КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 24 юни 2025 г.

Лесен и бърз крем с кокосова сметана, банани и сини боровинки / Easy and quick cream with coconut cream, bananas, and blueberries /

 



       ЧЕСТИТ   И  БЛАГОСЛОВЕН  ПРАЗНИК ПРИЯТЕЛИ !  НЕКА РОЖДЕСТВОТО НА СВЕТИ ЙОАН  КРЪСТИТЕЛ  ОЗАРИ ДОМОВЕТЕ ВИ  С  ВЯРА, НАДЕЖДА  И  ЛЮБОВ !

               Днес се навършват точно 12 години от момента когато създадох този блог.Много неща се промениха и в моето хранене, и в моя начин на живот.Но желанието ми да се храня и събирам билки остана.Обичам зеленината, приготвям я по различни начини.Любими са ми дивите треви и билки.За голямо съжаление вече по - рядко имам възможност да събирам билки.Но все пак успявам за зимата да приготвя нещичко от различни диви плодове или билки.

               Един много бърз и лесен крем, който можете да направите по всяко време.Чудесно лятно предложение.Може да се охлади, но може и да се поднесе веднага след като се приготви.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

5 големи банана

1 опаковка / 400 мл. / био кокосова сметана 22 %

500 грама сини боровинки

За поръсване отгоре : кокосови стърготини

    Обелете бананите, нарежете ги и ги смелете в пасатор.В голяма купа смесете пюрето от банани и кокосовата сметана.Разбийте хубаво с тел.Тази процедура можете да направите и в блендер.Накрая добавете измитите боровинки и отново хубаво разбърайте.

          Наситепете готовия крем в купички и поръсете с кокосовите стърготини .Да Ви е сладко !





Зелена гръцка фава с мариновани маслини, лайм и зелен лук / Green Greek fava with marinated olives, lime, and green onion /

 





                    Направих в тази рецепта зеления гръцки грах за фава само със сушени зеленчуци при варенето без добавка на суров кромид лук.За гарниране използвах мариновани гръцки маслини с риган и чесън, лайм и зелен лук.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

400 грама зелен гръцки грах за фава

4 - 5 с.л. с връх сушени зеленчуци / морков, лук, целина, червена пиперка /

сок от 2 малки лимона

6 - 7 с.л. зехтин

1600 мл. вода

За гарниране : маяриновани гръцки маслини с чесън и риган, зелен лук, лайм, зехтин

         Измийте зеления гръцки грах хубаво под течаща вода.Залейте го с нова вода докато го покрие 4 - 5 см. над нивото на граха.Оставете така за 12 часа.Отново измийте граха и заедно с водата го сложете да се вари.След кипване на няколко пъти обирайте пяната.След избистряне на течността варете на умерен огън.Добавете сушените зеленчуци, солта и разбъркайте.Малко преди да е готов граха добавете лимоновия сок и зехтина.Варете до пълна готовност и парсирайте още горещ.

      Всяка порция фава се гарнира със зелен лук, няколко маслини с чесън и парчета лайм. Накрая се полива с малко зехтин.Да Ви е сладко !










четвъртък, 12 юни 2025 г.

Зелена гръцка фава с гъби, манголд и зелен лук / Green Greek fava with mushrooms, chard, and green onion /

 


    

     Това не е жълт гръцки грах, а зелен.Този цвят на фавата / пюрето / се получи от добавката на морков.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

300 грама зелен гръцки грах за фава

1600 мл. вода

1 глава кромид лук

1 морков

сок от 1 лимон 

6 с.л. зехтин

1 ч.л. с връх сол

За гарниране : 300 грама дребни печурки, 3 - 4 с.л. зехтин, 1 ч.ч. вода, 1 щипка сол, 6 - 7 листа манголд, 2 големи стръка пресен зелен лук

     Леко почистете гъбите с влажна салфетка, нарежете лука на ситно, манголда на ивички, кромид лука на ситно.

     Зеленият грах залейте с вода за 12 часа.След това измийте и сложете на силен огън да заври заедно с водата.Обирайте пяната на няколко пъти, добавете нарязания на кръгчета морков и лука.Варете до омекване на продуктите на умерен огън.Накрая добавете зехтина, солта и лимоновия сок и варете още малко.Пасирайте в пасатор.

     В отделен съд добавете зехтина и лука.Разбъркайте няколко пъти и добавете  водата . Оставете да заври.Добавете печурките и варете на умерен огън до изпаряване на течността.Накрая изсипете към печурките манголда.Разбъркайте няколко пъти и снемете от огъня.

     Сервирайте граха гарниран с гъбите и манголда и да Ви е сладко !






Няколко десерта с плодове, тахан и семена / Several desserts with fruits, tahini, and seeds /

 










      Кремове и десерти с ядки, семена, плодове и тахан се приготвят много лесно.Подходящи са за сутрешна закуска или десерт по всяко време на деня.Предлагам няколко варианта на сутрешни закуски, които се приготвят бързо и лесно.
1/ десерт от банани / нарязани на парчета /, къпини, тахан, смлени микс семена / лен, сусам, тиквени семки, белен слънчоглед / и кокосови стърготини.




    2/ Десерт с банани, ягоди, сини боровинки, тахан, орехи. 




3/ Десерт от смлени кайсии , няколко капки масло от кайсиеви ядки.Украса боровинки, ягоди, кокосови стърготини.







Задушени гъби с аспержи и зелен чесън / Sautéed mushrooms with asparagus and green garlic /

 


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

300 бейби печурки

2 стръка зелен чесън

1 връзка / 10 - 12 / зелени аспержи

1 каф. лъжичка сол

1 ч.ч. вода

струйка зехтин

пресен копър

   Почистете внимателно гъбите и леко и бързо ги измийте под течаща вода.Аспержите почистете от долната , твърда част.Измийте и нарежете на парчета.Ситно нарежете копъра и зеления чесън.

      Във вряща подсолена вода пуснете гъбите и ги варете до редуциране на течността.Добавете зехтина и аспержите както и чесъна и варете още 3 - 5 минути.

          Сервирайте гарнитурата поръсена с пресен копър и да Ви е сладко !