Много обичам червеното цвекло и използвам както кореноплода така и листата заедно с дръжките.Дръжките са по - твърди за употреба в суров вариант затова ги варя на пара или в малко вода до омекване.В тази рецепта използвах билков сос , който много добре се комбинира с дръжките от цвеклото.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
дръжки от цвекло / от два кореноплода /
вода
За билковия сос :
1/2 връзка магданоз
2 шепи листа от босилек
2 шепи листа от камшик
сок от 1 лимон
1 щипка сол
За поднасяне : цветове от камшик и невен / само венчелистчетата /, зехтин
Сварете дръжките от цвеклото в малко вода или на пара до пълно омекване.Подгответе зеленината за соса - измийте магданоза, босилека и камшика и ги нарежете на ситно.Блендирайте заедно със сока от лимона до фина и гладка смес.Сосът трябва да има фина и гладка консистенция.
Извадете дръжките на цвеклото от водата , леко охладете и поставете в соса.Внимателно разбъркайте с вилица така,че всяка дръжка добре да се покрие със сос.Добавете струйка зехтин и отново хубаво разбъркайте с вилица.Поднесете дръжките от цвеклото леко топли .Аз ги декорирах с пресни венчелистчета от невен и камшик.
Няма коментари:
Публикуване на коментар