КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 27 февруари 2017 г.

Суров хляб с лимец, киноа и сушени домати / Crude bread with spelled, qwinoa and dried tomatoes /



    Този суров хляб направих с кълнове от лимец и сушени домати.Използвах смес от различни видове киноа, която закупих скоро, но не покълна.Така вече накиснатите семена от киноа послужиха за гарниране на този много вкусен хляб.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
500 гр. суров лимец
100 гр. сушени домати
3 - 4 с.л. смес от различни видове киноа - черна, бяла и червена
хималайска сол / по желание /
рукула / за гарниране /
   Най - напред направете кълнове от лимеца.Залейте суровите зрънца с вода докато ги покрие за 12 часа.Отцедете водата през цедка и оставете за 2 дни лимеца на стайна температура докато покълне.Използвайте тавичка или плато, разстелете на тънък пласт зрънцата равномерно.При нужда промийте 1 - 2 пъти зърната отново с вода.Те трябва винаги да са леко влажни.
Смелете с машинка за месо лимеца - 1 - 2 пъти, добавете ситно нарязаните сушени домати и разбъркайте.Оформете сместа като хлебчета с различна форма.Аз оформих сместа без да използвам ринг, но ако разполагате с такъв - използвайте го.Върху хартия за печене насипете накиснатата във вода и отцедена киноа на тънък и равномерен пласт, поставете хлебчетата и притиснете.Завийте с хартията всяко хлебче и съхранете в хладилник няколко часа.Преди консумация хартията се премахва и хлебчето се сервира.Тези хлебчета могат да се направят и като тънки квадратни бисквитки, които се поставят в близост до печка или парно за кратко време / няколко часа / докато се просушат.Или да се просушат в дехидрататтор или фурна на ниска температура / 45 - 50 градуса /.
Не използвам просушаване, мнението ми е,че кълновете трябва да се използват така, както са приготвени - заедно със съдържащия се в тях сок.
     Приятен апетит !










    
    

7 коментара:

  1. Изглежда чудесно и свежо, Ели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм опитвала такъв хляб, изглежда доста интересно, а и както Траянчето казва - свежо. Честита баба Марта, Ели!

    ОтговорИзтриване
  3. Интригуващо предложение и интересен вкус. Записвам си за проба. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми допада това предложение Елена,
    интересно, ефектно и ново ... Ще ми се да опитам.
    Благодаря, поздрави за теб и чудесни мартенски дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета,
    хлябът от кълнове е много полезен и вкусен.Храненето с такъв хляб спасява човека от наднормено тегло, но едновременно с това не се използват и никакви набухватели.Лесно и бързо се приготвя.
    Поздрави и честити мартенски празници !

    ОтговорИзтриване
  6. Дори не бих могла да си представя вкуса...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      представи си вкусът на ашурето, суровият лимец има подобен вкус.Сушените домати допълват и разнообразяват вкуса.
      Поздрави !

      Изтриване