КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 24 декември 2019 г.

Гръцка фава - приготовление / Greek fava - preparation /




    Преди известно време посетих о.Лесбос.Бях планувала да закупя фава.Четох за нея и я открих в гръцки хранителни магазини - зелена и жълта.Имайте предвид,че ударението на тази дума пада върху сричката фа.
    Реших да публикувам сега тази рецепта и информация, защото считам,че е подходяща за приготвяне и за Бъдни вечер.
   Но какво всъщност означава фава преведено от гръцки ? 
 Имам позната,чиято дъщеря преди време живееше в Гърция и много добре владее езика.Веднага реших да попитам нея каква информация би ми дала тя.Ето нейния отговор :            Фава , преведено от гръцки означава : " нещо начупено и белено , от което може да се приготви паста или хумос ".Самото зърно за пастата / хумоса / може да е различно -  леща, грах, боб, нахут.
    В Гърция се отглеждат различни сортове грах, бакла, леща, нахут, боб.От начупените и обелени зърна може да се прави паста или хумос.Но в Гърция за разлика от България хумос се прави  от бял фасул и от всички видове цветен фасул като при това таханът не е задължителен.
    Аз закупих два вида зърна / начупени и обелени /.Предположихме,че жълтите зърна са от вид леща, а зелените - от вид грах.Но пакетите с жълти зърна бяха различни - едните зърна с по - светъл оттенък на цвета, а другите - с наситено жълт цвят.Явно това бяха два различни сорта жълта леща или жълт грах / начупени и обелени /.Не съм сигурна, но според мен в тази страна се отглеждат и диворастящи форми на граха и лещата , от които се приготвя хумос и те се начупват и обелват предварително за продажба.
    Фавата може да се приготви чрез предварително накисване на зърната във вода както правим това с белия фасул.Но мисля,че не е необходимо, защото все пак зърната са белени и начупени.Също така може първата вода след завиране да се изхвърли и фавата да се свари с нова вода.При това вкусът ще се промени.Когато варя бобови не сменям водата.Според мен така се отмиват много хранителни съставки и се променя значително вкуса.Но Вие преценете как да постъпите.
На една от опаковките имаше написана и рецепта за приготвяне на фава / паста, хумос /.Ето я :

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 глава кромид лук
500 гр. зърна за фава / жълт грах,зелен грах, леща, нахут, различни видове фасул /
1 литър вода
морска сол на вкус
зехтин

За гарниране :

1 глава кромид лук / използвах червен лук /
маслини
зехтин
5 - 6 стръка пресен копър

   Измиваме зърната за фавата и ги поставяме в тенджера.Заливаме с 1 литър студена вода и усилваме огъня докато водата заври.Обелваме лука и  го добавяме цял без да го нарязваме.Варим на тих огън докато фавата омекне добре и  обираме пяната периодично с решетъчна лъжица. Десет  минути преди да свалим от огъня посоляваме и разбъркваме.
  Аз добавих още гореща вода за да се сварят добре зърната / около 1 ч.ч. / и струйка зехтин.Накрая пасираме с вилица зърната заедно с лука.Хубаво разбъркваме  и отново пасираме.
    Отделно нарязваме на ивици червения лук и копъра за гарниране.
    Сервираме в плато фавата, поръсваме отгоре с ивички червен лук и копър.Украсяваме с маслини и заливаме със струйка зехтин.
   Внимавайте със солта в случай,че маслините са солени !
                  Приятен  апетит !

ЧЕСТИТИ    МИРНИ  И   БЛАГОСЛОВЕНИ   РОЖДЕСТВЕНСКИ  ПРАЗНИЦИ  ! ЗДРАВЕ И СПАСЕНИЕ НА ВСИЧКИ ВЯРВАЩИ  ХРИСТИЯНИ !






























































































































































































































































































































































































































































































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар