КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 12 ноември 2014 г.

Мексиканска краставица / чайот / / Mexican cucumber - chayote /


    Чайотът /Sechium edule / или мексиканската краставица се отглежда вече в България от любители - градинари.Основното му предимство при отглеждането е почти пълната липса на болести и вредители.
Произхожда от Мексико и представлява грудково многогодишно растение, лиана от сем.Тиквови.Това всъщност е плод по ботаническа характеристика, но се използва като зеленчук.Култивиран е още от ацтеките и маите.Днес се отглежда в Африка, Средиземноморието, Южните части на Русия, островите на Индийския океан и Океания, тропическите части на Азия.
Младите листа имат власинки от двете страни, а старите са гладки и имат власинки само от долната страна край дръжките.Цъфти от април  до декември, цветовете са малки и бели на цвят.Опрашва се от някои насекоми, връзва плод от септември до януари - по единично или чифт.Коренът на чайота е дебел и произвежда богати на скорбяла клубени, които в тропиците се приготвят както картофите.От един корен израстват няколко стъбла, които се удебеляват и изглеждат дървовидни в основата, а към върха имат тревисти разклонения.Плодът е крушовиден, светло жълт, светло зелен или бял.В средата има голяма овално - приплесната семка, която има вкус на бадем.Сърцевината е подобна на тиквичка, има подобен вкус на смес от тиквичка, алабаш и краставица.Но най - много се откроява краставичния аромат.
Плодът може да се използва суров в салати, може да се вари или пече след обелване на кората.
Мексиканската краставица в сурово състояние е богата на вит. С, вит.К, вит.В 6, цинк и фолиева киселина.
Засява се целия плод в саксия като открито остава само дъното.Може да се държи през зимата на южна, закрита тераса.Изисква много вода и слънце.







След  престой  от около 2 седмици  на стайна температура от дъното се появява  зелен израстък, който е  самото  растение


11 коментара:

  1. Ели ти си цяла енциклопедия....Научавам всеки път толкова нови неща...Благодаря!
    Прекрасен ден:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленче,
    аз се интересувам не само от начините за приготвяне на даден плод, зеленчук, зърно или ядка, но и от начина за отглеждането му и полезните качества при неговата употреба.Още преди да бъдат внесени някои растения в България съм се снабдявала със семена от чужбина.Засявах какво ли не - артишок, броколи, киви и други, които не бяха познати в България.Сега продължавам да се интересувам и непрекъснато се изненадвам колко много дарове има на нашата земя.
    Сърдечни поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Трябва ли да се чака да узрее плодът, за да се консумира? Как се познава, че е узрял и че е годен за ядене? Ако от дъното се е появил зеленият израстък, може ли пак да се яде и до какъв размер на израстъка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми Господине,
      получихме като подарък този вид мексиканска краставица от познати хора в нашето село.Засяваме плодът след като се появи от дъното зеленият израстък.Костилката вътре също може да се консумира.Плодът на големина трябва да достигне размерите на едра круша, тогава е готов за консумация.Не виждам причина след появата на зеленият израстък да не може да се консумира, но все пак понеже не е български, типичен за нашите условия плод го консумирайте без поява на зелен израстък.Този израстък се появява когато плодът се остави на светло място и се отделят няколко плода за засяване.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Здравейте, тази пролет засях мексиканска краставица в двора си. Вече има малки плодчета. Въпроса ми е какво да правя през зимата, ще оцелее ли в двора, ако го покрия с подвижен парник? Друг вариант е да го предаде в саксия и да го гледам въте в къщата. Дайте идеи, много се зарадвах като видях плодчетата и ми се иска да я съхраня някак.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, посях чайота тази пролет в двора. Сега има малки плодчета, много ми се иска да го съхраня, дайте идеи. Аз съм от Варна, принципно тук климата е по мек, но не съм сигурна дали ще оцелее на открито.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте ,
    радвам се,че посещавате моят блог и сте решили да оставите и коментари.Когато плодовете станат жълти или зелено - жълти , с големина на круша ги оберете.Съхранете ги в помещения, които са по - хладни и не толкова студени,че плодът да замръзне.Отделните плодове могат да се поставят в хартия / вестник /.Така в щайги могат да се съхранят.Когато през пролетта плодът се остави на топло в стаята от него се появява зелен израстък и може да се засее.Имах един плод мексиканска краставица, който дълго време не образува зелен израстък.Поставих го на слънце, на прозореца и за 2 седмици израстъка се появи.
    Ако зимата е топла и в парник вероятно плодовете ще издържат.Но при нас, на 37 км. от Варна е студено и обираме плодовете.Плодовете цяла зима ще изтраят, но не на топло, а на хладно.Чак когато трябва да се засее се поставя на топло, слънчево място и ще се появи и зеленият израстък.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,имам и аз въпрос към Вас и ще се радвам да ми отговорите.Дадоха ми и на мен една краставичка но много рано пусна коренче,до февруари-март ще доста голямо.Може ли за го отрежа и ще си пусне ли ново стебло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      не, не отрязвайте израстъка, оставете го така, но дръжте плода от мексиканска краставица на по - хладно място.Не на студено обаче, за да не замръзне.Така плодът ще се запази до пролетта, няма проблем.Аз преди време държах така една краставица няколко месеца.Просто не бях я засяла.Но не съм сигурна дали ще се появи нов израстък ако се отреже вече появеният.Не съм пробвала, може и да изкара нов израстък.Но със сигурност ако плодът е на хладно може с израстъка да се запази цяла зима, та чак до пролетта.
      Поздрави !

      Изтриване
  8. Сейте до южна стена (да има завет от север), преди студовете мулчирайте яко с тор и слама и на пролет, дори да измръзне надземната част, от клубените, образувани в почвата ще имате нови растения напролет. Дори ще се наложи да ги разредите. Идеален плод за отглеждане в кофа на южна тераса, затваряема през зимата. Аз съм монтирал мрежа за краставици и по нея си дивеят... Не боледува и прави прекрасна зеленина за балконската градина, изолирайки стената от прекомерните жеги през лятото. Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за ценните съвети.Не съм засявала този плод на терасата.Цяла зима го съхранявам в хладно помещение и след това го засявам.Издържа през цялата зима, но явно е доста устойчив и може да се засява и в градски условия на терасата.
      Поздрави !

      Изтриване