КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 14 юли 2019 г.

Троскот / пирей /



   Пиреят / Agropyrum  repens L., Elytrigia repens L., Triticum repens L. / e известен още със следните имена - троскот, пир, пълзящ пирей, калпаджа, житняк.Растението се отнася към сем. Житни и е многогодишно тревисто растение.Стъблото на пирея е кухо, цилиндрично, гладко, членесто.На места има плътни пръстеновидни удебеления , от които водят началото си листата.Достига височина от 40 см. - 1.5 м.Листата са плоски, лентовидни, тесни, зелени или сивозелени , с гладки голи или влакнести влагалища.Цветовете са разположени в 3 - 9 малки класчета - сивозелени, зелени или светловиолетови.Организирани в рехави класове.Цъфти през юни - август.Плодът е зърно.Коренището е пълзящо , силно разклонено и шнуровидно.Дължината на 1 корен е повече от 1 м.Общата дължина на коренището само на едно растение е повече от 15 м.Растението е наречено още дива пшеница и действително този род е много близък до пшеницата.
   Троскотът е разпространен почти в целия свят - в Европа, Австралия, Северна и Южна Америка, Аляска, Азия , Северозападна Африка и някои области на Арктика.Вирее на песачливи места, край огради, в ниви, ливади, в необработени и открити места, по влажни терени.Обикновено се разпространява като плевел сред културните растения.Изкореняването и унищожаването му е много трудно.
    Пиреят съдържа  биологично активни вещества - белтъци - тритицин, въглехидрати, мазнини, провит.А, вит.С, Вит.В1, етерично масло, сапонини, органични киселини, микроелементи - желязо, магнезий, кобалт, силиций.
Белтъкът тритицин е изключително богат на лизин,.В пиреят съдържанието на тритицин е до 40 %.
Троскотът е известен с хранителните си качества и от стари времена много народи са го използвали като храна в екстремни ситуации - намирали са спасение от глада при войни и други природни бедствия.Троскотът е ценен фураж за много тревопасни животни и с него се лекуват дори кучета и котки.С растението се хранят различни видове гъсеници, а семената му са любима храна на птиците.
От свежи корени на пирей се приготвят вкусни салати, супи, гарнитури.От сушени корени се приготвя брашно, от което могат да се пекат тестени изделия.
   Троскотът е известен със своите лечебни качества.В Русия и Индия е популярно средство за лечение на рак.В Северна Америка пиреят се използва като диуретик, леко слабително и пречистващо кръвта средство.Особено добре действа пиреят в комбинация с корени от глухарче.В някои страни троскотът се нар. " кучешка трева " - при болест кучетата го дъвчат.Растението има отхрачващо и противовъзпалително действие.
Ето какво казва руската лечителка Елена Зайцева за троскота : " с него се лекува нарушена обмяна на веществата.Настойка и отвара от коренищата му се използват при водянка, отоци, цистит, незадържане на урина, камъни в бъбреците и жлъчката, при всички заболявания на дробовете и бъбреците, болести на дебелото черво, диабет и високо кръвно.Коренът на пирея помага при остеохондроза, дисфункция на яйчниците, подагра, частична загуба на зрението, ревматизъм, лумбаго и артрит."
Противопоказания няма.От коренища на пирей може да се прави и кафе / от изпечени корени /.
Най - добре е коренищата да се извадят, измият и изсушат през пролетта или през есента.От пресни млади стъбла на троскот може да се прави и пресен сок, който помага при много заболявания.Този сок се пие по 30 мл. и постепенно може да се увеличава количеството.Чай от корени на троскот, глухарче и репей помага при много и тежки страдания - проблеми с гръбначния стълб, ракови заболявания и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар