КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 21 август 2017 г.

Печени зеленчуци върху хартия за печене / Roasted vegetables on baking paper /






      Хартията за печене е много удобна и лесна за употреба особено когато използваме тава, която е със залепващо покритие.В този случай можем след печенето бързо и лесно да измием тавата с миещ препарат .Печенето на зеленчуци изисква задължително използване на такава хартия особено що се касае за печене на тиква, патладжани и други зеленчуци, които при печене бързо залепват.Хартията за печене преди употреба трябва да се намаже леко с мазнина и върху нея да се поставят подготвените зеленчуци.Времето за печене е различно според това как се пекат зеленчуците - цели или нарязани на парчета, твърдостта им, температурата , при която се пекат.Не използвам никаква сол преди печенето, при желание зеленчуците могат да се посолят леко преди печене или да се оставят така натурални.Използвайте морска или хималайска сол и я добавете в дресинга накрая ако желаете.Почти всички зеленчуци придобиват сладък вкус след като са готови и могат да се овкусят с лимонов сок, зехтин, мед, балсамов или ябълков оцет, чили сос, горчица или специално подбран от вас сос.Всичко зависи от вашия вкус и предпочитания.
  За печене могат да се използват и замразени във фризер, предварително подготвени и нарязани зеленчуци.Обикновено замразявам твърди кореноплоди като тиква, корен пащърнак, корен целина, корен магданоз както и тиквички и патладжани.
  Печените зеленчуци са подходящи почти при всички видове диети.При язви, гастрити, колити, при хранене на малки деца, възрастни с различни здравословни проблеми, при различни празненства тези зеленчуци са много подходящи като гарнитура.Винаги те трябва да бъдат сервирани и поднесени без сол когато не знаем какви са предпочитанията на хората, които ще ги консумират.Хубаво е дори да се поднесат няколко соса отделно в сосиери и всеки сам да си овкуси според предпочитанията зеленчука.В някои случаи поднасям зеленчуците заедно с отделно поставени в купички подправки.
Тези зеленчуци могат да послужат като гарнитура към варена на пара или печена риба.
     НАЧИНИ  НА ПЕЧЕНЕ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ :
- цели кореноплоди / пащърнак, моркови, корени от магданоз, корен целина , гулия / ерълма /, сладък картоф / батат /, картоф, червено цвекло, лук, чесън / глави /, патладжани.
  Зеленчуците се измиват хубаво с четка, без да се белят се поставят цели да се изпекат върху намазнената с мазнина хартия.Подбирайте зеленчуци с нежна кора, без никакви наранявания и по - дребни по размер за да могат да се изпекат по - бързо и по - лесно.Във фурната на различните нива могат да се поставят 2 - 3 тави като положението на тавата се променя в зависимост от готовността на зеленчука.
- нарязани кореноплоди и други зеленцуци - картоф, морков, корен целина, корен пащърнак, корен магданоз, сладък картоф / батат /, тиква, гулия / ерълма /, алабаш, червено цвекло, тиквички, червени и зелени пиперки, патладжани, лук, чесън.
   Заленчуците могат да се срежат на две по дължина или да се нарежат на различни по размер и големина форми според желанието.Така печенето ще се осъществи за по - кратко време и зеленчуците са по - удобни след това за консумация.Този начин е много удобен когато трябва да се сервират плата от зеленчуци.

ВРЕМЕ ЗА  ПЕЧЕНЕ :

Времето за печене зависи от вида на зеленчуците, от тяхната големина и твърдост.Меките зеленчуци се изпичат бързо , за по - кратко време.Всички лукови растения - пресен лук, пресен чесън, стар кромид лук, стар чесън се изпичат за около 20 - 25 - 30 минути при температура 180 - 200 градуса.За приблизително същото време се изпичат карфиол, броколи, брюкселско зеле. Карфиолът и броколите се накъсват на розички.Времето за печене се удължава при печене на кореноплодни и в зависимост от твърдостта им и начина на нарязване може да достигне до 45 - 50 минути.

     За печене използвах червено цвекло, тиква, картофи, моркови, корен целина, корен пащърнак, цели глави кромид лук.Всички зеленчуци са добре почистени и измити с четка.Тиквата и цвеклото са обелени.Нарязването е според предпочитанията.При печене зеленчуците от време на време се обръщат за да се запекат от двете страни.
    След изпичането овкусих с дресинг от лимонов сок и зехтин и поднесох в голямо плато.
           Приятен  апетит !

























Няма коментари:

Публикуване на коментар