КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 15 февруари 2025 г.

Кисело зеле на листа / Sauerkraut leaves /

 


        Харесах тази рецепта от блога на Мария - " Хралупка " -  https://hralupka.blogspot.com/2021/02/blog-post_18.html. Ударението на думата " листа " е на буквата " и". Специфичното в рецептата е това, че зелето се реже на дебели ивици. Благодаря ти Миме.Чудесно е зелето приготвено по този начин.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 кисела зелка - 0.900 - 1 кг.

5 зърна бахар

5 зърна хвойна

5 зърна черен пипер

3 ч.л. червен пипер / използвах 2 ч.л. пушен и 1 ч.л. сладък червен пипер /

1 ч.л. смлян кимион

2 дафинови листа

зелев сок

вода

зехтин

     Измийте хубаво киселата зелка и я нарежете на дебели ивици широки 2 - 3 см. В глинен гювеч подредете лентите зеле.Отгоре поставете всички подправки.Залейте с 1ч.ч. зелев сок и вода.По оригиналната рецепта водата се долива до нивото на зелето.И аз направих така, но трябваше да намаля количеството и.В глинен съд водата извира бавно.Разбъркайте.

    Сложете съда в студена фурна на долно ниво.Включете на 200 градуса и печете така докато заври.След това намалете на 180 градуса и печете 2 часа.Накрая добавете зехтина.

     Сервирайте ястието леко топло или студено.Да Ви е сладко !






2 коментара:

  1. Чудесно зеленце си сготвила, Ели, поздравления! Много се радвам, че ви е харесало. Съжалявам, че течността ти е дошла много, при мен накрая не остава почти никаква. Хубава семица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме,
      следващият път ще готвя зелето най - долу на фурната, без да използвам скара.За да изври течността по - бързо.Вкусно зеле се получава.Благодаря за рецептата.Поздрави !

      Изтриване