КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 21 септември 2017 г.

Стерилизирана подправка за супа в 2 варианта / Sterilized soup spice in 2 variants /




   През зимата обичам да правя супи.Те са особено подходящи в студените зимни дни.А кореноплодните зеленчуци са основа за приготвяне на бульон.Преди години с моята майка трябваше да правим зимен курбан и така измислихме първата подправка.По нашия  край курбанът се нарича бял, прави се само от месо , лук и малко кореноплодни зеленчуци.През годините сме правили винаги кореноплодни зеленчуци, които стерилизираме ситно нарязани или настъргани на ситното ренде.
     Втората подправка за супа правим по подобие на консервата гювеч, но със зеленчук за супа.Зеленчуците се смилат на машинка за месо или се нарязват на ситни кубчета.Правила съм и настъргани на едро ренде зеленчуци.
   Използвайте малки бурканчета от детско пюре или подобни.Едно бурканче след отваряне ще ви послужи за 1 ястие или супа.
   През есента е най - подходящото време да съхраните корени за супа - от целина, от магданоз, морков или пащърнак.Съхранявам корените пресни, замразени и стерилизирани.В края на зимата обикновено пресните корени са вече привършили и затова в употреба влизат стерилизираните.Всичко ястие или супа, дори и салата придобива много аромат и вкус с добавка на корени.
Ето и рецептите :

РЕЦЕПТА 1

корени от магданоз
корени от целина
корени от пащърнак
морков
сол на вкус

     Всички корени  в произволно количество добре се измиват и почистват с четка.Нарязват се ситно или се настъргват на ситното ренде.Леко се посоляват и разбъркват.Поставят се в бурканчета. Обикновено ситно настърганите корени при посоляване пускат собствен сок и не е необходимо добавяне на вода при стерилизиране.Когато корените са ситно нарязани задължително бурканчетата се допълват с вода.Запечатваме и стерилизираме 20 минути от момента на завиране на водата.

РЕЦЕПТА 2

домати
тиквички
пиперки / червени и зелени /
моркови
лук
магданоз
листа от целина
сол на вкус

    Тази подправка се приготвя чрез смилане на зеленчуците с машинка за месо или ситно нарязване на кубчета.Когато се смелят се получава подправка , подобна на сос.Нарязаните зеленчуци се поставят в бурканчета, посоляват леко на вкус и заливат с вода.
   Стерилизират се 15 - 20 минути от момента на завиране на водата.
   Обикновено през есента от последните зеленчуци в градината правя подправката за супа.Това са зеленчуци в произволни количества, според наличността.Но доматите трябва да са добре узрели.
          Внимание ! Не използвайте топлинно обработени домати при проблеми със стомаха и червата. Те са силно киселинно - образуващи   и  предизвикват   киселини  и  болки !
      Подправката може да се приготви и без домати, но с повече червени пиперки.
      И двете подправки могат да се приготвят в големия град въпреки, че се стерилизират.Използвайте есента, която е наситена с изобилие от зеленчуци.Сега е момента да използвате евтини зеленчуци, да ги приготвите като подправки и да имате вкусни ястия, супи и салати през зимата.Положеният труд винаги се отплаща и то в студените зимни дни когато се прибираме премръзнали след натоварен работен ден.
            Приятен  апетит !
    










2 коментара:

  1. Аз правя подобна подправка, наричам я универсална, сигурно си видяла в блога, не добавям вода и не варя, но количеството сол е доста. Затова после добавям само по лъжица -две от нея в ястието и не соля или соля по-малко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      и аз съм правила подобна подправка само със сол.Но от нея трябва много малко да се добавя, защото става много солена.Тази подправка може да се добави в по - големи количества и затова предлагам и този вариант.Обикновено 1 малко бурканче за бебешка храна е достатъчно за 1 ястие.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване