Баба гануш е традиционна ливанска разядка от печени патладжани и сусамов тахан.Това вкусно и интересно предястие се сервира в Израел, Средиземноморието и арабските страни.
Печеният патладжан може да послужи за различни разядки в комбинация не само с тахан, но и с различни печени зеленчуци и ядки.Патладжанът се пече като се правят няколко прореза по кората за да не се спука.Пече се цял, с дръжката без да се посолява.Когато се изпече добре от всички страни и омекне се изважда от фурната и обелва след като се охлади.Пасира се с пасатор.Към полученото пюре от патладжан се добавя суров сусамов тахан, зехтин, лимонов сок, чесън.За овкусяване могат да се използват също и други овкусители като балсамов оцет, ябълков оцет, кориандър, магданоз, копър.Кориандърът в прясно състояние е типична подправка много характерна за близкоизточната кухня.Лично аз не я употребявам или много рядко добавям и то в малки количества.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 голям изпечен патладжан
2 - 3 с.л. с връх суров сусамов тахан
2 - 3 склидки чесън / счукан /
1 щипка хималайска сол
2 - 3 с.л. зехтин
сок от 1/2 лимон
подправки / по желание / - пресен магданоз, пресен кориандър, копър
Пасирайте в пасатора изпеченият и охладен патладжан.Към полученото зеленчуково пюре добавете тахана, хималайската сол, зехтина, чесъна и лимоновият сок.Хубаво разбъркайте до хомогенизиране на сместа и поднесете веднага.Ако имате желание добавете пресни зелени подправки - копър, магданоз, кориандър.
Приятен апетит !
Ох, разкошно е, много го обичам. Бих се наяла само с хляб и тази разядка. Много апетитни снимки, Ели! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,
Изтриванетази разядка е наистина вкусна и много лесна за приготвяне.Особено сега през лятото когато има изобилие от пресни патладжани.
Поздрави !