подложка поставете лодките от радичио.
            Приятен апетит !







Краставична трева / пореч /












неделя, 16 октомври 2016 г.

Сурова тарта от нахут с домати , мащерка и сусам / Tartrate raw by chickpeas with tomatoes, thyme and sesame /



    Суровият нахут и кълновете от него могат да се употребяват често в храненето на българина.Овкусен добре с подправки нахутът е много вкусен , питателен и полезен.В България днес има много диабетици, които задължително трябва да включват в диетата си суровият нахут - само накиснат във вода или под форма на кълнове.Диабетът е болест, която води до тежки усложнения и за да не се стига до тях е необходимо редовно да се използват кълновете от нахута.
   Тази много вкусна тарта може да се направи като блатът е от сварени и пасирани зърна на нахут.Ако не сте свикнали с вкуса на суровите зърна направете блатът като сварите нахута в тенджера под налягане за около 30 - 40 минути и след това пасирайте в кухненски робот или блендер.
   НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ТАРТАТА :
400 гр. сурови , сухи зърна от нахут
3 - 4 едри домата
прясна мащерка - стръкове
пушен червен пипер
хималайска сол
сок от 2 лимона
зехтин
сусам - за наръсване отгоре
    Залейте измитите зърна нахут с вода докато ги покрие за 12 часа.Отлейте след това водата през цедка и оставете така на стайна температура докато покълнат.Смелете кълновете в машинка за мелене на месо / електрическа / или пасатор.Овкусете сместа на вкус с хималайска сол, сок от лимон, пушен червен пипер, нарязана много ситно мащерка.Разбъркайте и оставете така сместа да престои в хладилник няколко часа  да поеме подправките.Готовата овкусена смес поставете в плато и притиснете с лъжица така,че да се заравни добре сместа.
   Обелете и нарежете на ситно доматите, овкусете ги със зехтин и насипете пласт от тях върху блатът от нахут.Поръсете обилно със сусам и да ви е сладко !








сряда, 12 октомври 2016 г.

Салата от ендивия, черен оман, краставична трева и радичио / Salad of endive, comfrey, cucumber grass and radicchio /




     Радичиото и ендивията имат много приятен, леко горчив вкус и чудесно се съчетават.Към тях добавих листа от краставична трева и черен оман, млечна царевица, домати, краставичка, броколи и получих прекрасна, много вкусна салата.Тя дори може да послужи и като основно ястие толкова е хранителна и вкусна.
 НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА :
1 малка краставица
2 - 3 розови домата
няколко розички броколи
1/2 глава салата Ендивия
няколко листа Радичио
3 - 4 листа краставична трева / пореч /
3 - 4 листа черен оман / зарасличе /
250 гр. млечна замразена царевица
зехтин на вкус
хималайска сол на вкус
сок от 1 - 2 лимона
Най - напред измийте листата на черният оман, радичиото, ендивията и краставичната трева.Нарежете всички зеленолистни зеленчуци на тънки ивички.Добавете нарязаната краставица на полумесеци, доматите - на резени, броколито също при необходимост нарежете или накъсайте на много малки розички.Измийте с топла вода замразената млечна царевица, отцедете я добре и добавете към салатата.Разбъркайте всички продукти в голяма купа, овкусете на вкус с хималайска сол, зехтин и лимонов сок.Разбъркайте отново добре и поднесете.
            Да ви е  сладко !