КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 15 ноември 2017 г.

Рождественски или Филипов пост / Birthday or Phillips post /





          Светителят Йоан Златоуст нарича поста   " Майка на телесното здраве ". Въздържанието се нарича майка на здравето, а за болестите се говори,че те произхождат от лакомство и пресищане.Постът смирява тялото и просветлява душата.Духовната цел на телесния пост е придобиване на покаяние, смирение и молитвен дух.Постът е укрепление на волята, това е път за  придобиване на умение да управляваме своето тяло и своите страсти, борба с греховете и дела на милосърдие.
  Съгласно Православното учение човекът се явява триединство  от тяло, душа и дух.Главното в човека е духа, именно в духа е " Образът и подобието Божие ".Именно духа отличава човека от всички Божии творения.В самата природа на човека няма нищо скверно, скверното е извращение на волята, това са страстите и греха.
   Телесният пост е характерен с ограничаване на храната, прием на определени видове постни храни, рядък прием на храна в определени дни и часове даже пълно въздържание от храна.
Духовният пост се състои в предпазване от грехове, даване на милостиня, проява на загриженост към ближния.Духовният пост трябва да включва също и усилена молитва, покаяние за личните грехове и усилен вопъл към Бога да ни укрепи волята да оставим греховете и да съблюдаваме заповедите.Постът и молитвата според думите на протоиерей В.Свенцицкого са две крила на духовния живот.
    Рождественският  пост предшества великия празник Рождество на Господа Бога и Спесителя наш Иисус Христос / 25 декември / 7 януари /.
    Започва от 15/28 ноември ,  денят, в който Светата църква празнува паметта на Апостол Филип , оттук и второто название Филипов пост.Този многодневен пост също е 40 дни. Църквата установява в дните на Рождественския пост да се предлага растителна храна без мазнина в понеделник, сряда и петък.В събота и неделя до 20 декември / 2 януари се разрешава риба.Рибните блюда се разрешават на празниците : Въведение Богородично 21 ноември / 4 декември , също и на 6/19 декември -  Св. Николай  Чудотворец / Никулден / . От 20 декември / 2 януари поста се съблюдава така , както в дните на Великия пост - всички дни без събота и неделя без употреба на мазнина.Риба също не се употребява.
    В навечерието на Рождество Христово - 24 декември / 6 януари се изключва всяка храна до завършване на службата.Единственото подкрепление в този ден е коливото или това е пшеница или ориз приготвени със стафиди и мед.Също и компот от сушени плодове / ошав /Такава храна се употребява и на празника Кръщение Господне, но е прието до завършване на Богослужението и освещаването на водата да не се консумира нищо.
На празниците Рождество Христово и Кръщение Господне може да се консумира любима храна, независимо от това в какъв ден ще се падат.Рождественският пост в сравнеие с Великия е по - облекчен, през това време се разрешава растителна мазнина и риба.Могат да се употребяват ферментирали зеленчуци, ябълки, тиква, гъби, картофи, бобови храни, зърнени култури  както и блюда от солена риба.

2 коментара:

  1. Леки, спокойни и спасителни пости, Елена,
    и с благодарност за изобилието от подходящи
    здравословни идеи и рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      леки и спасителни пости и на теб и цялото ти семейство.Нека се пречистим духовно и телесно и с чисто сърце пристъпим към Светата чаша на причастието.Да посрещнем с добро сърце наближаващите празници !
      Поздрави !

      Изтриване