КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 6 март 2017 г.

Каша с гъби / Messing with mushrooms /




    Българинът  позабрави старата ни българска кухня.Днес се приготвят много изискани ястия с неправилно съчетание на продуктите.Спомням си преди години как в ранна пролет моята баба приготвяше каша - с коприва, с лапад, с гъби.През месец март и април това беше ястието, което задължително присъстваше на трапезата.
   Гъбите са нефотосинтезиращи, трябва да се употребяват винаги пресни и е добре да се берат от чист район от човек, който ги познава добре.Те имат свойството да задържат в себе си всички отрови от почвата затова е задължително да се отглеждат върху мицел, който е проверен за съдържание на тежки метали.Употребата на гъби крие в себе си опасност от натравяне.Отравянията с гъби са тежки и понякога се проявяват няколко дни след употребата им затова трябва много да се внимава.Има обаче и гъби, които нямат отровен двойник и те могат да бъдат употребени без страх.Китайските видове гъби са чудесни за употреба, има данни,че помагат при различни заболявания.
   Пресните ядливи печурки преди години отглеждахме и у дома.Взехме си няколко чувалчета със засят в тях гъбен мицел.Просто е необходимо редовно да се поливат чрез пулверизиране на мицела.Именно печурки използвах за пролетната вкусна каша, която приготвих.Използвам оризово брашно за сгъстяване, което придава чудесен вкус.За сгъстяване може да послужи също и царевичното или картофено нишесте.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  5 - 6 ПОРЦИИ :
650 - 700 грама дребни печурки
2 глави кромид лук
3 с.л. с връх оризово брашно
1 ч.л. сол
1/2 връзка магданоз
5 - 6 стръка пресен джоджен / 1 ч.л. сух /
5 - 6 стръка прясна мащерка / 1 ч.л. суха /
растителна мазнина по избор за топлинна обработка
лимонов сок / по желание /
   Има няколко особености, които трябва да се спазят когато приготвяме гъби.Едното задължително условие е гъбите да не се мият.Когато се измият те поемат много бързо влага, бързо омекват и поемат много мазнина при топлинната обработка.Затова е хубаво гъбите да се почистят с памучна кърпа или да се посипят с брашно и поставят в найлонова торбичка.При разтръскване на торбичката енергично те се почистват добре, след което брашното се изтръсква.Едрите гъби могат да се обелят от външната кожица.
Друга особеност при приготвяне на гъби е те задължително да се приготвят на силен огън.Най - добре е да се използва газ или да се приготвят на печка с дърва.Силният огън допринася за много добра обработка на гъбите, което е гаранция за добрият вкус.Аз винаги обелвам гъбите от външната кожица преди тяхната последваша обработка.Не солете гъбите .Те трябва да се посоляват едва накрая, така стават много вкусни и не отделят съдържащата се в тях вода.
   Почистете гъбите и ги нарежете на филийки заедно с пънчето.Нарежете лука на полумесеци или на кубчета.Загрейте растителната мазнина в тенджера с дебело дъно.Веднага след като се загрее изсипете лука и гъбите.Разбъркайте енергично няколко пъти.Така гъбите и лука ще се обработят топлинно в собствените си сокове.Ако желаете гъбите да запазят цвета си и да не потъмнеят овкусете с пресен лимонов сок.Така гъбите ще останат бели.Когато продуктите се сготвят добре размийте в студена вода оризовото брашно и на тънка струйка добавяйте към гъбите.Разбърквайте енергично като добавяте и вода.Общото количество на водата е около 1 - 1.200 литра.Оставете ястието да ври на тих огън 10 - 15 минути.Накрая добавете солта и подправките / ситно нарязани / и оставете за още 5 минути на огъня.
        Да ви е сладко !






11 коментара:

  1. Толкова да ми е любима гъбената каша...Още от детството!Прекрасно,Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам и аз гъбена каша. И каша от коприва... ммм, и моята баба я правеше много вкусна :)
    И двете не съм правила отдавна обаче. Трябва да се поправя.
    Благодаря, Ели за вкусната хрумка!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна е! Много я обичам, Ели! Вчера правих гъбен сос, който сгъстих повечки, и мъжът ми веднага реагира, че си е направо кашичка :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ооо,Ели, наистина любимо ястие!И сега като се замисля в детсвото ми доста често се приготвяше, а сега наистина съм го позабравила.Благодаря за напомнянето. Не съм пробвала с оризово брашно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета,
    старата ни българска кухня предлага чудесни простички, но много вкусни ястия.Всички зеленолистни могат да се използват за приготвяне на каши в комбинация със зеленчуци и гъби.Много голямо разнообразие има днес и на различни брашна така,че изборът е много голям.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава идея, Елена,
    гъбите са добра храна по време на пости,
    а твоята каша изглежда страхотно...
    Благодаря, поздрави за теб и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,Дианка,
      по време на пости можем да употребяваме вкусна и разнообразна храна.Не е трудно, особено ако се консумира не сурова, а готвена храна.Разнообразието от постни готвени ястия е много голямо.По - трудно е чистото суровоядство.Там вече се иска поне в началото силна воля и упоритост.Но кагато търсим изцеление и резултати и си поставим целта трябва и да изпълним.
      Поздрави !

      Изтриване
  7. Обожавам гъбена каша! Наистина ме върна в детството с аромата на бабините кашички. А каква копривена каша правеше дядо...Ех, спомени! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост,
      спомням си и аз колко видове различни каши правеха моите баби особено през пролетта, когато прясната зеленина е налице.Простичка и много вкусна храна.
      Поздрави и усмихнат ден и на теб !

      Изтриване
  8. И аз се нареждам след любителите на гъбената каша, Ели!
    Ще я приготвя непременно и в твоя вариант, даже имам оризово брашно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      преди години много се правеше каша и то с различни продукти.Но днес са навлязли в менюто други ястия.Макар и позабравен този вкус на пролетна каша с гъби, зеленина или зеленчуци е допълващ съвременното меню.
      Поздрави !

      Изтриване