КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 23 август 2025 г.

Тиквичките на Тюркян Севен / The Zucchinis of Tyurkian Seven /

 


      Наскоро известната Тюркян Севен автор на кулинарна страничка и книга, зъболекар по професия публикува тази чудесна рецепта.Лесна за приготвяне и много вкусна.Приготвя се с ориз, но аз използвах просо.Може да се използва също и булгур или перлен ечемик. Благодаря ти Тюркян за интересната и вкусна рецепта !

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

4 - 5 тъмно зелени тиквички

2 - 3 с.л. ориз / 2 с.л. просо /

5 - 6 стръка зелен лук

4 - 5 скилидки чесън

1 връзка копър

1 връзка мента или джоджен

кора и сок от 1 лимон

1 ч.ч. / 200 мл. / зехтин /

1 ч.ч. / 200 мл. / вода

    Почистете тиквичките и ги нарежете на ленти с белачка за зеленчуци. Нарежете на ситно копъра и ментата.Дръжките им нарежете отделно.Бялата част на зеления лук нарежете отделно.Стъблата на лука също нарежете отделно.Скилидките чесън нарежете на филийки.

   Запържете в мазнината бялата част на зеления лук, дръжките от копър и мента, чесъна и просото за 4 - 5 минути.Аз не запържвам.Винаги задушавам с 50 мл. вода.Добавете зелената част на лука, сол, сок от лимон , лентите тиквички и водата и разбъркайте. Гответе на тих огън 15 минути.Разбъркайте само веднъж , добавете зелената част от копъра и ментата и готвене още 5 - 10 минути.

    Оставете ястието да се охлади в тенджерата.Сервирайте полято с още малко зехтин.

      Приятен апетит !






Печени тиквички с маслинова паста и семена / Baked zucchini with olive paste and seeds /

 



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

4 - 5 тиквички

паста от маслини

настъргано червено цвекло

зехтин

сок от лимон

стръкчета пресен босилек

смлени семена микс / ленено семе, сусам, тиквено семе, белен слънчоглед /

    Почистете и измийте тиквичките.Изпечете ги на грил или скара нарязани на ленти.Не ги посолявам.Намазвам само старата с мазнина.

    Подредете тиквичките в плато, намажете с маслинова паста и поръсете със смлени семена.

    Гарнирах тиквичките с настъпването червено цвекло овкусено със сол, зехтин и лимонов сок.По желание гарнирайте и с пресни билки - копър, магданоз, босилек.

      Да Ви е сладко!






сряда, 20 август 2025 г.

Баба гануш по турска рецепта / Baba ganoush according to a Turkish recipe /

 


        Тази рецепта е на Севги Оз. Обичам нейната кухня.Рецептите са много сполучливи.Преди време публикувах същата рецепта - https://naturalnakuhnia.blogspot.com/2017/07/blog-post_21.html  Тук е гарнирана със сусам и зехтин. Дозата е за 1 патладжан.Аз използвах 3 големи патладжана. 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 голям патладжан

2 - 3 с.л. сусамов тахан

сок от 1/2 лимон

сол

чесън

За гарниране : зехтин, сусам

   Върху хартия за печене в тава подредете патладжаните като с вилица или нож направете дупки или протези.Така патладжаните няма да се спускат при печенето. Печете на 200 градуса отгоре и отдолу до пълно омекване на зеленчука.Охладете и пасирайте с ръчна преса или пасатор.Добавете счукания чесън, солта, тахана . Хубаво разбъркайте.Гарнирайте отгоре със зехтин и запечен или суров сусам.

               Приятен апетит !








понеделник, 18 август 2025 г.

Черен императорски ориз с цвят от тиквички / Black imperial rice with zucchini color /

 


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

2 ч.ч. черен императорски ориз

4 ч.ч. вряща вода

1 щипка сол

струйка зехтин

цветове от тиквички

      Поставете водата в тенджера на котлона да заври.Изсипете ориза без да го минете и варете на тих огън. Преди да е поел всичката вода добавете солта и зехтина.Разбъркайте.

     Върху тенджерата поставете салфетка и затворите капака.Снемете от огъня.Така ориза се задушава и поема всичката вода.

      Готовият ориз гарнирайте с почистени от тичинките цветове от тиквички.

            Приятен апетит !







Задушени гъби с чесън и пресен копър / Sautéed mushrooms with garlic and fresh dill /



НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

250 грама гъби печурки

струйка зехтин

1 щипка сол

пресен копър

чесън

1 ч.ч. вода


           Почистете и измийте гъбите.Нарежете ги на филийки заедно с пънчетата.Варете в подсолена вода и мазнина до готовност.Трябва да останат почти на мазнина. Охладете.

            Преди да сервирате добавете ситно нарязан копър и филийки чесън.Разбъркайте и поднесете ! Да Ви е сладко !

           






понеделник, 11 август 2025 г.

Бананов крем с шам - фъстък и боровинки / Banana cream with peanut and blueberries /

 




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

5 големи банана

8 с.л. с връх смлян шам - фъстък

200 грама боровинки  + за украса


          Почистете бананите от кората, нарежете ги и ги смелете.Добавете смления шам - фъстък и хубаво разбъркайте.Накрая добавете боровинки и отново разбъркайте.Сервирайте в подходящ съд или индивидуални съдчета и отгоре украсете също с боровинки.

                 Да Ви е сладко !






Гъби и тиквички върху канапе от боб мунг / Mushrooms and zucchini on a mung bean couch /

 


             Боб мунг е изключително лесно смилаем както в сурово състояние така и термично обработен. Използвах го за да направя канапе от него.Гарнирах с печени тиквички и задушени гъби печурки.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

300 грама боб мунг

800 мл. вода

сол

За тиквичките : 

4 - 5 тиквички

сол

мазнина

1/2 ч.ч. вода

За гъбите :

300 грама мини бели печурки

1 щипка сол

струйка зехтин

1/ 2 литър вода

магданоз

            Измийте и почистете тиквичките в двата края.Нарежете на кръгчета и подредете в тава за печене.Леко посолете, полейте с мазнина и разбъркайте.Накрая добавете водата.Печете до готовност.Леко разбъркайте ако е необходимо.

             Гъбите почистете с четка и салфегка и задушете в мазнина, вода и сол.Трябва да останат с малко сос, почти на мазнина.Охладете и разбъркайте със ситно нарязан магданоз.

              Измийте боб мунг и го залейте с вода за една нощ.На другия ден изплакнете и варете до омекване.Бобовите култури стават вкусни когато се варят в молко вода.При нужда и ако е необходимо се долива гореща вода докато зърната омекнат почти напълно.

                Върху канапе от боб мунг сервирайте печурките и тиквичките и да Ви е сладко !







Гъби печурки с кориандър по Кипърска рецепта / Mushrooms with coriander in Cypriot recipe /



     

           Тази рецепта е от канала на Елиза от Кипър.Ястието беше приготвено с месо, гъби и сос.Аз приготвих тази рецепта само с гъби. Сосът може да се сгъсти с царевично нишесте или да се остави бирата да поизври докато гъбите останат почти на мазнина.

НЕОБХОДИИМИ  ПРОДУКТИ :

500 грама гъби кралски печурки
3 средни глави кромид лук
500 мл. бира / по избор /
струйка зехтин
1 кафена лъжичка с връх келтска сол
1 с.л. зърна кориандър
1/2 ч.л. куркума на прах
щипка черен пипер / по желание /

            Почистете лука , измийте го и го нарежете на ивици. Гъбите почистете с четка и нарежете на филийки заедно с пънчетата.
      Задушете гъбите и лука в малко мазнина и бира.Разбърквайте често, добевете солта и останалата бира. Варете на умерен огън докато ястието остане почти на мазнина.Накрая добавете куркума, черен пипер и зърна кориандър.Разбълкайте и охладете.
                             Приятен апетит !       





 

Задушени зеленчуци с кромид лук и тученица / Stewed vegetables with onion and succulent purslane /

 


НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 голяма глава кромид лук

1 пакет замразени зеленчуци - 400 грама

тученица

сол

зехтин

    Нарежете на ситно почистения лук и тученицата.Задушете лука в малко вода и зехтин.Добавете замразените зеленчуци микс / броколи, грах, царевица, морков /. Задушавайте до готовност.Добавете солта и разбъркайте.

    Охладените зеленчуци разбъркайте хубаво с шепа тученица.

     Поднесете и да Ви е сладко !