КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 22 август 2017 г.

Пюре от кореноплодни зеленчуци с оризов грис / Rice root puree with rice semolina /




    Оризовият грис е чудесна добавка към всички безглутенови и диетични режими.Съчетан с пюре от кореноплодни зеленчуци грисът от ориз може да послужи за хранене на бебета и малки деца, възрастни хора имащи проблеми с венците и зъбите.Оризовият грис може да се използва и за приготвяне на различни тестени изделия и десерти както и да послужи като лека и диетична храна като монодиета.Грисът се сварява много бързо и лесно и може да се употреби както в солен , така и в сладък вариант.
    Винаги през цялата година употребявам различни по вид кореноплодни зеленчуци.Съхранявам ги в черни найлонови торби или във фризер.Пащърнакът, коренът от магданоз, коренът от целина могат да се съхранят нарязани на кубчета или дебели пръчици във фризер.Добавката на корени към супи, ястия, предястия , пюрета и гарнитури е прекрасен избор за ароматичен обяд или вечеря.Във фризер могат да се съхранят и корените на глухарчето, цикорията и други билки и през цялата година да се приготвят ястия с тях.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

2 средни по големина картофи
1 малък морков
1/2 голяма глава целина
1 средно голям корен пащърнак
3 с.л. с връх оризов грис
зехтин и лимонов сок / на вкус /
1 щипка хималайска сол / по желание /

     Почистете и обелете картофите, целината, пащърнака и моркова.Аз се старая да не беля зеленчуците когато са с тънка кора.Нарежете всички зеленчуци, поставете ги в тенджера и залейте с подсолена вода докато ги покрие.Варете на умерен огън под капак докато зеленчуците омекнат.Отцедете водата, пасирайте с ръчна преса зеленчуците и в същата гореща вода , в която са варени кореноплодите добавете оризовия грис.При постоянно бъркане на умерен огън за 10 - 15 минути сварете гриса.Към  пасираните кореноплоди добавете на части свареният грис и разбърквайте непрекъснато.Овкусете с лимонов сок и зехтин на вкус , разбъркайте добре и поднесете.
  Ако желаете да получите гладко и фино пюре е добре да разбивате пюрето с миксер или да пасирате всички зеленчуци с преса за картофи.Когато използвам ръчна преса за пасиране обичам да оставям парченца по - едри зеленчуци за да се усещат при консумация.
   Направете пюрето според вашият вкус и предпочитания - фино или по - едро пасирано, по - рядко или по - гъсто както го предпочитате и според целите на употреба.
     Приятен  апетит !














2 коментара:

  1. Супер, Ели! Леко и вкусно в жегите, макар днес при нас да бе бая студ :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,
      обичам да приготвям различни пюрета както от зеленчуци така и от различни бобови култури.Получи се вкусно и ароматично пюре, прекрасна гарнитура.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване