КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 23 септември 2015 г.

Три варианта за мариноване на люти чушлета / Three options for marinating of chili /






     От няколко години редовно приготвям люти чушлета по три изпитани в нашия  дом рецепти.Преди години съм изпробвала много рецепти за мариноване на чушлета - сладки и люти.Но тези три варианта се оказаха най - харесвани затова и редовно, всяка година ги приготвям.Рецептите са лесни за изпълнение, не изискват много продукти и могат да се приготвят при условията в големия град.Само третата рецепта изисква предварително опукване на чушлетата и малко повече продукти.
РЕЦЕПТА  1 :
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 
люти чушлета
оцет - за предпочитане хубав винен оцет за мариноване
сол
захар / мед /
по желание - връзка копър, моркови, чесън
Чушлетата се измиват хубаво и се отрязват част от дръжките им.Подреждат се в буркан   чушлета наръсени със сол и захар / мед / - на вкус.Количеството на меда / захарта / е по - голямо ако чушлетата са много люти.Така продължаваме да редуваме пласт чушлета, сол и захар, пласт чушлета.Накрая завършваме със сол и захар.По желание може тук - там да поставим настъргани моркови и нарязан копър или склидки чесън.Заливаме чушлетата с оцет, затваряме с капачка и прибираме на хладно.Съхраняваме на студено, без да стерилизираме.
Чушлетата са трайни и вкусни, днес ги приготвям без никакви добавки - моркови, копър и чесън.Така се харесват у дома.
РЕЦЕПТА  2 : 
люти чушлета
бутилка за еднократна употреба от 2 литра
2 с.л. сол
4 с.л. захар / мед /
2 глави чесън
5 зърна бахар
10 зърна черен пипер
1 връзка копър
бямя - по желание
1 ч.ч. оцет
Чушлетата се измиват под течаща вода хубаво и се отрязват част от дръжките им.В бутилка  за еднократна употреба / 2 литра / се редят чушлетата, бамя - почистена / по желание / и всички добавки.Бутилката се напълва с вода и запечатва.Поставя се под асмата - така може да стои цяло лято или през есента.Чушлетата втасват постепенно, бутилката не се отваря, газира се сока.
Когато трябва да се консумират чушлетата бутилката се срязва отдолу или леко и внимателно се отваря капачето.Получават се много вкусни люти чушлета и бамя.
Ако желаете чушлетата да придобият интензивен жълт цвят добавете липов цвят във всеки буркан / бутилка /.
РЕЦЕПТА 3 : 
ПУКАНИ  ЛЮТИ  ЧУШЛЕТА : 
3 кг. люти или сладки чушлета / или смес /
1/2 кг. моркови
целина, магданоз, копър и чесън
2 ч.ч. олио
11/2 литра оцет
1 ч.ч. сол
11/2 - 2 ч.ч. захар
Чушлетата се измиват хубаво и се отрязват част от дръжките им.Опукват се леко докато се поизприщят .Поставят се в голяма тенджера .Отделно се настъргват или нарязват морковите и чесъна, целината, магданоза, копъра.Всичко се смесва и хубаво разбърква.Така чушлетата престояват 2 денонощия.Напълват се в буркани и се заливат с маринатата.Съхраняват се на хладно, не се стерилизират.
Получават се вкусни и трайни люти чушлета.По същата рецепта могат да се приготвят и сладки чушлета.В зависимост от това каква е лютивината на използваната суровина количествата на захарта / меда / могат да варират.







2 коментара:

  1. Ели, чудесни рецепти за люти чушлета! Моите родители приготвят в пласмасови бутилки, като добавят лук, чесън, кервиз, черен пипер и оцет. Затварят и държат на хладно. При отваряне прехвърлят в буркан и наливат още оцет. Така съхраняват чушлета за цяла зима. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    не сме големи почитатели на лютите чушлета, но правим в смес - люти и сладки.Много хубави стават за разядка през зимния сезон.Някои хора много ги обичат и си приготвят в по - големи количества.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване