КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 13 декември 2021 г.

Маслини с ориз / Olives with rice /

 



    Това постно ястие / гарнитура / се приготвя лесно.Но предварителната подготовка на продуктите изисква време.Може да се приготви във фурната или на котлона в зависимост от това как желаете да го консумирате.

   Приготвям ястието на фурна , защото е по - красиво при сервиране.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

260 грама ориз Жасмин

31/2 ч.ч. вода

1 малък морков на малки кубчета

парче корен целина  на кубчета 

5 - 6 стръка зелена целина на ситно

1 малък пащърнак на кубчета

1 голяма глава кромид лук на кубчета

1 кафена чашка шарлан

сол - 1/2 с.л.

100 - 150 грама маслини с костилка / използвах каламата /

     Поставете в тенджера с дебело дъно шарлана и загрейте на силен огън.Веднага добавете кореноплодните зеленчуци и лука.Разбъркайте няколко пъти и добавете вода - 1/2 ч.ч.Намалете огъня и гответе докато зеленчуците променят цвета си и леко омекнат.Водата трябва почти да изври.Добавете останалата вода и засилете огъня докато заври.Добавете дафиновия лист и снемете от огъня.

   В тава изсипете ориза, маслините, стръковете целина и залейте със зеленчуците и бульона.Овкусете със солта и разбъркайте хубаво.Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна докато ориза се запече и поеме водата.

    Сервирайте леко топъл или студен и да Ви е сладко !

















1 коментар: