КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 11 август 2014 г.

Приготвяне на домашно сирене от сурово прясно мляко / Preparation of white cheese in brine from raw milk /

 


        Този вид сирене приготвяме у дома по една старинна рецепта, която баба ми научи от съседи - потомствени овчари.Сиренето, което се получава е много вкусно и полезно, добре узряло, без шупли.За целта се използва сурово прясно мляко - козе, биволско или овче / тези млека са с по - висока масленост и се получава повече сирене от 1 литър мляко /.
   След издояването млякото се прецежда през няколко ката марля и се измерва количеството в литри.На всеки литър мляко се добавя мая за сирене / на всяка опаковка пише колко капки се добавят на литър мляко /.Ние добавихме по 6 капки мая за сирене / на един литър овче мляко/.Маята трябва да се добави ВЕДНАГА  след издояването, за да се запази температурата от тялото на животното и млякото лесно да се подсири.След като стегне с решетъчна лъжица внимателно се разбърква или се нарязва на големи квадрати с остър нож.Поставя се в специално направено за целта дървено сандъче или тензух за отцеждане на суроватката.Отцеждането става за около 12 часа в хладно помещение, суроватката се запазва.Готовата сиренина ,заедно с тензуха се притиска с тежест за допълнително отцеждане на суроватката / за  около 6-7 часа /.
   След това готовото прясно сирене се нарязва на няколко парчета и се осолява с едра морска сол - отдолу и отгоре.Така престоява около 12 часа.
     Приготвя се стъклен или пластмасов съд с капак, нареждат се парчетата сирене, заедно със солта и се заливат с отделената суроватка.Така приготвяме сирене докато запълним съда и го оставяме притиснато с тежест в хладно помещение.Суроватката трябва да го покрива.След около 6 месеца е добре узряло и готово за консумация.
   Морската сол, която се употребява е в произволно количество, ако сиренето е по - солено е по -добре.Запазва се по - твърдо и при консумация може да се изкисне.
   Суроватката може да се приема от болни хора и е много полезна за всички заболавания на очите.При проблеми с костите трябва да се приема прясно, още неосолено сирене заедно с кълнове от черна ряпа.
    Важни при направата на сирене са :
1.Температурата на млякото при издояването ;
2.Здравословното състояние на животните - те трябва да са здрави, без наличие на мастит или други заболявания.
3.Температурата , при която се прави и съхранява сиренето - в много горещи летни дни сиренето става на шупли.
4.Сезона - в късна есен млякото е по гъсто и става по хубаво сирене.
5.Вида на пашата - в равнинни места обикновено почвата е по - влажна и при овцете се появява заболяването метил.Затова те трябва да се пасат по склоновете с хубава и прясна трева, като храненето им в никакъв случай да не става с прясна люцерна.След  откоса люцерната се оставя малко да завехне и след това се дава на животните.
    Приятен  апетит !

Прецеденото  след  издояване мляко и измерено количеството му  в литри

Добавяне на маята за сирене и разбъркване

Нарязване  на готовата сиренина на  големи квадрати

Поставяне  на сиренината в тензух за отцеждане  на суроватката

Отцеждане  за около 12 часа 


Притискане  на сиренината с дъска и тежест за допълнително  отцеждане  на суроватката

Готовото  прясно сирене, наръсено с  едра  морска  сол
   

8 коментара:

 1. Отговори
  1. Ани,
   това е много стара рецепта, но гарантирам ,че се получава идеално на вкус сирене.Вече почти никой не практикува приготвяне на сирене по този начин.Всичко става в по - големи предприятия или мандри.Но вкусът наистина е уникален.
   Благодаря за чудесния коментар.
   Поздрави !

   Изтриване
 2. Поздравления! Баба и дядо го правеха по същия начин, ние също. Или чрез затопляне, ако не сме ранобудни.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря за коментара Рекс.Да , това е наистина рецептата за много хубаво сирене, което се прави веднага след издояването на животните.Не се затопля млякото на огън, използва се температурата на тялото на животното.Става чудно сирене, но за да не се забрави тази рецепта я публикувах.
   Поздрави !

   Изтриване
 3. Това е меко бяло сирене и е много вкусно. След 1-3 дена зреене от това сирене се пилучава превъзходна моцарела или традиционен кашквал(след 3 месеца зреене). Бялото саламурено сирене се приготвя по малко по-различен начин.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен,
   това сирене се приготвя по традиционна технология и когато зрее 6 месеца става твърдо и вкусно.Съхранява се в саламура от суроватката и солта от осоляването.Така се получава много вкусно и трайно сирене.Днес има различни технологии за приготвяне на сирене, но никоя от тях не наподобява този вкус.
   Поздрави !

   Изтриване
 4. Здравейте, Елена, следя блога ви. Много ми е полезен по време на пости. :)

  Обръщам ви внимание, че cottage cheese е извара на английски. Това е white cheese in brine. :) Бяло сирене в саламура.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря Ви Майя,
   аз превеждам заглавията на публикациите посредством преводача, който дава Блогер.Не съм обърнала внимание на точния превод от речник.Но по принцип по отношение на сирената има една дума на немски, а и на английски.Но тук наистина става дума не за извара, нито за моцарела.Тази рецепта е за твърдо овче или от друго мляко сирене, което се съхранява задължително и само в саламура, но това е всъщност осолената суроватка.
   Поздрави и лек ден !

   Изтриване