tag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post1792987231917716566..comments2024-03-01T04:25:43.745-08:00Comments on Elena Dimitrova: Добруджанска баница кавърма / Dobrudjanska pie kavarma /Elena Dimitrovahttp://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-78456769881193223762020-12-06T23:00:41.756-08:002020-12-06T23:00:41.756-08:00Здравейте анонимен,
не знам точно за коя баница г...Здравейте анонимен, <br />не знам точно за коя баница говирите в коментара си.Аз точни имена научих от различни хора по интернет.Иначе знам видовете баници.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-69352574826788689872020-12-05T03:41:22.739-08:002020-12-05T03:41:22.739-08:00Здравейте Ели, аз съм от Добруджа.Често правя тази...Здравейте Ели, аз съм от Добруджа.Често правя тази баница но все нещо и липсваше,сега разбирам защо. Благодаря ви че я споделихте.Има и още една Баница- Кердео. Ако знаете нещо за кердеото, дали има и друго име,ще съм ви благодарна.Не намирам информация за тази билка .Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04305846149346552906noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-84581493045245121262016-09-19T22:53:15.671-07:002016-09-19T22:53:15.671-07:00Теди,
баницата и сега я правим така в нашият дом.И...Теди,<br />баницата и сега я правим така в нашият дом.Имам и други запазени рецепти, вече 2 публикувах.Но все така, по старому си правим баниците, но използваме купени кори за баница, на сач или обикновени.Което е все пак по - различно от домашно точените.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-2597308768063973702016-09-19T10:27:16.948-07:002016-09-19T10:27:16.948-07:00Ели, уникална рецепта и снимки! Много е хубаво, че...Ели, уникална рецепта и снимки! Много е хубаво, че си решила да ги публикуваш, така ще се запазят хубавите стари рецепти. С интерес ще очаквам и останалите! Хубава и спокойна вечер! Теодора Ангеловаhttps://www.blogger.com/profile/12916055607518507398noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-91395005459927109642016-09-11T23:56:43.276-07:002016-09-11T23:56:43.276-07:00Веси,
наистина с ръчно точени кори баницата става ...Веси,<br />наистина с ръчно точени кори баницата става много вкусна, особено печена в пещ.Но и с обикновени фабрични кори се получава хубава баница, стига да намериш хубаво мляко, което да използваш за заливката, добре да се подсири или да използваш хубав каймак.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-91619009440972605922016-09-11T13:31:59.106-07:002016-09-11T13:31:59.106-07:00О, Ели, тук направо ще си приседна!
Никога не съм ...О, Ели, тук направо ще си приседна!<br />Никога не съм опитвала такава баница, с подсирено мляко, но иначе и моята баба точеше тесто от тези продукти, които си изброила, ако се реша някога да направя, мисля да е с ръчно точени кори, чудесна старинна рецепта!veselahttps://www.blogger.com/profile/03988269056813440928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-82567915635715350352016-09-09T22:06:37.970-07:002016-09-09T22:06:37.970-07:00Дианка,
по нашия край тази баница е много известна...Дианка,<br />по нашия край тази баница е много известна.Правят я така по селата, а и някъде по градовете - запомнили са от свои близки хора.Но в други части на страната явно баница със заливка от подсирено мляко или каймак не се прави.Но тази баница е много лесна и можеш да я направиш, важно е само млякото да е сурово и хубаво, за да може да се подсири.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-9373770948383559472016-09-09T12:48:23.626-07:002016-09-09T12:48:23.626-07:00И аз съм впечатлена, Елена,
много интересна рецепт...И аз съм впечатлена, Елена,<br />много интересна рецепта и неустоимо изкушение...<br />Още една страхотна рецепта в блога ти - благодаря!<br />di_anihttps://www.blogger.com/profile/01295904706090464213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-20614012164390777862016-09-08T22:08:57.508-07:002016-09-08T22:08:57.508-07:00Сиси,
баницата се прави лесно.Стига да намериш сур...Сиси,<br />баницата се прави лесно.Стига да намериш сурово прясно мляко или хубав каймак можеш да я направиш.Що се отнася до корите - най - хубаво е да се направят домашно точени, но и с фабрични става при липса на време.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-70063769566527465622016-09-08T14:57:37.289-07:002016-09-08T14:57:37.289-07:00Изобщо не мога да устоя на тази кавърма-баница, а ...Изобщо не мога да устоя на тази кавърма-баница, а не съм хапвала много отдавна такава. Сладостта, която е едва доловима идва от каймака и така ухае докато е топла, че няма земна сила, която да ме удържи да не си натъпча устата с това добруджанско изкушение. Всяко мое посещение до някогашния Толбухин е било съпроводено с яденето на кавърма-баница. Ели, искрено ти благодаря за публикацията! Имам слабост към рецептите завещавани от предците ни.<br />Лек и спорен ден от мен!Slavqna Tepedelenevahttps://www.blogger.com/profile/08860419387289382978noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-44037136491917071342016-09-08T05:15:16.012-07:002016-09-08T05:15:16.012-07:00Добре дошла в моят блог Диана ! Да, така е.Днешнит...Добре дошла в моят блог Диана ! Да, така е.Днешните баници с фабрично направени кори нямат нищо общо с тези от близкото минало.Аз вече публикувах една рецепта за обърната баница, а скоро ще публикувам и още една - корите се къпят във вода, баницата се пече подобно на пататник.Това са старинни рецепти от нашия край, много вкусни.За да не се забравят ги публикувам, нека запазим традициите.<br />Поздрави и весели есенни дни !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-22896255428532793542016-09-08T04:12:15.531-07:002016-09-08T04:12:15.531-07:00Ели, за пръв път вчера попаднах на блога ти, а дне...Ели, за пръв път вчера попаднах на блога ти, а днес на тази рецепта. Имам чувството, че баба ни е една и съща. Аз съм от Добруджа и баба правеше по същия начин кавърмата. С подсирено овче мляко и изпечена в пещта. Баба "опалваше" пещта с царевични стъбла (ластуни ;)) и слънчогледови пръчки. Ставаше невероятна жар, а кавърмата ухаеше прекрасно.<br />Ееееееех, върна ме в детските ми години. Благодаря ти!<br />Между другото, майка ми и досега подсирва млякото за тази баница, но корите са купени и млякото е краве. Вкусът на домашно разточените кори от баба и овчето подсирено мляко нямат нищо общо със сегашните баници.<br />Поздрави!<br />ДианаAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-55639177932033317422016-09-08T02:15:45.512-07:002016-09-08T02:15:45.512-07:00Или,
с подсирено мляко или с каймак баницата става...Или,<br />с подсирено мляко или с каймак баницата става съвсем различна на вкус.С кисело мляко вкусът е много по - различен.Това са старинни баници, още от баба ми останали рецепти и ги публикувам за да не се забравят.Но са много вкусни баниците направени по този начин, особено ако са изпечени и в пещ, а не във фурна на ток.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-57026518702671175642016-09-07T22:10:27.315-07:002016-09-07T22:10:27.315-07:00Много интересна рецепта, Ели!
Досега не бях срещал...Много интересна рецепта, Ели!<br />Досега не бях срещала такъв метод с подсирване на млякото. Иначе съм виждала подобна рецепта, но мисля с кисело мляко беше направена.<br />Благодаря за споделената рецепта!<br />Поздрав,<br />ИлианаIlianahttps://www.blogger.com/profile/15546326728886368250noreply@blogger.com