КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 27 декември 2016 г.

Сурова торта с фурми, тамаринд и манго / Raw cake with dates, tamarind and mango /




  Тамариндът / Tamarindus indica / от сем.Пеперудоцветни / Fabaceae / е разпространен чак до сухите тропически области.Предполага се,че е възникнал в Южна Африка или Южна Азия.Дървото е голямо и образува кафяви шушулки, дълги 6 - 15 см.Когато узреят те съдържат възкисела плодова сърцевина / пулпа / , от която се получават лимонада, мармелад, сироп и бонбони.В Индия в бедствени години семената се пекат и се използват за храна.
   Индийски тамаринд в сушено състояние / под формата на блокче / може да се намери в индийските магазини за хранителни продукти.Вкусът на сушения тамаринд напомня вкус смесен между фурма и сушена слива.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

500 грама натурални фурми / 1 кутия /
150 - 200 грама тамаринд / 1 опаковка /
200 грама кокосови стърготини
1 манго
1  с.л. сумак
1с.л.канела
100 грама сушени ябълки
филирани  бадеми / за украса /
Най - напред почистете от костилките фурмите и ги смелете заедно с тамаринда в машинка за мелене на месо.Нарежете на ситно сушените ябълки.Мангото обелете , нарежете и смелете с около 100 мл. вода в пасатор или блендер.Смесете всички продукти в голяма купа и хубаво разбъркайте.Оставете така за няколко часа на студено докато се поемат ароматите.
Във форма за торта застлана със стреч - фолио изсипете сместа и хубаво я притиснете и заравнете с лъжица.Оставете на студено за 1 - 2 часа.След това отстранете фолиото, обърнете тортата в плато и украсете с филираните бадеми.
     Приятен  апетит !

Сушен  тамаринд







четвъртък, 22 декември 2016 г.

В навечерието на Рождество Христово / On the eve of Christmas /


   В навечерието на Рождество Христово  много хора се вълнуват - подготвят продуктите за трапезата, която задължително е постна ; други трескаво се суетят около избора на подаръците.Нека за всеки има изненада.Но за мен вярата, Бъдни вечер и всички празници свързани с православните ни традиции са нещо много, много свято.
    Българският народ е православен, но за жалост се покланя и на други, нехристиянски обичаи и традиции.
  Много дълго размишлявах какво да подготвя и напиша в тази моя публикация, която предшества Бъднивечерската трапеза.Тази година не можах да подготвя материал специално за този свят празник.Всеки знае какви и колко постни ястия трябва да се приготвят  и да присъстват на трапезата в тази тиха и свята нощ , какво се прави, как се посреща Бъдни вечер и Коледа.
   Моето посрещане на Бъдни вечер е свързано с излекуването на болест преди около 15 години.Работих през лятото в един хотел - студена кухня.От студената вода получих възпаление на двата централни нерва на двете ръце .Това заболяване ми създаваше проблеми, периодично целите ми ръце се подуваха и нямаше резултат от каквото и да е лечение.Крайна мярка беше гипсирането на ръцете за 8 - 9 месеца .Аз отказах такова гипсиране, струваше ми се твърде дълъг този срок за престой в гипс.А резултат не се знаеше дали ще има.
Веднъж, преживявайки поредните много силни болки взех строго решение да преспя една вечер в близкият до дома ни Православен храм.Това беше последното, което бях решила да направя с надежда,че мога да се излекувам.В събота, денят когато не съм на работа отидох рано в храма и цял ден плаках и се молих пред една икона на Света Богородица.Дадох обещание пред нея,че ако Господ ми излекува поне 1 болест, която имам ще продължа да пея в църковния хор, докато силите ми позволяват.Не преспах в храма, не получих разрешение, беше много студено.
Тази болест - възпалението на двата централни нерва на ръцете две седмици след даденото обещание изчезна.Започнах да изпълнявам обещанието, което дадох според силите и възможностите си.Обикновен хорист съм, пея заедно с другите колеги без мечти за нещо повече - солова кариера или нещо подобно.
Преди 1 година се случи така,че много солисти поради една или друга причина не можеха да изпълняват солови партии в нашия хор.Диригентката започна да предлага на колеги, вкл. и на мен да пробваме да изпълняваме различни православни песнопения.Но аз не можех да мечтая за нещо повече - нямам музикално образование, не разчитам ноти, нямам и дарбата за певец - нямам глас, какъвто имат оперните певци.Три условия, без които не е възможно изпълнението на различни църковни песнопения и то соло.
Но поради настояването на нашата диригентка реших да се посъветвам за това важно за мен решение със свещеника, при когото се изповядвам.Разказах му за проблема и търсех съвет - да пробвам, или не.Молих се Господ да изяви Божията си воля чрез думите на моя свещеник отец Владимир.Обсъдихме заедно нещата, разказах му всичко, а той внезапно каза : " С Божията помощ  всичко става ! Аз сега ще те благословя / грабна бързо кръста и ме благослови / : Хайде, с Божията помощ , напред ! ".
След тази странна за мен реакция на свещеника се зачудих : Защо така радостно реагира отец Владимир, защо когато му казах,че работя друга работа той каза : " Певец, певец !"
Веднага прибирайки се у дома започнах да вечерям.Странно нещо стана при мен.Изведнъж като че ли някой ми мръдна диафрагмата, а миг след това по вените ми започна да протича не кръв, ами глас.Усетих по върховете на пръстите си глас, започнах някак странно да си трия ръцете една в друга.Изминаха около 15 минути и аз започнах да пея, много високо и отчетливо всички песнопения, които знам.След пеене около 3 часа разбрах : Господ ми даде дарбата за солист и певец ! Благодаря ти от сърце Господи ! Ти си сърцеведец  и Чудотворец , дълготърпелив и много милостив ! За Теб няма неизлечима болест !
   Днес съм най - силният глас в нашия хор, подготовката за солист не е никак лесна и отнема време.Но наистина с Божията помощ  и с Божията воля всичко става !
  Смисълът на цялата ни православна вяра е изпълнението на Божията воля - това е " най - доброто ", което Бог е определил за всеки човек и неговия живот тук на земята.Човек трябва да се уповава на Бога и да изпълнява неговата, а не своята воля / своите желания /.Не напразно великият наш оперен певец Борис Христов пее : " Господи , научи ме да изпълнявам Твоята воля ! ".Щастието на човека се състои в това -  да изпълняваме Божията воля в живота си.От това по - голямо щастие няма.
  Аз се излекувах, щастлива съм да изпълня Волята Божия  - да съм солист и певец в Православен храм.Макар,че имам съвсем друга професия, нямаща нищо общо с пеенето.
   Призовавам всички страдащи хора по земята да вярват в Бог, да вярват,че могат да бъдат излекувани, независимо от каква болест страдат.Има ли силна вяра, поставим ли Бог на първо място в живота си ще получим това, което е най - добро за нас.
   Поздравявам всички читатели на моят блог  с едно чудесно песнопение  - " С нами Бог ! " Бъдете живи и здрави ! Имайте силна вяра, не губете надежда, непрестанно се молете ! 




   СЛАВА ВЪВ ВИСИНИТЕ БОГУ ! НА ЗЕМЯТА МИР, МЕЖДУ ЧОВЕЦИТЕ  БЛАГОВОЛЕНИЕ !

  

  

понеделник, 19 декември 2016 г.

Салата с булгур, зелен лук, спанак и орехи / Salad with bulgur, green onions, spinach and walnuts /







       Постите все още продължават и тези, които ги спазват могат да разнообразят менюто си с една лека и много вкусна салата.Макар,че е студено имаме засят спанак в парник, също и зелен лук.Не са измръзнали все още и ги вложих в тази салата, направена с турски булгур.Използвах по - едрият вид булгур, не сместа за кюфтета, която е по - ситно смляна.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 ч.ч. булгур / турски /
3 ч.ч. топла вода
1 ч.л. хималайска сол
1 - 2 шепи пресен спанак
1 вр. зелен лук
магданоз - няколко стръка или 1/2 връзка
1/2 - 3/4 ч.ч орехи / едро смлени /
зехтин
сок от 1 лимон
    Най - напред залейте измитият в цедка булгур за една нощ с топлата вода.Може да се залее и със студена вода , със стайна температура.Когато зрънцата набъбнат трябва водата хубаво да се отцеди.Най - добре използвайте гевгир.
Нарежете зеленият лук много ситно и го сложете в купа.Добавете смлените орехи, ивичките спанак, булгура, магданоза, солта, зехтина и лимоновия сок.Хубаво разбъркайте като обръщате сместа и внимавате да не разтрошавате зрънцата на булгура.
          Сервирайте салатата веднага след приготвянето.Може да се гарнира и с други зеленчуци според желанието и наличността.
        Приятен апетит !












сряда, 14 декември 2016 г.

Пюре от авокадо с левурда / Mashed avocado with Ramsons /




           Тази година реших да замразя левурда, която закупих прясна от голяма търговска верига.Въпреки,че още в ранна пролет в нашата градина се показват листенцата на растетието винаги купувам и допълнително, никога не ми стига.Растението , особено набрано в дива фарма има страхотен аромат и наситен чеснов вкус.Получих в съчетание с авокадо чудесно пюре макар,че аромата на чесън в замразен вариант не бе толкова силно изразен.След като се извадят листата от фризера се измиват и отцеждат добре.За 1 брой авокадо са достатъчни 50 гр. замразени листа.Листата заедно със сока на 1 лимон се смилат в пасатор.Авокадото се добавя към тях или се намачква хубаво с вилица.По желание добавете и щипка хималайска сол / аз не добавих /.
     Сервирайте пюрето към ястия, салати, гарнитури.Да ви е сладко !




Кюфтета от кълнове на соя / Meatballs soy sprouts /



      Кълновете от соя са много вкусни, особено когато от тях се приготвят наденички, кюфтета , добавят се към салати или ястия.Мненията за соята са противоречиви - съществува информация, че соята е трудно смилаема и е алерген както и информация,че е много полезна особено за жените.Моето мнение е,че кълновете от нея са полезни, те са с променен състав, сухата соя е наистина трудно смилаема.Използвам кълновете винаги смлени и овкусени с подправки.Получава се една много вкусна, сурова смес.
   Най напред направете кълнове от соя като залеете с вода сухи измити добре зърна в количество по желание.Така престояват 12 часа, след това водата се отлива и на стайна температура за около 2 - 3 денонощия трябва да получим хубави кълнове.При нужда промиваме зърната през цедка сутрин и вечер.
Когато получим кълновете ги смиламе с машинка за мелене на месо или пасатор, овкусяваме с любими подправки, хималайска сол и струйка зехтин.Правим кюфтета от сместа и поднасяме със сезонни зеленчуци.
Аз обичам много сушен риган, майорана, салвия, машерка и чубрица.Но всеки може според своя вкус да подбере подправките за тези сурови кюфтета от кълновете на соята.
           Приятен апетит !




понеделник, 12 декември 2016 г.

Пикантно авокадо с орехи и люти чушки / Spicy avocado with walnuts and chilli /




        Много обичам авокадо, но обикновено този плод - зеленчук има неутрален вкус. Винаги е необходимо  да го овкусяваме добре, за да получим предястие или друго ястие с негово участие, което да ни допада и харесва.Авокадото може да се използва в десерти, солени и сладки предястия, салати.В този случай разрязах авокадото на две части, премахнах костилката и го овкусих и сервирах.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 авокадо
сок от 1 малък лимон
орехи
сушени люти чушки
масло от гроздови семки
   Най - напред счукайте на едро орехите и ги овкусете със сушената люта чушка, маслото от гроздови семки и лимоновия сок.Разбъркайте много добре.Срежете авокадото, извадете костилката, напълнете всяка половина със сместа от ядки и сервирайте веднага.
            Да ви е сладко !




неделя, 11 декември 2016 г.

Две салати с кореноплодни зеленчуци / Two salads with root vegetables /







          През зимния сезон най - богати на витамини и микроелементи са зимните кореноплодни зеленчуци.Към тях могат да се добавят настъргани обикновени или сладки картофи, кълнове, ядки.
САЛАТА  1 :
1 сладък картоф
1 кореноплод от ряпа дайкон
щипка хималайска сол
масло от гроздови семки
лимонов сок
   Настъргваме кореноплодите на едрото ренде и овкусяваме .Разбъркваме хубаво и поднасяме веднага след приготвянето.
    Приятен  апетит !







САЛАТА  2 :
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
парче корен целина
парче корен пащърнак
парче ряпа дайкон
гулия - няколко грудки
2 с.л. сухи семена от киноа
орехи за поръсване - едро счукани
зехтин
лимонов сок
    Обелете, измийте и настържете на едрото ренде всички кореноплодни зеленчуци.Накиснете семената от киноа във вода за 6 часа.Отлейте водата през цедка и оставете на стайна температура докато покълнат.Смесете кълновете с кореноплодите.Овкусете салатата с лимонов сок, зехтин и хималайска сол.Наръсете с орехите и поднесете.
          Приятен  апетит !






сряда, 7 декември 2016 г.

Студена супа от домати с кълнове от сминдух и сушени зеленчуци / Cold soup of tomatoes with sprouts of fenugreek and dried vegetables /


 
      Кълновете от сминдух са чудесни и много полезни.С тяхно участие можем да разнообразим менюто през зимния сезон и да си набавим витамини.Те могат да бъдат използвани като добавка към салати, пюрета, студени супи.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ :
1 литър замразен доматен сок
кълнове от сминдух 1/2 ч.ч.
сушени зеленчуци / микс / - 2 - 3 с.л. с връх
зехтин или друга растителна мазнина по избор
1 глава червен лук
Най - напред пригответе кълновете от сминдух.Залейте с вода 2 - 3 с.л. сухи семена за 12 часа.Отлейте водата през цедка и оставете семената на стайна температура докато покълнат.При нужда промивайте семената през цедка два пъти дневно - сутрин и вечер.
Пригответе супата като размразите сока от домати, добавите кълновете, нарязаният на ивички червен лук и сушените зеленчуци.Разбъркайте и поденесете супата в индивидуални купички.Преди сервиране овкусете със зехтин и кълнове.
             Приятен  апетит !








    


понеделник, 5 декември 2016 г.

Крем от авокадо с прясна коприва / Avocado with fresh nettle /



    НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
3 броя авокадо
сок от 2 големи лимона
сок от 1 портокал
прясна коприва - 1 купа, измита и нарязана
    Смелете всички продукти в пасатор и пюрето е готово.Да ви е сладко !







Сурови кюфтета от кълнове на ръж и ленено семе / Raw meatballs germ rye and linseed /






          Тези сурови кюфтета направих от кълновете на обикновената леща, добавих и покълнало ленено семе и подправки.Получих много вкусни, сурови кюфтета, които гарнирах с маслини и зеленчуци.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
сурова суха леща - 250 - 300 гр.
2 с.л. сурово ленено семе
сок от 1 лимон
подправки по вкус и желание - по 1 щипка чубрица, пушен червен пипер, риган и мащерка
зехтин 
Най - напред пригответе кълновете от ръж и ленено семе.Залейте зърната и семената в отделни съдове с вода докато ги покрие за 12 часа.На следващия ден отлейте водата през цедка и оставете така на стайна температура в тавички докато покълнат.Това става за 24 - 36 часа.При необходимост отново промивайте с вода през цедка.
   Смелете кълновете в пасатор или машинка за мелене на месо.Овкусете с лимонов сок, зехтин и подправки и разбъркайте.Направете с навлажнени във вода ръце кюфтета и сервирайте към салата.
           Да ви е сладко !


Студена доматена супа с коприва и тиквени семки / Cold tomato soup with nettle and pumpkin seeds /







    Тази студена доматена супа приготвих отново с доматен сок от фризер.Използвах сурова коприва, която все още се намира тук - там по закътани места по селата.Добавих и белени тиквени семки и се получи чудесна на вкус супа.
     НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 литър доматен сок
2 - 3 с.л. белени тиквени семки
1 - 2  шепи  коприва, смляна в пасатор
5 - 6 склидки нарязан чесън
щипка хималайска сол
струйка зехтин
         Всички продукти за супата се смесват в голяма купа.Супата се поднася веднага.
                  Приятен апетит !






Салата с ядки и белени тиквени семки / Salad with nuts and shelled pumpkin seeds /








 НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА САЛАТАТА :
1 салата  "Дъбово листо "
10 - 15 чери домати
100 грама микс ядки
100 белени тиквени семки
1 глава червен лук
1 авокадо
маслини стафидаки
сок от лимон или балсамов оцет за овкусяване
зехтин
щипка хималайска сол
   Нарежете измитата салата " Дъбово листо " на тънки ивички.Добавете нарязаните на парченца чери домати, маслините стафидаки, червеният лук - на тънки ивички, микса ядки и белените тиквени семки, нарязаното авокадо.Овкусете салатата със зехтин, балсамов оцет или лимонов сок и щипка хималайска сол.
   Сервирайте веднага след приготвянето.Да ви е сладко !