КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 17 юли 2017 г.

Печени зеленчуци с чесън и мед / Roasted vegetables with garlic and honey /







       Обичам да приготвям печени зеленчуци за гарнитура и ги приготвям по различен начин и с различни сосове и притурки.В този случай изпекох патладжани, обикновени и сладки картофи с добавка на чесън, мед, зехтин и лимонов сок.Бататите и обикновените картофи могат да се изпекат във форма на ветрило или разрязани на 2 половини.Всички зеленчуци подготвяме според броя на порциите.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

сладки картофи
обикновени жълти или червени картофи
патладжани

ЗА  ГАРНИРАНЕ :
чесън
мед
морска сол
зехтин
лимонов сок

  Най - напред измийте хубаво всички зеленчуци  с четка без да ги белите.Патладжаните срежете на 2 половини по дължина, без да премахвате дръжката.На повърхността на всяка половина направете прорези с нож във форма на квадратчета или ромбчета.Посолете леко и поставете в намазана в мазнина тавичка с незалепващо покритие.Печете около 30 минути на 200 градуса до готовност.Патладжаните трябва да придобият хубав златист загар.При печенето се проверява периодично готовността, веднъж всеки патладжан се обръща за да може от двете страни да се запече.Когато са напълно готови се изваждат и овкусяват със счукан чесън, мед и лимонов сок.
    Печените картофи и батати разрязани на половинки по дължина се приготвят по същия начин с тази разлика,че се пекат първоначално под фолио за да омекнат добре.Към края на печенето фолиото се маха и запичането става само на горен реотан / функция грил /.Бататите задължително преди печене се попарват за 5 минути за да не потъмняват във вряща вода.
    Ако желаем да приготвим ветрило от картоф или батат просто правим нарези / не до края / с остър нож така,че да получим зеленчук - ветрило.Пекат се като бататите задължително се попарват за 5 минути.Печенето става първоначално под фолио, към края на печенето фолиото се премахва и запичането се осъществява само на горен реотан / функция грил /.
    Готовите зеленчуци овкусяваме с чесън, мед и лимонов сок и веднага поднасяме.
             Приятен  апетит !








  










4 коментара:

  1. Много любима комбинация! Чудесно предложение за летните дни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни зеленчуци! Открадвам си идеята за патладжана, страхотно изглежда, а със сигурност е и много вкусен! Весело и усмихнато лято, Ели!

    ОтговорИзтриване
  3. Батати обичам всякак, но се га е сезон на патладжана, пък аз си донесох една торба от село :) със сигурност ще пробвам печени с мед, Ели, много ми харесва идеята.
    Поздрави и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  4. Мили дами,
    идеята за печене на патладжан по този начин видях от Ани от " Вкуснотека ".Аз правя по този начин обикновени картофи, батати, тиквички / съвсем малки /както и през зимата алабаш.Ани беше приготвила патладжана със сирене, но аз винаги използвам чесън.В комбинация с мед е наистина много вкусен.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване