КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 12 ноември 2014 г.

Мексиканска краставица / чайот / / Mexican cucumber - chayote /


    Чайотът /Sechium edule / или мексиканската краставица се отглежда вече в България от любители - градинари.Основното му предимство при отглеждането е почти пълната липса на болести и вредители.
Произхожда от Мексико и представлява грудково многогодишно растение, лиана от сем.Тиквови.Това всъщност е плод по ботаническа характеристика, но се използва като зеленчук.Култивиран е още от ацтеките и маите.Днес се отглежда в Африка, Средиземноморието, Южните части на Русия, островите на Индийския океан и Океания, тропическите части на Азия.
Младите листа имат власинки от двете страни, а старите са гладки и имат власинки само от долната страна край дръжките.Цъфти от април  до декември, цветовете са малки и бели на цвят.Опрашва се от някои насекоми, връзва плод от септември до януари - по единично или чифт.Коренът на чайота е дебел и произвежда богати на скорбяла клубени, които в тропиците се приготвят както картофите.От един корен израстват няколко стъбла, които се удебеляват и изглеждат дървовидни в основата, а към върха имат тревисти разклонения.Плодът е крушовиден, светло жълт, светло зелен или бял.В средата има голяма овално - приплесната семка, която има вкус на бадем.Сърцевината е подобна на тиквичка, има подобен вкус на смес от тиквичка, алабаш и краставица.Но най - много се откроява краставичния аромат.
Плодът може да се използва суров в салати, може да се вари или пече след обелване на кората.
Мексиканската краставица в сурово състояние е богата на вит. С, вит.К, вит.В 6, цинк и фолиева киселина.
Засява се целия плод в саксия като открито остава само дъното.Може да се държи през зимата на южна, закрита тераса.Изисква много вода и слънце.







След  престой  от около 2 седмици  на стайна температура от дъното се появява  зелен израстък, който е  самото  растение


40 коментара:

  1. Ели ти си цяла енциклопедия....Научавам всеки път толкова нови неща...Благодаря!
    Прекрасен ден:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленче,
    аз се интересувам не само от начините за приготвяне на даден плод, зеленчук, зърно или ядка, но и от начина за отглеждането му и полезните качества при неговата употреба.Още преди да бъдат внесени някои растения в България съм се снабдявала със семена от чужбина.Засявах какво ли не - артишок, броколи, киви и други, които не бяха познати в България.Сега продължавам да се интересувам и непрекъснато се изненадвам колко много дарове има на нашата земя.
    Сърдечни поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Трябва ли да се чака да узрее плодът, за да се консумира? Как се познава, че е узрял и че е годен за ядене? Ако от дъното се е появил зеленият израстък, може ли пак да се яде и до какъв размер на израстъка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми Господине,
      получихме като подарък този вид мексиканска краставица от познати хора в нашето село.Засяваме плодът след като се появи от дъното зеленият израстък.Костилката вътре също може да се консумира.Плодът на големина трябва да достигне размерите на едра круша, тогава е готов за консумация.Не виждам причина след появата на зеленият израстък да не може да се консумира, но все пак понеже не е български, типичен за нашите условия плод го консумирайте без поява на зелен израстък.Този израстък се появява когато плодът се остави на светло място и се отделят няколко плода за засяване.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Здравейте, тази пролет засях мексиканска краставица в двора си. Вече има малки плодчета. Въпроса ми е какво да правя през зимата, ще оцелее ли в двора, ако го покрия с подвижен парник? Друг вариант е да го предаде в саксия и да го гледам въте в къщата. Дайте идеи, много се зарадвах като видях плодчетата и ми се иска да я съхраня някак.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, посях чайота тази пролет в двора. Сега има малки плодчета, много ми се иска да го съхраня, дайте идеи. Аз съм от Варна, принципно тук климата е по мек, но не съм сигурна дали ще оцелее на открито.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте ,
    радвам се,че посещавате моят блог и сте решили да оставите и коментари.Когато плодовете станат жълти или зелено - жълти , с големина на круша ги оберете.Съхранете ги в помещения, които са по - хладни и не толкова студени,че плодът да замръзне.Отделните плодове могат да се поставят в хартия / вестник /.Така в щайги могат да се съхранят.Когато през пролетта плодът се остави на топло в стаята от него се появява зелен израстък и може да се засее.Имах един плод мексиканска краставица, който дълго време не образува зелен израстък.Поставих го на слънце, на прозореца и за 2 седмици израстъка се появи.
    Ако зимата е топла и в парник вероятно плодовете ще издържат.Но при нас, на 37 км. от Варна е студено и обираме плодовете.Плодовете цяла зима ще изтраят, но не на топло, а на хладно.Чак когато трябва да се засее се поставя на топло, слънчево място и ще се появи и зеленият израстък.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,имам и аз въпрос към Вас и ще се радвам да ми отговорите.Дадоха ми и на мен една краставичка но много рано пусна коренче,до февруари-март ще доста голямо.Може ли за го отрежа и ще си пусне ли ново стебло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      не, не отрязвайте израстъка, оставете го така, но дръжте плода от мексиканска краставица на по - хладно място.Не на студено обаче, за да не замръзне.Така плодът ще се запази до пролетта, няма проблем.Аз преди време държах така една краставица няколко месеца.Просто не бях я засяла.Но не съм сигурна дали ще се появи нов израстък ако се отреже вече появеният.Не съм пробвала, може и да изкара нов израстък.Но със сигурност ако плодът е на хладно може с израстъка да се запази цяла зима, та чак до пролетта.
      Поздрави !

      Изтриване
  8. Сейте до южна стена (да има завет от север), преди студовете мулчирайте яко с тор и слама и на пролет, дори да измръзне надземната част, от клубените, образувани в почвата ще имате нови растения напролет. Дори ще се наложи да ги разредите. Идеален плод за отглеждане в кофа на южна тераса, затваряема през зимата. Аз съм монтирал мрежа за краставици и по нея си дивеят... Не боледува и прави прекрасна зеленина за балконската градина, изолирайки стената от прекомерните жеги през лятото. Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за ценните съвети.Не съм засявала този плод на терасата.Цяла зима го съхранявам в хладно помещение и след това го засявам.Издържа през цялата зима, но явно е доста устойчив и може да се засява и в градски условия на терасата.
      Поздрави !

      Изтриване
  9. Здравейте и от дядо ви Минчо ! Преди 5-6 години ми попадна тази краставица . От невежество я засях в къщи , в една саксия . Че като хукна по другите цветя , по пердета , по тавана ... Баба Милка се видя в чудо !Сега да ви кажа чалъмите : сега е Октомври - края. Оберете ги . Най-едрите поставете в щайги , завити /плодовете / във вестници . Преценете колко искате на пролет да засеете . Поставете ги в мазата и ги забравете . Когато сеете нашенските краставици , засейти тях. Сея ги плитко , даже се показват някой път бодлите . Бавно поникват , ама като се стопли времето , че като хукнат?... Тази есен имаше покатерени на 10м. високо . Вятъра ми ги събори наготово . Катерят се по всичко възможно! Много са красиви като висят пред къщата . Ядем ги настъргани на салата . Бабата прави експерименти със супа , печени - ядват се , като няма друг зеленчук . Траят цяла зима и пролет . Очудвам се , че пише , че е многогодишно . Оставените неоскубани /много яки / корени се вкашкват от студа и толкоз . По-нежните ръце боравят с тях с ръкавици . Котато язафхващаш първо я поглади по косъма като котка и тогава стискай ! Дано да са полезни чалъмите ми !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,
      така е, ние също ги държим на хладно зимата тези краставици.Могат да се засеят през пролетта когато времето се постопли.Могат да се държат и засяти в почва в саксия, когато са на хладно и рядко се поливат не растат бързо и така могат цяла зима да стоят.Много са катерливи и задължително трябва да се засяват в близост до места кодето могат на воля да растат.
      Радвам се,че отглеждате това растение.Костилката също може да се използва за храна.
      Поздрави и благодаря за чудесния коментар !

      Изтриване
  10. Здравейте да попитам саксията за един плод колкава трябва да е?

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте да попитам колко голяма трябва да е саксията за една бройка.Ще го садя на балкона и колко често се полива.Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Гергана,
      аз отглеждах мексиканска краставица в градина както краставиците.Поливайте обилно.А в саксия не съм отглеждала.Според мен саксията трябва да е нормална - нито много голяма, нито много малка.Имайте в предвид,че растението е лиана т.е. влачещо и трябва да се катери някъде.Подобно е на краставиците по начин на отглеждане.Краставиците изискват много вода, обилно се поливат за да не горчат и са катерливи растения.
      Поздрави и успешна нова седмица !

      Изтриване
  12. За първи път отглеждам такава краставица Засадих я през април и чак на септември даде плодчета и то много но само 4 от тях наедряха Едната вече падна Много боде Зелена е на цвят Не зная кога да откъсна другите 3 Има още десетки плодчета но те няма да оцелеят защото ще стане студено Може би бърка някъде в отглеждането Може би водата и е била недостатъчна или е трябвало порано да засадя Вашето мнение ? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      това е топлолюбиво растение и трябва и е добре да се отглежда в парник.Засява се когато се затопли времето.Може и по - рано ако е отглеждана първоначално в саксия / през март /.Да, плодовете се берат септември, октомври, но трябва да станат жълти на цвят и едри колкото круша / от по - едрите сортове /.Бодливо растение е , имам в момента два плода и ще ги засея още сега .Пуснаха зелени издънки, държа ги на стайна температура,не на студено и затова.Мисля да ги засея сега в саксия.Макар,че плодът трябва на тъмно и хладно да стои цяла зима и чак на плолет да се засява.
      Поздрави !

      Изтриване
  13. Отговори
    1. Здравейте,
      мексиканската краставица се засява от плода, няма семе.Самият плод пуска издънка, а растението е като лиана.Трябва да намерите плод от тази мексиканска краставица.Има я вече в много български градини.
      Поздрави !

      Изтриване
  14. Здравейте.моля кажете ми израстъка на краставицата в почвата ли трябва да е или това е летораст който ще расте нагоре

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      краставицата се засява с широката част към почвата.Леторастът трябва да расте нагоре.
      Поздрави !

      Изтриване
  15. Здравейте, продавате ли зрели мексикански краставици? И ако за цена може да ме ориентирате ще е супер. :) Бих искал да я опитам

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте Анонимен,
    не продавам зрели мексикански краставици, но мога да ви намеря и да Ви изпратя.Аз тази година не съм отглеждала.Пишете ми по имейл .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, ще я садя в саксия. Целият плод ли трябва да е в почвата, кога да го посадя и с дръжката нагоре ли? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ася,
      съхранете плода на хладно зимата за да не замръзне.Засажда се през пролетта когато се затопли времето.Израстъкът, който ще се появи трябва да сочи нагоре.От него ще се появят листата.Аз я засаждам до 1/2 част в почвата, не цялата.
      Поздрави !

      Изтриване
  18. Здравейте, много бих искала и аз да си развъдя от този зеленчук....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      ще ми подарят сигурно една - две мескикански краставици.Но те са отглеждани през зимата в парник и в по - топлите райони на България.Аз трябва да пробвам да отгледам зимата в нашия парник, но е студено при нас и сигурно няма да стане.Свържете се с мен по имейл.
      Поздрави !

      Изтриване
  19. Здравейте, днес ми подарха пет броя чайота. Пробвах единия, допадна ми на вкус, другите ги оставям да зимуват до пролетта. И да се надявам след засаждане да се сдобия с много повече. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте ,
    оставете ги да зимуват в необитаема стая.Там, където е студено и не се включва никакво отопление.Но не бива и да замръзват.Ще ги посеете през пролетта чак когато времето хубаво се затопли и се засяват краставиците.А през зимата трябва да ги отглеждате в парник.
    Поздрави и лек и спорен ден !

    ОтговорИзтриване
  21. ОТ къде мога да купя такава мексиканска краставица?
    Поздрави от "Готвим с Любов" team ! 👨‍🍳🍲☆

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Продавам, мексикански, краставици, 0893576706

      Изтриване
  22. Здравейте,
    имаше мексикански краставици тук - там в магазините за плодове и зеленчуци.Но сега едва ли ще има.Трябва да попитате някъде и да потърсите и чрез интернет.Има любители - градинари, които отглеждат.За жалост и аз нямам, моята не оцеля и повече не получих за засяване.Някъде по селата отглеждат в парници.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  23. От къде мога да си закупя чайота за семе?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз го взех от хора, които го отглеждаха.Има любители градинари.Но в момента нямам.Не го отглеждам.Ако намеря ще отгледам.Трудното е ,че зимата трябва да се отглежда в отопляем парник.

      Изтриване
  24. От къде мога да намеря плод за семе.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      потърсете в интернет като напишете името на растението.Може би някой отглежда .
      Поздрави !

      Изтриване
  25. Мога да ви пратя 5 лв килото

    ОтговорИзтриване
  26. Ето този коментар получих днес и отново не се публикува.Не знам защо .
    " Продавам мексикански краставици - 0893/576706 . "

    ОтговорИзтриване