КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 27 септември 2020 г.

Печени камби за зимата без стерилизация / Baked cambies for winter without sterilization /

 


         


     Печените камби са чудесна храна през зимата.Рецептата е известна, но реших да публикувам и моят вариант на приготвяне.В различните рецепти камбите се запичат със или без плънка.Аз също съм изпробвала различни варианти за пълнеж , независимо от това,че съм приготвяла камбите и без никакъв пълнеж само със сол, олио, оцет и мед или кафява захар.Вкусни камби се получават с плънка от настъргано прясно зеле, моркови и магданоз.Леко осолено зелето се смачква с ръце, добавят се магданоз и моркови и хубаво се разбърква.Друг вариант за пълнеж е карфиол, морков и листа от целина.Може също така вместо карфиол да се използват розички от  броколи.Преди години съм правила печените камби с пълнеж от розичка карфиол, кубчета тиква, целина и морков.А ето и варианта, който най - често приготвям :

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

12 - 13 едри камби

1 ч.л. равна сол / за 1 брой зеленчук /

1 ч.л. равна мед или кафява захар / за 1 брой зеленчук /

1 ч.л. винен оцет / за 1 брой зеленчук / 

1 ч.л. олио / слънчогледово, царевично, соево или според желанието / - за 1 брой зеленчук

моркови

чесън

магданоз

    Подберете здрави и добре оформени камби.Почистете ги внимателно от семенната част и ги измийте хубаво.Подредете ги в тавата, която е към всяка фурна подредени плътно една до друга върху хартия за печене.Всяка камба напълнете с нарязани полумесеци от морков, филийки чесън и магданоз.Поставете също така 1 ч.л. сол, 1 ч.л. мед или кафява захар, 1 ч.л. оцет и 1 ч.л. олио.Ако камбите са по - дребни използвайте 1 равна кафена лъжичка сол и захар.Запечете във фурната, но не прекалено много.Камбите трябва да променят цвета си и леко да омекнат.

В предварително добре стерилизирани / бурканите се стерилизират 20 - 30 минути от момента на завиране / и затоплени буркани започнете да подреждате камби плътно като ги притискате леко.За тази цел аз използвам чукчето от дървената гаванка.Когато подредите 4 - 5 камби във всеки буркан запечатайте веднага хубаво с капачка и веднага обърнете.Оставете така докато бурканите изстинат напълно и приберете в хладно и студено помещение.

От тази доза се получават 4 буркана от 680 грама като в зависимост от големината на камбите тази бройка може да варира.

    Приятен апетит !



















Няма коментари:

Публикуване на коментар