КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 1 януари 2018 г.

Постни сарми със сушени гъби, ориз и булгур / Strawberries with dried mushrooms, rice and groats /



    Тези сарми са чудесни за всички любители на постната храна.Използвах сушени гъби шийтаке, ориз и булгур в равни количества.Тази комбинация е вкусна и много лесна за приготвяне.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 кисела зелка
4 големи глави кромид лук
ароматични корени от фризер / целина, пащърнак, моркови, магданоз / - 1/2 ч.ч.
1 ч.ч. ориз / използвах Балдо /
1 ч.ч. булгур / използвах турски /
30 грама сушени гъби шийтаке
1 ч.л. гръцки бял риган
1 ч.л. сол
1 ч.л. чубрица
равни количества вода и зелев сок
растителна мазнина по избор

   Измийте най - напред ориза и булгура в няколко води докато хубаво се отмие нишестето.Залейте сушените гъби с топла вода докато ги покрие.Нарежете на ситно лука и го задушете в растителна мазнина и малко вода.Добавете ароматните корени и продължете задушаването 5-7 минути.Добавете гъбите, но запазете водата , в която са били накиснати.Задушавайте така 5 минути, накрая добавете ориза и булгура.Разбъркайте няколко пъти и добавете 1 ч.ч. вода.Разбъркайте, добавете сол и подправки.Оставете така на слаб огън докато ориза и булгура набъбнат леко.
    Леко охладената плънка подгответе за завиване на големи сарми.
Киселата зелка отцедете от сока, накъсайте листата и изтънете средната жилка.С 1 - 2 с.л. плънка свийте сарми.
   На дъното на тавичка или глинен съд подредете големи зелеви листа.Отгоре поставете нарязано кисело зеле / от малките листа на зелката /.Започнете подреждането на сармите една до друга, но не много плътно.Залейте с малко мазнина и равни количества вода и зелев сок.Запечете във фурната на 200 градуса.Два - три пъти се налага да се долива топла вода и зелев сок докато зелето добре омекне.Накрая сармите се запичат само отгоре.
      Приятен апетит !

Сушени  гъби шийтаке














6 коментара:

  1. Страхотни сармички, представям си колко са вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      зелевите постни сармички са чудесни когато се комбинират равни части ориз и булгур.А сушените гъби просто допълват вкусовете.
      Поздрави и усмивки !

      Изтриване
  2. Много вкусни сармички, Ели! Обичам, когато в ястие има ориз и булгур, а никога не съм го приложила.Гъбите шийтаке пък са толкова ароматни. Непременно ще си ги приготвя!Хубав, вкусен и топъл ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      за разлика от теб аз много рядко правя само ориз.Обикновено винаги го смесвам с булгур, просо, елда, белен ечемик , киноа в различни съотношения.А гъбите шийтаке наистина придават прекрасен аромат на ястието.
      Поздрави и усмивки !

      Изтриване
  3. Непременно ще опитам,Ели! Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      пробвай ги, стават много вкусни постни сарми.
      Поздрави !

      Изтриване