tag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post3617238436987157370..comments2024-03-01T04:25:43.745-08:00Comments on Elena Dimitrova: Приготвяне на домашна натурална туршия / Preparation of natural homemade pickles /Elena Dimitrovahttp://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-57892714341853636912021-09-27T02:22:19.742-07:002021-09-27T02:22:19.742-07:00Здравейте,
максималното количество сол за 1 литър ...Здравейте,<br />максималното количество сол за 1 литър вода е 40 грама.Ние слагаме 30 грама морска сол на 1 литър вода.Иначе туршията става много солена.По принцип за динчетата се използва повече сол - около 60 грама.Но стават много солени.Коригирах солта в публикацията.Максимум 40 грама , не повече.Динчетата прадварително се надупчват с игла.В съда, където ще се съхраняват се слагат листа от касис, дюля, вишна, листа от хрян или листа от дъб.Динчетата се редят плътно едно до друго и се заливат с изстинала саламура.Солта предварително разтваряме на огъня във водата и охлаждаме течността.Притискаме и претакаме туршията 10 - 15 дни докато ферментира добре.Съхранявайте на хладно място за да протича бавно ферментацията.Иначе динчетата бързо ще омекнат и трябва да се консумират докато са с нормална киселинност.Захар, оцет не се добавят, лимонена киселина също.Ако желаете можете да добавите кръгчета от 1 - 2 лимона, добре измити с кората.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-19282578943036411592021-09-26T23:43:11.255-07:002021-09-26T23:43:11.255-07:00Здравейте,
Имам рецепта за зелени динчета.Ще Ви я ...Здравейте,<br />Имам рецепта за зелени динчета.Ще Ви я споделя стига да намеря записания текст.Правим всяка година когато ни останат малки динчета и стават вкусни.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-25697818414606068572021-09-25T09:56:42.948-07:002021-09-25T09:56:42.948-07:00Здравейте, можете ли да кажете рецепта за зелени д...Здравейте, можете ли да кажете рецепта за зелени динки или и за тях важи тази дозировка, 60гр сол на литър? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12457671587944777115noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-86643245694099577422020-12-04T05:56:07.510-08:002020-12-04T05:56:07.510-08:00Преточете саламурата и я преварете.Сложете бял син...Преточете саламурата и я преварете.Сложете бял синап и хрян и претакайте .Така ще я поправите.На топло бързо ферментира, на студено - по - бавно.Вие решете как искате да стане - бързо или бавно.Аз в такива случай започвам да преточвам саламурата, но преди това я преварявам.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-22463370373338114922020-11-27T05:23:27.581-08:002020-11-27T05:23:27.581-08:00Здравейте,
Направих туршия само със сол преди 2дни...Здравейте,<br />Направих туршия само със сол преди 2дни от карфиол, моркови и кервиз със листата. В рецептата която ползвах пишеше бурканите да не се затварят плътно,а да се остави малко процеп, въздухът да влиза за по бърза ферментация.Бурканите да се държат на стайна температура и след като туршията ферментира (около седмица или по собствен вкус, достатъчно кисело) , тогава да се затвори плътно и да се изнесе на студено.Сега на вторият ден забелязах че се образувала бяла ципа, водата става мътна и единият три литров буркан има по странно кисел вкус(на разваляне) на саламурата от другият.Така попаднах на вашата рецепта и исках да попитам дали трябва да държа капачките на бурканите не плътно затворени(да влиза въздух), трябва ли в продължение на седмица бурканите да са на топло и какво според вас е довело до странно киселият вкус и леко потемнелият цвят на саламурата.Забравих да добавя, че рецептата която ползвах не се споменаваше за претакване ��<br />Благодаря много и поздравиAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-57977824582043532202019-11-27T23:08:03.482-08:002019-11-27T23:08:03.482-08:00Здравейте,
навремето моята баба съхраняваше всички...Здравейте,<br />навремето моята баба съхраняваше всички туршии в една студена маза.Там те се запазваха чудесни на вкус и ферментацията протичаше нормално.Но топлото време ускорява ферментацията и трябва тогава туршията по - бързо да се консумира.<br />Синапът се поставя когато ферментацията е завършила и туршията е придобила чудесен вкус.Синапът служи за да запази туршията по естествен начин вкусна и трайна.Не е проблем ако се постави повече бял синап, даже е по - добре.С опит и практика ще разбирате какво трябва да направите при всеки проблем с туршиите ферментирали по естествен път.<br />Поздрави и успех !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-38593202893089039512019-11-27T13:10:07.704-08:002019-11-27T13:10:07.704-08:00Благодаря за отговора. Наистина времето се затопли...Благодаря за отговора. Наистина времето се затопли и това вероятно е повилияло. Освен това аз сложих синап от самото начало, а то явно е забавило ферментацията. Иначе на вкус ми е солена, но явно в технологията съм объркала нещата. Ще видя до къде ще стигна с тези буркани.<br />Сега ще правя буркани с гулия. Там ще следвам инструкциите по-внимателно :-) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-77407808417810449532019-11-24T22:31:11.997-08:002019-11-24T22:31:11.997-08:00Здравейте,
образувалата се бяла ципа не е опасна.О...Здравейте,<br />образувалата се бяла ципа не е опасна.Оберете я с лъжица и отново преточете туршията.Преточването става като отлеете саламурата в отделен съд и я разбъркате.Наливате я отново след разбъркването.Можете да опитате доматите и ако така Ви харесват не добавяйте сол.Но може и да се добави сол допълнително, защото когато времето е топло туршиите бързо ферментират.Ако желаете добавете бял синап за да спрете ферментацията ако туршията е вече добре ферментирала.Суровият ориз също предотвратява образуването на бяла ципа.Добавя се в количество 1 - 2 с.л. за буркан 3 литра.За да стане саламурата Ви лигава това значи,че солта е малко.Но също така може и времето да е топло и да не може да фарментира добре туршията.Добавянето на още сол избистря саламурата.Освен това при лигава саламура можем да добавим сол и да преварим саламурата докато солта се стопи.Охлаждаме и наливаме в буркана вече прецедената през марля саламура.Опитът ще Ви научи да си правите такава натурална туршия, но това зависи също и от температурата на съхранение.На студено тези туршии имат по - голяма трайност.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-79080362477818327872019-11-22T09:56:26.277-08:002019-11-22T09:56:26.277-08:00Здравейте!
Пробвах тази рецепта. На някои буркани...Здравейте! <br />Пробвах тази рецепта. На някои буркани ми се появи фина бяла ципа отгоре. Вероятно е влязъл въздух. Обрах я с лъжица. Въпросът ми е може ли да се консумира въпреки това или отива фира? <br />И също: Саламурата става много лигава, това нормално ли е?<br />Благодаря!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-67176066260709640682018-04-20T05:40:25.020-07:002018-04-20T05:40:25.020-07:00Да,
според мен и люти чушлита ще се направят по та...Да,<br />според мен и люти чушлита ще се направят по тази рецепта.Имайте в предвид обаче,че пиперките и чушлетата изискват малко повече сол отколкото доматите, гулията, морковите, карфиола.Имам в блога 3 изпробвани рецепти за люти чушлета, но това е натурална ферментация - без олио и оцет.Ако към лютите чушлета добавите липов цвят, а те имат зелен цвят цветът им ще се промени - ще станат ярко жълти.Обикновено червените пиперки и люти чушлета изискват повече сол от зелените.Зелените леко могат да нагарчат при това.Затова аз винаги използвам за ферментация червени пиперки и люти чушлета, а зелени обикновено много малко - само за вкус.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-16284900633186974082018-04-20T05:07:44.558-07:002018-04-20T05:07:44.558-07:00Здравейте,
По описаният начин може ли да се напра...Здравейте, <br />По описаният начин може ли да се направят люти чушлета?<br /><br />Благодаря Ви предварително!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13328509926054400659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-2014823761987380582017-11-26T22:27:51.365-08:002017-11-26T22:27:51.365-08:00Здравейте Миро,
радвам се,че сте посетили и написа...Здравейте Миро,<br />радвам се,че сте посетили и написали коментар м моят блог.Според мен напревете туршиите в количества и съотношения както е описано, защото този вариант съм изпробвала.Обикновено различните зеленчуци втасват по различно време и с различно количество сол, затова е по - добре да се направи монозеленчук т.е. само един зеленчук и да се изпробва туршията на вкус.Зелето с хвойна става хубаво, но има вкус като че ли е залято с лимонов сок, а не е както обикновеното втасало зеле с морска сол.Но към втасалото зеле може също да се добавят 2 - 3 нарязани лимона, добре измити.Втасалите зелени домати стават много вкусни особено когато са слабо солени.Това се отнася и за всички други натурални туршии.В обикновената туршия не добавяйте олио или оцет.Втасването / ферментацията / трябва да се осъществи само в солена вода .За зелето втасване може да стане и без сол - с мед, лимонов сок както съм описала в други рецепти.Когато изпробвате няколко пъти една рецепта ще придобиете нужния опит.<br />Поздрави и успех !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-42906860192947677602017-11-18T05:05:24.655-08:002017-11-18T05:05:24.655-08:00Здравейте и от мен! Малко закъснях с туршиите. Под...Здравейте и от мен! Малко закъснях с туршиите. Подраних с киселото зеле, но не достатъчно и се появи луфт. Два въпроса: 1. Много ми харесват зелени домати на туршия, но винаги ми се получава не достатъчно и не равномерно кисела и с един специфичен вкус. Бих го определил като стипчив. Не искам да мърлям с оцет, олио и други и затова ми хареса написаното от Вас. За по-лесно и сигурно мисля да ги нарежа и объркам с моркови и зеле. Надявам се да не ми трябва саламура, но не пречи да сваря ако се налага. Според Вас допустимо ли е подобно смесване. 2. Само при Вас намирам консервиране на кисело зеле с плод хвойна. От години правя баварско кисело зеле по рецепта на Йоана /готвено, а не консервирано/, все без хвойна. Сега ми дойде, но не знам какво да правя излишната. Ако сложа на горната бърканица, да редуцирам ли солта. И изобщо, допустимо ли е комбинирано консервиране. Имам предвид зеленчука да си е осолен до нормалното за консумация, а хвойната да го консервира. Мироhttps://www.blogger.com/profile/08219788421130635353noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-70421631611299079762017-10-15T22:54:29.761-07:002017-10-15T22:54:29.761-07:00Здравейте Карина,
всички зеленчуци когато се приго...Здравейте Карина,<br />всички зеленчуци когато се приготвя туршията се притискат плътно, но когато започне ферментацията обикновено зеленчукът намалява обема си.В такъв случай може дори да се добавят още зеленчуци.Отгоре вкички зеленчуци е хубаво да се притиснат с листа от растения, които ги запазват твърди и спомагат за добра ферментация - дюля, вишна, касис, хрян както и с лозови пръчки.Задължително водата трябва да покрива хубаво зеленчука, тя изгонва въздуха.Да, могат да се ползват пластмасови капачки, няма никакъв проблем.<br />Туршията след като ферментира и се прибере на студено място може и през цялата зима да издържи.Добавете корени от хрян, семе от бял синап и така ще забавите ферментацията ако времето е много топло.Обикновено правя туршиите в късната есен когато времето вече започне да се захлажда за да могат да издържат до декември, януари, февруари та дори и до март.Важно е да са на студено обаче.Колкото времето е по - топло толкова ферментацията е по - ускорена.<br />Благодаря Ви и аз за коментара, дано е полезно това, което Ви написах.Поздрави и лека и спорна седмица !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-21410985038056066482017-10-14T12:57:52.553-07:002017-10-14T12:57:52.553-07:00Здравейте,
как се притискат достатъчно плътно, за ...Здравейте,<br />как се притискат достатъчно плътно, за да не влиза въздух? Могат ли бурканите да бъдат затваряни с пластмасови капачки? Колко време издържа туршията след като ферментира и е сложена на хладно?<br /><br />Благодаря предварително.Carina Hristovahttps://www.blogger.com/profile/16280109208031612300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-39814403726389408102017-09-04T00:23:57.667-07:002017-09-04T00:23:57.667-07:00Теди,
туршията става много хубава.За зелени домати...Теди,<br />туршията става много хубава.За зелени домати, карфиол, моркови, гулия това е количеството на солта.Червените пиперки изискват повече сол, а зелените стават малко горчиви при ферментация.Но това количество сол зависи и от температурата , при която се извършва самата ферментация.След като ферментацията се осъцестви туршията задължително се съхранява на студено.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-16100421827432252242017-09-03T21:12:55.958-07:002017-09-03T21:12:55.958-07:00Ели,с това количество сол туршията не става ли мно...Ели,с това количество сол туршията не става ли много солена?Все не успявам да я направя тая туршия.<br />Готварско настроениеhttps://www.blogger.com/profile/12044823835683752902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-74360613023574832342016-11-13T22:16:21.920-08:002016-11-13T22:16:21.920-08:00Здравейте,
водата, която туршията съдържа за да мо...Здравейте,<br />водата, която туршията съдържа за да може да ферментира съдържа сол.При преточването водата / саламурата/се отлива, разбърква и отново налива.Така става по - лесна ферментация.Друга вода по принцип не се налива.Ако се наложи доливане на вода зависи какво е количеството и - ако е много трябва да съдържа сол, ако е малко - не е необходимо.Ферментацията ще протече нормално при минимално доливане на чиста, несолена вода.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1214551510017361695.post-69541059023838488752016-11-09T09:30:07.460-08:002016-11-09T09:30:07.460-08:00Когато при отливане се добавя вода, тя трябва ли д...Когато при отливане се добавя вода, тя трябва ли да съдържа сол?Монаhttps://www.blogger.com/profile/13438371376641554438noreply@blogger.com