КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 17 февруари 2019 г.

Супа от коприва със сушени домати и хранителна мая / Nettle soup with dried tomatoes and food yeast /

     


        Прясната коприва е много вкусна и хранителна.Ненадейно закупих от нея и приготвих супа със сушени домати и хранителна мая.Получих чудесна и много вкусна постна супа подходяща за деца и възрастни.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

прясна коприва - 1 пакет / 250 - 300 грама /
1.1/2 с.л. ориз
1 глава лук
1 малък морков
парче целина
парче пащърнак
10 - 12 сушени домата
по 1 ч.л. хранителна мая за всяка порция
олио
вода


     Почистете копривата от замърсявания, измийте я хубаво под течаща вода и я поставете във вряща вода за да се попари за 5 минути.Извадете и нарежете на ситно.Запазете водата от попарването.Кореноплодните зеленчуци и лука нарежете на ситно.В мазнина и малко вода задушете кореноплодите , лука и копривата.Добавете ориза и разбъркайте за няколко минути.Залейте с водата от попарването - около 1 - 1.200 литра.Добавете сол и разбъркайте.Оставете супата да ври на умерен огън за 20 - 30 минути докато ориза хубаво омекне.Свалете от огъня след като супата е готова и добавете нарязаните на тънки ивички сушени домати.Преди сервиране поръсете всяка порция с хранителна мая.
        Приятен  апетит !












4 коментара:

  1. Чудесна супа, Елена,
    полезна и подходяща за сезона - звучи
    и изглежда много апетитна,вкусна и ароматна.
    Благодаря, прегръдка и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      направих една по - различна версия на традиционната супа от коприва.Сушените домати и хранителната мая придадоха чудесен вкус и аромат.
      Поздрави и чудесна седмица и на теб !

      Изтриване
  2. Любимата ми коприва! Ама има ли вече прясна? Ели тази хранителна мая какво представлява и от къде я купуваш, стана ми интересно, може би вече си споделяла, но не си спомням?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      наскоро намерих в Кауфланд прясна коприва, а хранителната мая я закупувам от магазини за диетични храни.На вид представлява подобна на люспи храна, на вкус - подобна на сирене пермезан или нещо подобно.Вкусът наподобява сирене, кашкавал с лек привкус на ядки.Хранителната мая представлява бактериите Saccharomyces cerevisiae захранени с естествени съставки и след това изсушени .Тя е основна добавка към веганска храна.
      Поздрави и лека и спорна нова седмица !

      Изтриване