четвъртък, 12 юни 2025 г.

Зелена гръцка фава с гъби, манголд и зелен лук / Green Greek fava with mushrooms, chard, and green onion /

 


    

     Това не е жълт гръцки грах, а зелен.Този цвят на фавата / пюрето / се получи от добавката на морков.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

300 грама зелен гръцки грах за фава

1600 мл. вода

1 глава кромид лук

1 морков

сок от 1 лимон 

6 с.л. зехтин

1 ч.л. с връх сол

За гарниране : 300 грама дребни печурки, 3 - 4 с.л. зехтин, 1 ч.ч. вода, 1 щипка сол, 6 - 7 листа манголд, 2 големи стръка пресен зелен лук

     Леко почистете гъбите с влажна салфетка, нарежете лука на ситно, манголда на ивички, кромид лука на ситно.

     Зеленият грах залейте с вода за 12 часа.След това измийте и сложете на силен огън да заври заедно с водата.Обирайте пяната на няколко пъти, добавете нарязания на кръгчета морков и лука.Варете до омекване на продуктите на умерен огън.Накрая добавете зехтина, солта и лимоновия сок и варете още малко.Пасирайте в пасатор.

     В отделен съд добавете зехтина и лука.Разбъркайте няколко пъти и добавете  водата . Оставете да заври.Добавете печурките и варете на умерен огън до изпаряване на течността.Накрая изсипете към печурките манголда.Разбъркайте няколко пъти и снемете от огъня.

     Сервирайте граха гарниран с гъбите и манголда и да Ви е сладко !






Няма коментари:

Публикуване на коментар